Det är inte över än – Boris Will Be Back!

Boris Johnson förlorade den här striden och kommer inte tillbaka som premiärminister. Men BoJo har förlorat och blivit avskedad många gånger, på grund av lögner och fiffel, och ändå lyckats ta sig upp på karriärstegen igen.

Boris’ avskedshälsning i parlamentet ”Hasta la vista, baby!” är en varning till Rishi Sunak och alla britter om hans planer på återkomst.

Den blivande premiärministern Rishi Sunak kunde andas ut på söndagskvällen när Boris Johnson plötsligt meddelade att han gav upp. Sunak tweetade ut några vänliga ord och en avskedshälsning som andades en förhoppning om att Boris inte skulle försöka ta ifrån honom jobbet.

”I truly hope he continues to contribute to public life at home and abroad.”

Men redan i Boris Johnsons ”avskedsbrev” kan man utläsa att han menar allvar med ”Hasta la vista, baby”.

Boris förklarar att med honom som partiledare skulle Torypartiet kunna vinna valet 2024. En signal till partimedlemmarna om vem de ska vända sig till om opinionssiffrorna ser dåliga ut inför nästa parlamentsval.

”I believe I am well-placed to deliver a Conservative victory in 2024”.

Boris Johnson hävdar dessutom att han skulle vinna en medlemsomröstning och att han hade stöd av fler än de 100 parlamentsledamöter som krävts för att få delta i en omröstning. Något som de flesta bedömare tvivlar på, men som han nu inte behöver bevisa. I stället skyller han avhoppet på att många Toryledamöter är emot honom.

Boris’ hattande, att först flyga hem från Karibien och mana sina lojala partivänner och rådgivare att dra igång kampanjen, och sedan hoppa av ledde till många ilskna kommentarer:

“If I f***ing see him, he better hope he’s got a quick flight back to the Dominican Republic. What a complete and utter f***ing s*** to march people up like this and say to people ‘oh yeah, it’s definitely happening,’” one incandescent staffer working for a Boris backer told Politico Playbook.

Nu slipper Boris ta ansvar för partiet och landets krisläge, och kan bida sin tid medan Rishi Sunak får försöka ta UK genom den ekonomiska krisen och lyfta Torypartiet från ett gigantiskt underläge mot Labour.

När jag träffade på Boris Johnson första gången i början av 1990-talet hade han redan då ett jobb han diskvalificerat sig för.

Boris och jag var nyblivna korrespondenter i Bryssel. Men Boris Johnson var där trots att han inte klarat av inträdesprovet för en journalist – att inte ljuga för läsarna.

På sitt första journalistjobb, på ärevördiga The Times, diktade han ihop en historia som gav honom en förstasidesrubik. Och när ilskna läsare ringde cheferna och klagade skrev Boris en halvdementi som också var lögnaktig.

Boris Johnson fick sparken. Men trots det lyckades han få jobb på den ännu större tidningen Daily Telegraph. Tack vare sina goda kontakter med chefredaktören sedan sin tid på Oxford.

Jag har följt och skrivit om Boris Johnsons framgångsrika tidningskarriär, med fejkjournalistik som gick under mottot ”ändamålet helgar medlen”.

Daily Telegraphs chefredaktör chefredaktör Max Hastings, som tillät fejkjournalistiken att växa fram, har i efterhand varnat för att göra Boris Johnson till politisk ledare:

”Han var en fantastisk underhållare som Brysselkorrespondent, men han är helt olämplig att inneha ett nationellt uppdrag; han är bara intresserad av sin egen
berömmelse och sina egna intressen.”

Men i Boris Johnsons karriär finns rader av exempel på ”the comeback kid” som tar sig upp igen med lögner och fiffel efter skandaler och motgångar. En av hans tidigare tidningschefer beskriver det:

”Boris was pursuing a career by death wish”.

+ Fotbyten. På universitet i Oxford kandiderade Boris till posten som ordförande för Oxford Union, världens kanske mest prestigefyllda studentförening. Han misslyckades vid första försöket, som traditionell högerkandidat. Nästa gång bytte Johnson obesvärat politisk plattform och lanserade sig som en folklig mittenkandidat med socialdemokratiska reformidéer och vann.

+ Skandaler. På Daily Telegraph lovade Boris Johnson i ett inspelat telefonsamtal med vännen Darius Guppy att lämna ut adressen till en annan journalist, som Guppy ville ge ”a couple of black eyes and a cracked rib or something like that”. Boris hävdade att han aldrig lämnat ut adressen, och fick behålla jobbet.

+ Lögner. Toryledaren Michael Howard utnämnde under oppositionsåren Boris Johnson till vice partiledare, valkampanjansvarig och skuggkulturminister. När en tidning avslöjade att Boris haft en utomäktenskaplig kärleksaffär med en journalist som lett till två aborter fick han sparken från sina uppdrag av Howard. När Torypartiet fick en ny ledare fick Boris på nytt uppdrag som skuggminister.

+ Vinna till varje pris. David Cameron gick flera terminer under Boris Johnson på Oxford, men klättrade snabbt till partiledare och premiärminister. När Cameron försökte få slut på de interna EU-striderna i partiet och utlyste folkomröstning bytte Johnson inställning till EU och blev ledare för Brexitkampanjen. Cameron avgick efter Brexitsegern 2016, men Boris lyckades inte bli partiledare. Tre år senare hade Johnson lyckats underminera Theresa May med anklagelser om att hon svikit löftena i Brexitkampanjen. Boris Johnson nådde sitt mål att bli premiärminister.

Chansen att nu återkomma som partiledare och premiärminister efter att ha tvingats avgå för bara tre månader sedan kom troligen tidigare än Boris Johnson räknat med när han utropade ”Hasta la vista, baby” i parlamentet.

”Partygate” som fällde honom lever fortfarande. Parlamentets ”privileges committee” utreder om premiärminister Johnson ljög för parlamentet och öppna utfrågningar ska inledas nästa månad. Boris Johnson kommer att kallas till vittnesbåset.

 Om Boris överlever även det och inte petas ur parlamentet kan han bida sin tid. Om Torypartiets opinionssiffror fortsätter att peka mot ett katastrofval 2024 kan Boris Johnson dra igång en kampanj igen.

Han kan peka på den stora valseger som han ledde partiet till 2019 och återupprepa formuleringarna från sitt brev i söndagskväll:

I believe I am well-placed to deliver a Conservative victory in 2024…I believe I have much to offer”.