Europas extremhöger firar inför EU-valet – risk för flera vetokort på toppmötena

Europas extremhöger samlas i italienska Florens i helgen för att fira Geert Wilders valseger och stigande opinionsstöd i flera länder. De siktar på ökad makt i EU-parlamentet efter valen i juni.

Men den stora risken är att Ungerns Viktor Orban får fler vänner bland EU:s regeringschefer som är beredda att använda vetokortet och blockera viktiga beslut, som stöd till Ukraina.

Det är italienska högerpopulistiska partiet Legas ledare Matteo Salvini som är värd för kongressen för EU-partiet ID, ”Identitet och demokrati”. En klang- och jubelföreställning utlovas efter högerextreme Geert Wilders oväntade framgång i parlamentsvalet i Nederländerna förra veckan där hans parti, PVV ”Frihetspartiet”, blev största parti.

Geert Wilders har i sista stund meddelat att han inte kan delta på grund av regeringsförhandlingarna på hemmaplan. Men det lär bli fest ändå när politiker från 14 EU-länder med opinionsvinden i ryggen anländer till Florens.

Österrikiska FPÖ leder stort i mätningarna och kan inta posten som förbundskansler efter valet nästa år. Marine Le Pens parti ”Nationell samling” leder också i mätningarna inför nästa presidentval i Frankrike och kommer att hålla tal inför kongressen via videolänk.

I Tyskland har högerextrema AfD, ”Alternativ för Tyskland”, rusat upp till andra plats i mätningarna, förbi samtliga regeringspartier.

Men problemet för de högerextrema partierna i EU är att de är splittrade och inte ens kan enas om att ha en gemensam partigrupp i EU-parlamentet.

Det snabbt ökande väljarstödet för Salvinis och Le Pens partigrupp ID kan göra att den blir större än den andra högerextrema partigruppen, ECR ”Europeiska konservativa och reformister”. I den partigruppen ingår bland andra Sverigedemokraterna, italienska premärministern Giorgia Melonis neofascistiska parti ”Italiens bröder” och Polens konservativa PiS, ”Lag och rättvisa”.

Den stora skiljelinjen mellan de högerextrema sedan Rysslands invasion av Ukraina är att ECR-partierna är för EU:s stöd till Ukraina, medan flera av ID-partierna ifrågasätter Ukrainastödet.

Några högerextrema partier, som ungerske Viktor Orbans Fidesz och slovakiske Robert Ficos Smer, ingår inte i någon partigrupp.

Men opinions- och valframgångarna för extremhögern har lett till farhågor om att EU-valet ska ändra maktförhållandena i EU-parlamentet. Manfred Weber, ledare för den stora konservativa partigruppen, EPP ”Europeiska folkpartiet”, där M och KD ingår, har också flörtat flitigt med Italiens premiärminister Meloni de senaste månaderna. EPP lierade sig också med extremhögern i ett försök att stoppa EU:s lagförslag till naturrestaurering.

Det har lett till spekulationer om att EPP siktar på att bryta med den mittenallians med Socialdemokraterna och Liberalerna som dominerat EU-parlamentet under flera decennier för att gå i allians med extremhögern efter EU-valet. Italiens utrikesminister Antonio Tajani som tagit över som ledare för Forza Italia efter Silvio Berlusconis död har talat om förhandlingar om samgående eller allians mellan EPP och ECR efter valet.

Antonio Tajani och Manfred Webers plan är att med hjälp av Liberalerna bilda en ny majoritet i EU-parlamentet. Men enligt de senaste opinionsmätningarna skulle de tre partigrupperna bara få ihop 346 platser och det räcker inte till majoritet av parlamentets 720 mandat.

Dessutom säger Liberala gruppen definitivt nej till samarbete med högerextrema ECR.

Inte ens en allians mellan EPP och båda högerextrema partigrupperna ECR och ID skulle räcka till en majoritet i EU-parlamentet i valet, enligt dagens mätningar.

