Vilket parti ställer Corazza Bildt upp för i EU-valet?

EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt som sparkats ut från Moderaternas EU-valsedel är öppen för erbjudanden om att ställa upp som kandidat för andra partier. Det står klart efter hennes presskonferens på måndagen där hon anklagade sitt parti för mygel särskilt riktat mot kvinnor.

– Det är för tidigt att säga om jag ställer upp i EU-valet för något annat parti. Men jag har en framtid! Titta på det stöd jag har fått från hela landet, sade Corazza Bildt inför ett stort pressuppbåd.

Hon hade byggt upp förväntningarna med att kalla till presskonferensen på fredagen direkt efter Moderaternas partiråd beslutat att hon inte ens skulle få stå på sista plats på valsedeln i EU-parlamentsvalet i maj.

Corazza Bildts besked var att hon sitter kvar som parlamentsledamot till mandatperiodens slut och därefter även formellt lämnar Moderaterna. Hon begär också att partiet anlitar en oberoende utredare för att granska turerna kring beslutet om valkandidater.

– Det finns ingen framtid för mig inom Moderaterna. Men jag vill göra nytta och bidra till att reformera partiet för att inte andra ska bli behandlade på liknande sätt som jag, sade Corazza Bildt.

– Gunilla Carlsson, AKB…listan kan göras lång. Det handlar särskilt om kvinnor. Vi måste förändra vår kultur i partiet hur vi behandlar starka kvinnor.

Chansen att partiledningen ska hörsamma hennes krav på oberoende utredning är minimal. Ulf Kristersson och partisekreteraren Gunnar Strömmer vill att det här EU-kandidatfiaskot ska glömmas bort så fort som möjligt, särskilt med tanke på alla andra dagliga mediarapporter om ledningens bristande förmåga att hålla ihop partiet i förhållande till Sverigedemokraterna.

Partiledningen är uppenbarligen rädd för att förlora röster till Sverigedemokraterna även i EU-valet, och har därför valt att rensa ut alla de parlamentsledamöter man haft. För att undvika risken att dessa skulle prata om sitt framgångsrika arbete i parlamentet som de bedrivit i 10-15 år. I stället lanserar sig de nya toppkandidaterna som ”Nej-kandidater”, som framgick när de presenterade sig.

Det mest effektiva sättet för Corazza Bildt att påminna om hur Moderaterna sparkade ut den kandidat som fick flest personkryss i förra valet är om hon står som kandidat för något annat parti i den kommande valrörelsen. Erfarenheten från tidigare EU-val är att partirörligheten är betydligt större än i riksdagsval. Corazza Bildt skulle kunna dra med sig en stor del av de 83 000 M-väljare som personkryssade hennes namn i valet 2014.

Det finns den teoretiska möjligheten att arga M-medlemmar ställer upp med en egen lista i EU-valet med Corazza Bildt i topp. Risken är dock stor att det leder till uteslutning ur partiet. Dessutom är det svårt att nå ut i en valrörelse utan de miljoner som riksdagspartierna har, och att få ut valsedlar till alla tusentals vallokaler.

Det parti som ligger närmast till för ett partibyte är Kristdemokraterna, som ingår i samma EU-partigrupp, EPP, i parlamentet. Men den nuvarande KD-ledningen med Ebba Busch Thor har visat att den är mycket angelägen om ett nära samarbete med Moderaterna, och vill därför troligen inte riskera att förstöra den relationen för att försöka locka över M-väljare med hjälp av en ratad M-politiker.

Därför är Liberalerna och Centern mer tänkbara alternativ. Anna Maria Corazza Bildt kallar sig en ”förnyare” inom Moderaterna och med sin EU-positiva hållning ligger hon nära de liberala partierna.

Liberalerna har tagit in ”kändisar” på sina EU-valsedlar tidigare, som inte varit politiker, som Maria Robsahm (tidigare Carlshamre) och Jasenko Selimovic. Men erfarenheterna avskräcker troligen partiledningen.

Därför ser Centern ut som ett mer troligt alternativ. C-parlamentarikern Fredrick Federleys arbete med antibiotikalagstiftning och Corazza Bildts kring livsmedel ligger också nära varandra. Centerpartiet uppges också planera ”en kraftfullt EU-positiv linje i EU-valet”.

M-ledningens förhoppning om att utrensningen av Anna Maria Corazza Bildt snabbt ska glömmas bort lär inte infrias.