Diktator Orban bestämmer vad teatern får spela

Victor Orban gav sig själv ensamrätt att bestämma lagar i Ungern pga coronaepidemin.
Men de lagar han inlett med, har inget med epidemin att göra.


”Jag har inte tid med det här!”, skrev Ungerns premiärminister den 3 april till EPPs generalsekreterare, ”…jag ägnar all min tid åt att rädda ungerska liv.”

Victor Orban kan som bekant sedan i onsdags morse stifta och upphäva lagar utan parlamentet enligt ett drakoniskt undantagstillstånd.
Så vad använder premiärminister Orban sina nya befogenheter till?

Redan under de första timmarna av denna ”illiberala” styrelseform rullades 15 nya lagar ut.
Först förbjöds könsbyte.

Därefter anslogs en av Budapests stora parker som plats för ett skrytbygge till en hel grupp muséer samlade för allt ungerskt. Detta är en privat hobby som Victor Orban ägnat sig åt men funnit svårt att få lagstiftarna att finansiera.
Budapestborna är emot, till 75 procent, liksom deras borgmästare Gergely Karacsony, men de blev överkörda.

Så var det teatrarna – som regel kommunala – som sätter upp på tok för många teaterstycken som kan misstänkas indirekt peka finger åt diktatorn Orban.
Vad teatrarna ska visa avgörs hädanefter regeringen.

Kulturkriget är viktigt för Victor Orban. Universiteten har fått en lista över obligatoriskt materiel som syftar till att väcka stolthet över Ungers historia, och som gör flera öppet antisemitiska författare till tvungen läsning.

Ännu en ny lag denna vecka skänkte 29 äldreboende till katolska kyrkan, en trevlig extra intäkt från avgifterna för boendet.

Ytterligare en lagändring som nu skett är hemlingstämpling av summor, kontrakt och dokument för en uppseendeväckande affär med Kina.

Det handlar om ett bygge för cirka 2 miljarder dollar av en järnvägsförbindelse via Budapest och Belgrad i Serbien där Ungerns rikaste man, Lorinc Meszaros (nära vän till Victor Orban) lånar cirka 85 procent av de 2 miljarder dollar det kostar, från Kina.
Järnvägen kommer inte länka till större europeiska järnvägar och ska trafikera en sträcka där det är relativt lite trafik.

Det är samtidigt första gången Kinas järnvägsbolag får en fot in i Europa.

Däremot droppade Orban i sista minuten ett av de grövsta förslagen på åtgärder – den som skulle ta ifrån alla borgmästare deras befogenheter så att regeringen fick full makt.
10 av 23 städer i Ungern styrs sedan lokalvalet för sex månader sedan, av oppositionen, bl a Budapest.

Sent omsider har EU reagerat.
Först tretton, sedan sexton EU-regeringar gick på torsdagen ut i ett gemensamt fördömande av att man använder sig av coronaepidemin för att nedmontera rättsstaten.

Självklart var det Ungern som EU-regeringarna menade, och just Orbans införande av nära nog diktatur dagarna innan.
Men EU-regeringarna vågade inte nämna namnet på den skyldige eller ens landet de avsåg.
Därefter – fräckt i kvadrat – anslöt sig på torsdagen Orban och Ungerns regeringen till detta allmänna och ganska svepande fördömande.

Så går det när man inte vågar ta bladet från munnen.

Under sin tid vid makten, sedan 2010, har Victor Orban steg för steg monterat ned demokrati och rättsstat i Ungern utan att EU-institutionerna eller övriga EU-länder har gjort något åt saken.
Tvärtom har EU (ofrivilligt) finansierat hans tilltag.

Att EU-länderna inte reagerat tidigare – trots att ungerska domstolar besatts med Orban-lojala, massmedia köpts upp av Orban-plutokrater och förhandscensur införts, EU-bidragen styrts med järnhand ner i fickorna på Orbans trogna vapendragare – beror bland annat på EU-regeringarnas inneboende rädsla att ge EU makt att vid något tillfälle, av någon anledning, agera mot mindre trevliga förehavanden hos den själva.

Men dessutom har Orban skyddats av EPP, den mäktiga borgerliga partigruppen som – så angelägen om att behålla många röster i Europaparlamentet – i alla år tillåtit Fidesz att vara en firad del av deras politiska arbete.
Inte ens idag är Fidesz portat från EPP i parlamentet, bara suspenderat från den bredare partisammanslutningen.

En viktig anledning till att skandalen kunnat forgå, är förstås att Merkel och Tysklands regeringsparti CDU/CSU hållit Ungern bakom ryggen i alla år.
Tyskland har betydande affärsintressen i Östeuropa.

Det är dock svårt att blunda för att Ungerns parlament på förslag av premiärminister Orban och hans parti Fidesz har entledigat parlamentet så att regeringen ensam ges rätten att stifta och upphäva lagar.
Så länge krisen pågår.
Hur länge det blir avgör Victor Orban.
Under tiden är det förbjudet att hålla nyval.
Och alla åsiktsyttringar som (av en åklagare) kan tolkas som att man underminerar regeringen Orbans epidemi-bekämpning, kan ge tre till fem års fängelse.

Undantagstillståndet var inte nödvändigt för att ge ungerska regeringen rätt att tvinga ungrarna att sitta hemma under epidemin.
Det slags tvång hade nämligen införts redan innan.

.Än så länge är det svårt att se vad i detta som har med coronaepidemin att göra.
Men premiärministern har alltså inte tid att svara på frågor.

Med den höga lagstiftnings/dekret-takt som Orban hållit dessa dagar, kan man ju förstå att tiden inte räcker till.