EU-UK enas om säkerhetssamarbete efter Brexit – men Nordirland riskerar leda till sammanbrott

Brexitförhandlingarna har dragit igång igen trots den allt djupare splittringen om förhandlingslinjen i det regerande Torypartiet. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier rapporterar om framsteg och enighet om fortsatt säkerhetssamarbete efter Storbritanniens EU-utträde. Samtidigt slår han fast:

– Utan en uppgörelse om Nordirland blir det inget utträdesavtal.

Det innebär att hotet om ett sammanbrott i Brexitförhandlingarna fortfarande är överhängande.

Barnier och Brexitminister Dominic Raab höll en gemensam pressträff på fredagen efter veckans förhandlingar. Efter de senaste veckornas rapporter i brittiska medier om riskerna för ett ”No deal” och ministrarnas olika versioner om följderna ansträngde sig båda för att ge bilden av att förhandlingarna går framåt.

EU och UK är ense om att i det kommande samarbetsavtalet mellan UK och EU27 ska ingå ett omfattande säkerhetssamarbete, med avtal om utlämning av misstänkta brottslingar, informationsutbyte och gemensamma insatser mot penningtvätt för t ex terrorism. Michel Barnier utlovade nu också att UK ska inbjudas att fortsätta vara med i satellitnavigeringssystemet Galileo på samma sätt som Norge.

– Vi är också ense om ett fortsatt nära samarbete på utrikes- och försvarsområdet. Samarbetsavtalet kommer att bli av en aldrig tidigare skådad omfattning, försäkrade Barnier. En formulering han använt många gånger tidigare, men som är extra betydelsefull nu när premiärminister Theresa Mays förhandlingslinje är under hård attack i Torypartiet.

Däremot var Michel Barnier lika ultimativ som tidigare i kraven på utträdesavtalet:

+ Det måste finnas en juridiskt bindande skrivning om Nordirland, som garanterar att gränsen mot Irland förblir öppen efter Brexit. EU-sidan anser att gränskontrollerna kan göras i hamnar och på flygplatser mellan Nordirland och övriga UK. EU-sidan har pekat på att det redan i dag sker en del kontroller där och kräver nu exakt information om hur de går till.

Men Toryregeringens stödparti, nordirländska unionistpartiet DUP, hotar att fälla Theres May om hon går med på något som kan tolkas som att Nordirland avskiljs från övriga UK. Brexitminister Dominic Raab undvek att svara på om regeringen har några idéer om hur konflikten ska lösas.

+ EU-domstolen måste vara sista instans för att lösa framtida konflikter om EU-medborgares rättigheter i Storbritannien.

+ EU:s garantier för champagne, parmaskinka, Kalix löjrom och 3 000 andra ”geografiska beteckningar” måste fortsätta att erkännas av Storbritannien och ingå i utträdesavtalet.

Den brittiska regeringen har insett att det här en viktig fråga för flera EU-länders regeringar och ser det som något man kan använda i förhandlingarna för att få eftergifter från EU-sidan.

– Vi förstår att det ligger i EU:s intresse att geografiska beteckningar ska ingå i avtalet. Jag är övertygad om att vi kan nå en uppgörelse, sade Dominic Raab och försäkrade att han trodde på en uppgörelse till EU-toppmötet i oktober.

Men de pågående förhandlingarna kan vältas över ända på Torykongressen i september. Den falang som kräver en hård Brexit, med Jacob Rees-Mogg i spetsen, samlar anhängare för att riva upp premiärminister Theresa Mays förhandlingslinje.

Michel Barnier sade att han inte vill lägga sig i brittisk inrikespolitik, men lade till att det absolut sista datumet för ett Brexitavtal är slutet av november. De återstående månaderna fram till att det brittiska EU-utträdet ska träda i kraft, den 29 mars 2019, behövs för att de övriga 27 ländernas parlament och EU-parlament ska hinna ratificera avtalet.