Giorgia Melonis hyllade modell för att snabbt förpassa flyktingar bort från Italien har hamnat i ett flerårigt limbo. Regeringens försök att skrämma domarna att godkänna deras lista över 19 ”säkra länder” gick på pumpen i en domstol i Bologna.
Domarna begär besked från EU-domstolen och jämför ”säkra länder” med Nazityskland och Mussolinis Italien. Vice premiärminister Matteo Salvini svarar med att anklaga domarna för att vara ”kommunister”.
På EU-toppmötet för ett par veckor sedan hyllades Italiens Giorgia Meloni som en förebild med de nyöppnade lägren i Albanien som skulle förpassa flyktingar ur väljarnas åsyn.
Men när en domstol i Rom förklarade att det strider mot EU-domstolen utslag hamnade Meloni i stället i krig med domare och regeringen gjorde snabbt egna lagtolkningar om att det finns 19 länder som är ”säkra” trots att de flesta bryter mot EU:s krav på mänskliga rättigheter.
Regeringen överklagade domstolens utslag med hänvisning till sin landlista och krävde ett snabbt klartecken.
Men appelationsdomstolen i Bologna lät sig inte påverkas. Domarna hänvisade till EU-domstolens utslag om vad som kan betecknas som ”säkra länder” och pekade på att Nazityskland var ”säkert” för de flesta invånare, men inte för judar, romer, homosexuella och politiskt oppositionella.
It can be said, paradoxically, that Germany under the Nazi regime was an extremely safe place for the vast majority of the German population: excluding Jews, homosexuals, political opponents, Roma people and other minority groups, over 60 million. The same can be said about Italy under the fascist regime, concluded the judges.
Domstolen i Bologna pekar på EU-domstolens utslag den 4 oktober om de strikta kriterierna för ”säkra länder”, att hela landet måste vara säkert för alla. Med hänvisning till EU-lagstiftning från 2013.
Nu skickar den italienska domstolen regeringens listan över 19 ”säkra länder” till EU-domstolen. Den pekar direkt på att i Bangladesh som finns på regeringens lista förföljs homosexuella.
Beslutet att skicka regeringens landlista till EU-domstolen innebär att det kommer att dröja innan Giorgia Meloni får besked om sina planer på att skicka asylsökande till de uppbyggda två lägren i Albanien.
EU-domstolens utslag gällde ett fall från 2022 där en tjeckisk domstol begärt ett ställningstagande om möjligheten att sända tillbaka en migrant från Moldavien.
Melonis regeringskollega, Matteo Salvini, partiledare för Lega, reagerade på Bolognadomstolens utslag med att anklaga domarna för att agera som kommunister.
”Vi är less på att arbeta för att förverkliga medborgarnas krav på att stärka säkerheten och att kommunistiska domare sedan agerar som att gränser är värdelösa och att alla kan göra vad de vill.”
Men nu riskerar Melonis hyllade plan att hamna i limbo flera år framåt. Liksom alla andra EU-regeringars förhoppningar att följa i Italiens fotspår.
Ursula von der Leyen talade efter EU-toppmötet om att ta fram förslag på ”reuturn hubs” dit migranter kan skickas i väntan på att förpassas till sina ursprungsländer eller andra länder som mot betalning tar emot dem. Även EU-kommissionen lär nu få avvakta EU-domstolens utslag för att få klart för sig om det går att beteckna några länder som ”säkra” enligt EU:s grundläggande regler om mänskliga rättigheter.
Giorgia Melonis hyllade plan kan i själva verket ha försenat hela processen med hur EU-länderna ska kunna skicka tillbaka migranter som nekas asyl.
Prenumerera gratis. Skriv in din mejladress i rutan.