Tuffa ord från EU-toppmötet om stängda gränser – men blir det någon skillnad?

Österrikes förbundskansler hade slagit på trumman för EU-miljarder till att bygga murar. Nederländernas premiärminister krävde att alla flyktingar som tar sig över Medelhavet ska hållas kvar i Italien. EU-ordföranden Sverige krävde indraget bistånd och indragna visumrättigheter för länder som inte tar tillbaka migranter. Det blev en hård batalj på toppmötet i natt.

Slutresultatet blev en kompromiss där alla sidor fick med sina åsikter, och löften om mer pengar till gränsbevakning.

– Det skulle vara en skam om det byggdes en mur i Europa med EU-stjärnorna på, sade Luxemburgs liberala premiärminister Xavier Bettel på väg in till toppmötet.

«Ce serait une honte qu’un mur soit construit en Europe, avec les étoiles européennes dessus»

Men Österrikes förbundskansler Karl Nehammer, som förlorar väljare till högerextrema FPÖ, utropade sig till segrare efter toppmötet. Även om han inte fick igenom kravet på 2 miljarder euro från EU till att bygga ett stängsel mellan Bulgarien och Turkiet kunde han peka på att EU-ledarna uppmanar kommissionen att ”mobilisera betydande EU-fonder” till ”infrastruktur” vid gränserna:

calls on the Commission to immediately mobilise substantial EU funds and means
to support Member States in reinforcing border protection capabilities and
infrastructure, means of surveillance, including aerial surveillance, and
equipment.

Ungerns Viktor Orban begärde omedelbart EU-pengar för att dubbla höjden på det gränsstängsel han redan byggt, enligt Financial Times.

Viktor Orbán, Hungary’s prime minister, said that the only problem with the fence on his border was that it was not high enough (while asking for cash to double it to 5m).

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gjorde en annan tolkning av toppmötets beslut, och sade att kommissionen ska ta fram medel för att ”öka kameraövervakning, bygga vakttorn, anlägga vägar längs gränserna”. Men inte till stängsel eller murar.

Von der Leyen pratade hellre om ett par ”pilotprojekt” med mobila EU-enheter med migrationstjänstemän för att registrera alla som tar sig in i EU och snabbare kunna avgöra om flyktingar kan få asyl eller direkt ska skickas tillbaka till sitt ursprungsland.

Italiens Giorgia Meloni protesterade mot kraven på att alla flyktingar som kommer till Italien ska förhindras från att resa vidare till andra EU-länder.

 ”If movements of migrants across EU borders were banned, Italy would simply become a country of refugees.”

Meloni hade inför toppmötet rest runt och träffat bland andra Ulf Kristersson och Tysklands Olaf Scholz för att söka solidaritet, att en del av de många flyktingar som tar sig över Medelhavet ska omfördelas till andra medlemsländer. Hon ville ha inskrivet en ”obligatorisk omfördelning” i toppmötets slutsatser.

Men det fick hon inget gehör för. Meloni fick nöja sig med några rader om att EU-ledarna inser att det är särskilda problem med att stoppa flyktingrutten över Medelhavet och att länderna ska samarbeta genom att återupprätta European Contact Group och Search and Rescue:

”recognises the specificities of maritime borders, including as regards safeguarding
human lives, and underlines the need for reinforced cooperation regarding Search
and Rescue activities and, in that context, takes note of the relaunch of the
European Contact Group on Search and Rescue.”

EU-kommissionens von der Leyen försäkrade också att EU-uppgörelsen från i fjol somras om frivillig omfördelning av flyktingar – Voluntary Solidarity Mechanism – fortfarande gäller. Den är dock hittills ett fiasko med endast 207 flyktingar förflyttade till ett annat land än ankomstlandet.

EU-ordförandelandet Sverige har drivit på för att kunna skicka ut fler flyktingar som fått nej på sin asylansökan med hjälp av hot om sänkt bistånd, försämrade handelsavtal och indragna visumrättigheter för länder som inte tar tillbaka sina medborgare.

I toppmötets slutsatser uppmanas också EU-kommissionen att använda sig av möjligheten att dra in visarättigheter för länder som inte samarbetar:

The European Council invites the Commission and the Council to make full
use of the mechanism provided for by Article 25a of the Visa Code, including the
possibility of introducing restrictive visa measures in relation to third countries that do not cooperate on returns. To speed up return procedures, the European Council also invites Member States to recognise each other’s return decisions
.”

Men de här bestraffningsmöjligheterna har redan funnits i ett par decennier – under namnet Cotonou Agreement med bland annat flera länder i Afrika. Dessa länder gick med på att ta tillbaka flyktingar som inte fått asyl. Ett förnyat avtal förhandlades fram 2021, men har inte trätt i kraft för att det inte undertecknats av Ungern.

Det är höga oklart varför förnyade uttalanden om att ursprungsländer ska ta tillbaka migranter kommer att få större effekt.

Tysklands Olaf Scholz manade under toppmötets debatt i stället EU att erbjuda legal migration och investeringar i utbyte mot att länder tog tillbaka migranter.

Luxemburgs Xavier Bettel upprepade sin appell mot att EU ska bygga murar inne på toppmötet. Han varnade också för att snabba så kallade asylprövningar vid gränserna där det blir gränspolis och inte migrationsmyndigheter som fattar besluten.

“The debate was not an easy one,” Bettel told the Financial Times afterwards. “I regret that it gives the impression that migration has only negative aspects.”