EU går in för en-och-samma laddare till allt

Efter tretton år av ”frivillighet” från industrin ger EU-kommissionen upp och vill lagstifta fram en och samma laddare till allt.
Äntligen! Eller är det klåfingrigt?

Ovanligt städad sladdlösning

Året var 2009 när EU-kommissionen först började tröttna på att varje tillverkare av mobiltelefon, padda eller kamera hade sin egen sladdlösning.
Enbart allt elektronikavfall detta skapade, räckte för att vilja styra upp eländet.

Men industrin ville inte se någon lagstiftning. Den ville ha ett frivilligt avtal med EU där de åtog sig att själva röja upp i bandsalladen.

Tretton år och tre frivilligavtal senare, krävdes det att Europaparlamentet dels antog en resolution om att detta måste få ett slut, och en offentlig avlusning av ansvarig kommissionär Marcos Sefcovic som försäkrade att det i alla fall hade blivit mycket bättre.
Nu läggs ett EU-förslag fram om samma slag av laddare till allt.

För sladd-trötta konsumenter ser det nya förslaget ut som en lättnad.
Bara en sorts lösning godtas, en USB-c-port som kan ladda telefonen, paddan, hörlurar och lös mikrofon, handhållna spelkonsoler och den digitala kameran.

USB typ C

Laddaren ska dessutom säljas separat vid köpet av en elektronisk apparat. Man blir alltså inte som nu, tvungen att bära hem ännu en laddare när man köper nytt, även när det finns laddare nog därhemma.

Snabbladdare (vilken också finns i mängder av olika versioner) ska likaså harmoniseras. Alla laddare ska för övrigt ange för konsumenten sin kapacitet så att det blir enkelt att välja.

En besparing för konsumenterna på runt 25 miljarder kronor om året, bedömer EU-kommissionen, och en besparing för klimatet på tusentals ton av elektroniskt avfall och utsläpp.

Men det är däremot en kick i magen på Apple, enligt en branschexperts uttalande i New York Times.
Lösningen som är vald är inte den som Apple använder utan den som används framförallt av konkurrensen; Android och MacBook.
Det är inte bara den europeiska marknaden som Apple förlorar. Andra länder tenderar att följa EUs exempel med just konsumentlagstiftning så åtgärden kan smitta.

Apple har ända sedan 2009 lobbyat hårt för att få fortsätta göra/sälja unika laddare och deras starkaste argument är att all lagstiftning annars kommer att stoppa teknikutvecklingen.

Lagförslaget som EU-kommissionen har lagt öppnar därför för att de tekniska standards som lagstiftas fram, enkelt ska kunna anpassas till eventuell ny teknikutveckling.
Det kan i så fall bli mycket snart för trådlös laddning är en teknologi på frammarsch.

”Vi har gett industrin all tid i världen att lösa det på sitt sätt. Nu är det tid för lagstiftning, säger iskallt Margrethe Vestager, konkurrenskommissionär.

Apple protesterar idag men får nu fortsätta sin lobbying i EUs huvudstäder dit förslaget just gått, liksom i Europaparlamentet.
När lagstiftarna väl beslutat sig föreslås industrin få två år på sig att anpassa sig till de nya reglerna.
Tidigast kan de träda i kraft år 2024.