Ulf Kristerssons partikollega i Österrike, förbundskansler Karl Nehammer, har ropat på hjälp. I valet om två veckor kan högerextrema FPÖ med nazistiska rötter bli största parti och kräva att få leda landets regering.
Nu hoppas Nehammer att med hjälp av Tidöregeringen övertyga österrikarna att han kan minska invandringen och att ett skandalfritt samarbete med ett parti med nazistiska rötter kan fungera. Men just när Kristersson ska resa till Wien briserar Richard Jomshof-skandalen.
Tidigare regeringssamarbeten mellan FPÖ och Nehammers ÖVP har slutat i skandaler. Den senaste var efter ”Ibiza-affären” 2019 då FPÖ-ledaren och vice förbundskanslern Heinz-Christian Strache avslöjades med att utlova statliga kontrakt till ryska oligarker i utbyte mot hjälp i valrörelsen.
Regeringsalliansens kollaps hade också föregåtts av att FPÖ-ministern Herbert Kickls inrikesdepartement beordrat en razzia hos säkerhetspolisen där en hårddisk med uppgifter om högerextrema beslagtogs. Därtill uppmanades polismyndigheter runt om i landet att utestänga kritiska tidningar från information.
Samme Herbert Kickl är numera partiledare och kräver att få bli regeringschef om FPÖ blir störst i valet den 29 september. FPÖ bildades på 1950-talet av tidigare nazistiska SS-officerare. Nu vill Kickl ”Orbanisera” Österrike, göra livet ”obekvämt” för invandrare, särskilt för muslimer, få fler invandrare att lämna landet och skapa ”Fästning Österrike”. Kickls parti har anslutit sig till Viktor Orbans parti i EU-parlamentet och FPÖ har ett samarbetsavtal med Vladimir Putins parti Enade Ryssland sedan 2016.
Karl Nehammer regerar för närvarande tillsammans med De Gröna; en regeringsallians som han fick ta över efter en korruptionsskandal där partiets stjärnskott Sebastian Kurz tvingades avgå.
Nehammer har vridit partiet åt höger och och skärpt migrationspolitiken i ett gränssamarbete med Ungern och Serbien för att stoppa flyktingar. FPÖ:s invandringsmotstånd lockar ändå fler väljare enligt opinionsmätningarna. FPÖ ligger på 28 procent, med kristdemokratiska ÖVP på 25 och Socialdemokraterna på 21 procent.
Karl Nehammer säger nej till samarbete med Herbert Kickl efter valet, men inte till Kickls parti FPÖ.
I valspurten hoppas nu Nehammer att det svenska Tidösamarbetet ska kunna övertyga österrikiska väljare om att han kan minska invandringen.
I inbjudan till Ulf Kristersson som SvD tagit delar av pekar Karl Nehammer på den svenska regeringen som en förebild för den politik han vill föra:
”Vi har noggrant följt Sveriges framgångsrika förändring av migrationspolitiken de senaste åren”.
”Vi delar åsikten att man behöver tänka ”utanför boxen” för att hitta nya vägar för att stoppa irreguljär migration till Europa.”
Ulf Kristersson åker till valrörelsen i Österrike på onsdag.
”Vår nya migrationspolitik har blivit ett föredöme för andra. Och vi delar gärna med oss till andra vad vi gjort i ett läge där invandringen fortsätter ser öka till många europeiska länder men inte till Sverige”, säger statsministern i en skriftlig kommentar till SvD.
Ulf Kristersson har med sig den nyutnämnde migrationsministern Johan Forsell till Wien. De kan redovisa hur de steg för steg genomfört den skärpta migrationspolitik som Sverigdemokraterna drev igenom i Tidöavtalet. Där det senaste exemplet är återvandningsbidraget på upp till 350 000 kronor per person för invandrare som lämnar landet, som ska genomföras trots att regeringens utredare avvisade förslaget.
För det är Tidöavtalet som gäller: ”Ta fram förslag på vilka nivåer av ekonomiska incitament och stöd som vore samhällsekonomiskt försvarbara för att skapa incitament för personer att lämna Sverige”.
Karl Nehammer vill troligen också visa upp Ulf Kristerssons samarbete med SD som ett bevis på att det går att samarbeta med ett högerextremt parti med nazistiska rötter utan att det leder till skandaler. För att övertyga partimedlemmar och högerväljare att det kan bli ett stabilt samarbete i Österrike den här gången.
Därför är nyheten om att SD:s Richard Jomshof misstänks för hets mot folkgrupp och riskerar åtal dåligt tajmad för Kristerssons pr-resa.
Jomshof är framröstad till ordförande i riksdagens justitieutskott av regeringspartierna. Hans upprepade attacker mot muslimer – uppmaningar att ”bränna 100 koraner”, ”förbjuda symboler för islam på samma sätt som hakkors” har inte lett till några åtgärder från Kristerssons regering.
”Jomshof-skandalen” kan påminna Österrikes väljare om hur regeringssamarbeten med högerextrema partier brukar sluta.
Prenumerera gratis. Skriv in din mejladress i rutan.