EU-regler bakom Telegram-chefens arrest

Märkligt nog är det Ryssland och så Elon Musk, som upprörs mest över att VD för den ryska plattformen Telegram, gripits i Frankrike.

”Våra användare älskar att vi är geopolitiskt neutrala”


Den ryska ambassaden i Paris rasar över att inte ha släppts in till den gripne ryssen – men Pavel Durov har franskt medborgarskap sedan 2021 utöver sitt ryska, så där har de inte mycket att hämta.
(Bosatt i Dubai sedan 2017 har Durov för övrigt medborgarskap i Förenade Arabemiraten också liksom i skatteparadiset St Kitt-et-Nevis.)

Hemma i Moskva sägs nervositeten vara stor över fängslandet för den ryska armén förlitar sig på Telegram för att kommunicera med sina soldater vilken för övrigt Zelenskyj sägs utnyttja för att skicka ut egen information.

Men de franska myndigheterna är inte ute efter att stänga ner Telegram i Ryssland (något som Putin försökte göra 2018 men Durov och han blev sedan kompisar igen).
Däremot skulle plattformen Telegram i förlängningen, kunna komma att stängas ner i EU-länderna.

Franska myndigheter vill ställa ägaren Durov till svars för att bland annat sprida barnpornografi, terrorism och erbjuda en kanal för kriminella nätverk.
Amerikanske Elon Musk och hans vän Tucker Carlson ser detta som censur av yttrandefriheten och har lanserat en hashtag freepavel. Musk tar upprördheten hela vägen och talar om att man ”avrättas för att gilla ett meme.”

Nu kommer Durov knappast avrättas men lagligt kan han ställas till svars för att inte ens försöka ta ner illegala budskap, vilket EUs Digital Services Act kräver av alla större IT-plattformar som ger sina avsändare en offentlig arena att göra sig hörda på.

Det kravet gäller förstås även Elon Musk och hans X/Twitter. Utredning pågår i Bryssel om hans lagöverträdelser.

Det är inte första gången som Telegrams VD Pavel Durov hör ifrån europeiska myndigheter. En domstol i Barcelona försökte stänga ner Telegram i mars, tyska myndigheter har förgäves försökt få kontakt apropå ett misstänkt försök till statskupp som organiserats via Telegram och franska myndigheter har mycket länge sökt komma till tals med plattformen över flera problematiska ärenden.
Men Durov och Telegram har hållit sig undan.
Eller Monsieur Du Rov, som hans franska pass påstås kalla honom.

”Han vet att vi har en arresteringsorder utställd på honom, så lite märkligt att han flyger in till Paris utan vidare?, kommenterade en anonym källa närstående utredningen i fransk press i helgen.

Durov själv har hävdat i en intervju med Tucker Carlson att hans plattform är ”neutral” och ”inte tar geopolitisk ställning” vilket han menar att hans användare älskar. Hans företag har sänt ut ett pressmeddelande för att säga att man följer EUs regelverk.
De två sakerna rimmar alltså inte riktigt så tills vidare har en domstol tillåtit att han förblir i franskt häkte.

EU-reglerna i Digital Services Act som kom till fransk användning här, har också inspirerat Storbritannien som valt att i princip kopiera innehållet EU-reglerna i en motsvarande brittisk lag (Online Safety Act).
Brittiska domstolar dömde i augusti flera personer till fängelse för att de gjort inlägg på sociala media-plattformar som uppmanade till våld i samband med våldsamma upplopp, organiserade av högerextrema grupper.