Här är opinionsläget i dag inför EU-valet enligt en sammanställning av nyhetssajten Europe Elects utifrån de senaste nationella mätningarna:

EPP 175 mandat (182 i valet 2019), Socialdemokraterna 141 (154), Liberalerna 89 (108), ID 87 (73), ECR 82 (62), Gröna 52 (74), Vänstern 38 (41), Grupplösa 56 (57). (I valet 2019 valdes 751 ledamöter eftersom Storbritannien ännu inte lämnat EU. I valet 2024 väljs 720 mandat)

De tre mittenpartierna EPP, S och Liberalerna skulle tillsammans få 405 mandat och en komfortabel majoritet. Men de växande motsättningarna under den här mandatperioden och konservativa EPP:s högersväng i miljö- och klimatpolitiken har splittrat den tidigare majoritetsalliansen i alltfler frågor. Omröstningar om nya lagar har avgjorts med några få rösters majoritet mellan höger och vänster, där enskilda EPP- och Liberala röster avgjort.

EU-parlamentets förhandlingar riskerar att bli än mer kaotiska den kommande mandatperioden när högerextrema partier som är EU-motståndare går framåt.

Men de mest dramatiska förändringarna av valframgångarna för högerextrema partier är att de kan ta plats i fler och fler EU-regeringar och till och med får tillsätta regeringschefen.

Geert Wilders’ parti blev största parti i valet i Nederländerna och Wilders siktar nu på att bli premiärminister för en högerallians. Övriga högerpartier är i chock och splittrade om de ska gå in som ”juniorpartier” i en regering ledd av Wilders.

Wilders har krävt en folkomröstning om Nexit och vill stoppa EU:s stöd till Ukraina.

Neonazistiska FPÖ:s ledare Herbert Kickl siktar på att bli Österrikes förbundskansler efter valet nästa år och lovar att då blockera EU-beslut om sanktioner mot Ryssland.

Kickl and party members have been vocal about their opposition towards EU sanctions, and their admiration for leaders like Hungary’s Victor Orbán, with Kickl eager to use Austria’s veto power to block sanctions against Russia if elected as Volkskanzler.

Högerextrema Marine Le Pen leder opinionsmätningarna om vem som ska bli Frankrikes president när Emmanuel Macron avgår 2027 och inte får ställa upp till omval. Le Pen anser att Krim legitimt tillhör Ryssland och anser att det ät ”oansvarigt” att regeringen skickar långdistansrobotar till Ukraina.

Putinkramarna Viktor Orban och Robert Fico kan snart få sällskap på EU-toppmötena av fler regeringschefer som är EU-skeptiker och beredda att dra fram vetokortet och stoppa beslut om Ukrainastöd, om EU-budgeten, om nya medlemsländer, om att reformera EU och avskaffa enskilda länders rätt att blockera EU:s beslutsförmåga.

”The winds of change are here!” var Orbans lyckönskning till Geert Wilders efter valsegern.

EU:s traditionellt statsbärande partier söker nu desperat efter politiska svar för att stoppa missnöjda väljare att rösta på extremhögern. De är överens om att det krävs en snabb fix för att desarmera migrationsfrågan.

Men försöken att kopiera Jimmie Åkessons och Geert Wilders attacker mot invandrarna har inte funkat. Många väljare liter mer på originalet i invandringsmotstånd.

Men Matteo Salvini hoppas på fest i Florens i helgen när han tar emot sina partikollegor från olika håll i EU och att extremhögerns vinnarvåg ska fortsätta åtminstone fram till EU-valet.

Festdeltagarna riskerar dock att bli störda av demonstranter och konkurrerande politiska evenemang. Salvini har märkligt nog valt att lägga kongressen i en av de få stora städer i Italien som fortfarande styrs av vänstern.

Florens’ borgmäsare Dario Nardella har bjudit in EU-positiva ungdomsorganisationer.

– Jag vill ha en dialog med dem om EU:s framtid, medan Salvinis gäng bara pratar om hur EU ska förstöras, säger Salvini till tidningen La Nazione. Medan flera partier planerar för motdemonstrationer mot extremhögerns kongress.