Fyra av fem rapporter som legat till grund för EU:s livsmedelsmyndighets avgöranden om socker påverkar vikten, var finansierade av sockerindustrin.
Gissa vilken slutsats Efsa kom fram till?
Rätt gissat – ”det är inte bevisa att mycket socker får dig att öka i vikt.”
Det är Ekot i SR som avslöjat de olämpliga kopplingarna.
Att Efsa använder sig av experter och forskare som helt eller delvis finansieras av livsmedelsindustrin sker tyvärr inte bara när frågan om socker och vikten diskuteras.
Det är vanligt.
SvD:s Henrik Ennart har skrivit om det ett antal gånger.
Medborgarrättsorganisationen Corporate Observatory Europe kan också berätta om lobbyisters framfart i EU på många områden.
”Det spelar ingen roll om en studie har finansiering från oberoende källor eller industrin”, säger en talesperson från Efsa till Ekot.
Jodå, det spelar roll.
EU-kommissionen struntade i Världshälsoorganisationens syn på socker när man la ett förslag om EU borde tillåta max 30 procent socker i barnmat.
WHO säger max 10 procent socker men kommissionen kunde hänvisa till Efsas expertutlåtande för att hålla fast vid 30 procent.
Som tur var gick EU-parlamentet på WHO:s linje och röstade för att gränsen ska gå vid 10 procent.
Efsas uppgift är att leverera vetenskapliga utlåtanden till EU:s institutioner.
Att EU:s folkvalda misstror dess ”expertis” underminerar förstås myndigheten fatalt.