Valet i Österrike framtidsvision för Jimmie Åkesson-regering

Ulf Kristerssons pr-resa till Österrike inställdes i sista stund. Men valet på söndag är ändå högintressant för Sverige.

Det kan ge en framtidsvision för en Jimmie Åkesson-regering 2026.

De svenska regeringspartierna våndas över Sverigedemokraternas krav på att ingå i regeringen vid en högerseger i nästa val. Med följdfrågan ska Jimmie Åkesson bli statsminister om SD blir största parti?

Högerextrema FPÖ, även det ett parti med nazistiska rötter, hoppas nå ända till regeringstoppen redan på söndag. FPÖ leder i opinionsmätningarna och partiledaren Herbert Kickl talar redan om sig själv som blivande ”Volkskanzler”, likt Adolf Hitler, i stället för Bundeskanzler.

Om Kickl blir regeringschef får extremhögergruppen Europas Patrioter två ledamöter på EU-toppmötena – Viktor Orban och Kickl. Därmed skulle möjligheten att blockera stödet till Ukraina och underminera sanktionerna mot den ryska Putinregimen öka kraftigt.

Kickl har lyckats mer än fördubbla väljarstödet för partiet efter att det blev utsparkat ur regeringen efter Ibiza-skandalen. Med en stenhård högersväng där man kallar sig det enda partiet för ”verkliga österrikare”, som inte bara är emot invandrare utan också står för frihet mot statlig överhet, som tvångsvaccinering och nedstängningar under coronapandemin.

FPÖ vill att ”Politisk islam” ska förbjudas. Bara österrikare ska få fulla sociala rättigheter och sjukvård. Familjeåterföreningar ska stoppas och asylrätten ska suspenderas för att skapa ett ”Fästning Österrike”. Flyktingläger ska sättas upp utomlands. Internationella avtal som begränsar landets suveränitet ska sägas upp.

Herbert Kickls löften om ”frihet” har varit särskilt framgångsrikt bland unga väljare och gett partiet plats i regeringarna i tre av landets nio regioner.

Österrike är likt Sverige ett av Europas rikaste länder med jämförelsevis starkt socialt skyddsnät. Men med ett unikt ”proporz-system” där de två stora partierna – kristdemokratiska ÖVP och socialdemokratiska SPÖ – historiskt delat viktiga poster mellan sig både i offentliga och privata sektorn under flera decennier.

ÖVP har varit i regeringsställning ända sedan 1987 och förbundskansler Karl Nehammer säger bestämt nej till att bli vice kansler i en regeringsallians med Kickl som regeringschef.

”It’s impossible to form a government with someone who adores conspiracy theories, who describes the WHO, the World Health Organization, as the next world government and the economic forum in Davos as preparation for global domination,” Nehammer said.

Kickl anklagas också för att vara en ”säkerhetsrisk” efter sin tid som inrikesminister.

Men samtidigt har förbundskansler Nehammer under valrörelsen kopierat större delen av FPÖ:s migrationspolitik i strid med sin nuvarande regeringspartner De Gröna. Och med inbjudan till Ulf Kristersson till valspurten hoppades Nehammer kunna peka på hur Tidö-regeringen i Sverige lyckats minska invandringen.

Kristerssons besök inställdes med hänvisning till översvämningskatastrofen och den österrikiska regeringen. Det har fått upp klimatfrågan i valdebatterna och övriga partier hoppas det ska få färre väljare än väntat att rösta på FPÖ.

Karl Nehammers uttalanden om att han vägrar regera med Herbert Kickl riskerar bli ett svårt bakslag efter valet. Nehammer lär få svårt att få Socialdemokraterna och De Gröna med på sin skärpta migrationslinje – partierna vill ha en ”rättvis fördelning” av migranter enligt EU-regler.

Det kan sluta med att Nehammer tvingas svika sitt vallöfte och gå i allians med Herbert Kickls FPÖ. Frågan är om Karl Nehammer tillåts få sitta kvar som regeringschef medan Kickl nöjer sig med tunga FPÖ-ministrar på tunga poster och bidar sin tid till nästa val?

Kickls framgångar med en kraftig högersväng där ”verkliga österrikare” ställs mot invandrare och islam målas upp som en fara för landet finns redan i Sverigedemokraternas politiska arsenal. Men partiet har via Tidöavtalet fått igenom stora delar av sin politik utan hårda konfrontationer med Ulf Kristerssons regering.

Men om Jimmie Åkesson likt Herbert Kickl vill nå posten som regeringschef kan erfarenheterna från Österrike med hårdare politisk konfrontation ge viktiga lärdomar. Och kalla kårar för svenska borgerliga politiker.

Prenumerera gratis. Skriv in din mejladress i rutan.