Ebba Busch jagade SD-röster – men det var M-väljare som räddade KD kvar i EU

KD-ledaren Ebba Busch lovade avskaffa asylrätten och ”utvisning ur Europa” för alla muslimer med fel åsikter. En desperat valstrategi för att vinna invandringsfientliga SD-väljare.

Men det misslyckades. I stället var det 75 000 stödröstande M-väljare som räddade KD kvar i EU-parlamentet.

SVT:s stora vallokalsundersökning där drygt 10 000 röstande intervjuats visar att var tredje röst på Kristdemokraterna i själva verket kom från väljare som skulle rösta på Moderaterna i ett riksdagsval.

Kristdemokraternas valresultat på 5,7 procent skulle ha sjunkit ihop till 3,8 procent utan dessa M-stödröster, och KD hade blivit utan mandat i EU-parlamentet.

Endast var tionde KD-röst kom från väljare som stödjer Sverigedemokraterna i ett riksdagsval.

Ebba Busch och KD:s toppkandidat Alice Teodorescu Måwe trappade flera gånger under valspurten upp partiets hårda retorik mot invandrare med ambitionen att signalera att partiet vill ha ännu hårdare tag mot migranter.

+ Först med ”Migrationspakten 2.0”. Inga migranter ska längre få sina asylskäl prövade i EU, utan skickas ”någon annanstans”. Det skulle bryta mot FN:s Genèvekonvention om rätt till skydd för människor som söker asyl.

+ Följt av utspelet veckan före valet från Ebba Busch om att muslimer med fel åsikter ska kastas ut, inte bara från Sverige, utan ”från Europa”.

+ Dagarna före valet öppnade först SD för samarbete med Putinkramande partier. Ebba Busch kom strax efter med ett uttalande om att även KD är öppet för samarbete med extremhögern.

I SVT:s slutdebatt inför EU-valet var KD:s Alice Teodorescu Måwe och SD:s Charlie Weimers ense om vallöftet att migranter inte längre ska söka asyl i Sverige. Moderaternas Tomas Tobé uttalade inte stöd för förslaget, utan tryckte på ”Kanske”-knappt.

Ett förslag som Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kallade för en ”tävling i brutalitet”.

Men trots de brutala KD-förslagen lockade de inte tillräckligt många SD-sympatisörer att rösta på partiet. SD-rösterna skulle inte ha räckt till att klara fyraprocentsspären för KD.

I stället var M-väljare som röstade på KD och lyfte in den tidigare M-medlemmen Alice Teodorescu Måwe i EU-parlamentet. Den stora andelen M-röster kan också förklara att många KD-väljare svarade att de lagt sin röst på partiet på grund av toppkandidaten.

SVT:s vallokalsundersökning är naturligtvis inget exakt besked om att var tredje väljare av de drygt 227 000 som röstade på KD i EU-valet stödjer Moderaterna i riksdagsval. Men det stora antalet intervjuer som gjorts utanför vallokaler i Valun pekar ändå på att stödrösterna från M-sympatisörer, inte SD-väljare, kan ha varit avgörande för att KD klarade fyraprocentsspärren.

Även Liberalerna kan tacka M-väljare för sitt mandat i EU-parlamentet.

SVT:s vallokalsmätning visar att nästan två av tio röster – 18 procent – på Liberalerna kom från väljare som skulle rösta på Moderaterna om det vore riksdagsval i dag. Drygt 30 000 röster som gjorde att L klarade fyraprocentsspärren.

Utan dessa M-stödröster hade Liberalerna ramlat ner till 3,6 procent.

Till skillnad från KD-ledaren Ebba Busch som uppenbart jagade SD-väljare hade Liberalernas Johan Pehrsson valt strategin att locka M-väljare. Med Anna Maria Corazza Bildt, fd EU-parlamentariker för Moderaterna, som andranamn på valsedeln.

Det kan ha bidragit till stödröster från M-väljare. Trots att Liberalernas toppkandidat Karin Karlsbro är motståndare till regeringssamarbetet med Sverigedemokraterna.

Efter valet förhandlar nu partierna i EU-parlamentet om vilka som de vill samarbeta med i lagstiftningsarbetet. Den stora konservativa EPP-gruppen, där M och KD ingår, diskuterar om de ska samarbete S- och Liberala partier eller med högerextrema partier.

De M-sympatisörer som gav sitt röststöd till Kristdemokraterna kan bara hålla tummarna för att KD:s Alice Teodorescu Måwe inte röstar med Sverigedemokraterna och övriga extremhögern, utan lierar sig med Moderaternas fyra EU-parlamentariker.

Prenumerera gratis. Skriv in din mejladress i rutan.