Finlands nya högerregering redan i sönderfall

Det är knappt tre veckor sedan Finlands regeringskoalition kom till makten. Men redan nu pågår ett inbördeskrig i högerregeringen där statsminister Petteri Orpo tappar all sin auktoritet som regeringschef.

Sannfinländarna utmanar regeringschefen genom att utse en ny minister som är anklagad för sextrakasserier och som Orpo anser inte ens är värd att sitta i riksdagen.

Petteri Orpo framstod som den stora segraren när han presenterade resultatet av regeringsförhandlingarna den 16 juni. Det valprogram om massiva budgetnedskärningar som Samlingspartiet gått till val på hade accepterats av de tre andra partierna.

Men fyrpartikoalitionen började haverera redan innan Orpo hann börja genomföra sitt nedskärningsprogram. Oppositionen krävde misstroendeomröstning mot Sannfinländarnas näringsminister Vilhelm Junnila för hans kopplingar till nazistiska organisationer.

Junnila överlevde omröstningen, men regeringspartierna var splittrade och Svenska folkpartiet röstade för misstroende.

Sannfinländarnas ledning var upprörda över att statsminister Orpo accepterade splittringen och hämnas nu genom att utse Wille Rydman till ny näringsminister. Det är hugg i ryggen på Petteri Orpo.

Wille Rydman var tidigare riksdagsledamot för Samlingspartiet och anklagades i fjol för sextrakasserier mot unga kvinnor. Enligt Helsingin Sanomats reportage har man inom Samlingspartiet talat om Rydmans intresse för unga kvinnor, men frågan har förtigits utåt.

Petteri Orpo tog hårt avstånd från Rydman efter avslöjandena:

– Jag är själv pappa till en ung flicka så det känns verkligen illa med de här misstankarna som framförs. Det är klart att det inte går att acceptera sådant och att det bör utredas, sade Orpo.

Wille Rydman bytte parti till Sannfinländarna efter avslöjandet och blev invald i riksdagen för det partiet i riksdagsvalet. Nu utser partiets ledare Riika Purra honom till minister i Petteri Orpos regering.

Och statsminister Orpo känner sig tvingad att ta skeden i vacker hand och acceptera Wille Rydman i sin regering trots att han tog så hårt avstånd från hans agerande för ett år sedan.

På en anmärkningsvärd presskonferens på torsdagen försökte Orpo beskriva sig som en politiker med två hattar – en statsminister- och en partiledarhatt.

-Ur statsministerns synvinkel är det etablerat att varje parti väljer sina egna ministrar, urskuldade sig Orpo. Att ifrågasätta Sannfinländarnas ministerval skulle leda till att regeringen faller.

-I egenskap av Samlingspartiets ordförande – ser jag det som klart att Wille Rydman inte kunde ha varit kandidat för Samlingspartiet i riksdagsvalet, och därmed kunde han inte ha varit en del av Samlingspartiets ministergrupp, deklarerade sedan Orpo.

Petteri Orpo underströk sitt avståndstagande från sin nye minister genom att tala om att många i hans parti är mycket kritiska mot utnämningen. Och pekade på att riksdagen har möjlighet att begära misstroendeomröstning mot ”enskilda ministrar eller hela regeringen”.

Det pågår alltså ett öppet inbördeskrig i den regering som betygsatts som den ”den mest högerinriktade sedan krigen”. Och som ännu inte ens kommit igång med sitt stora politiska projekt med massiva nedskärningar i välfärden, där det ska bli lättare att avskeda löntagare, där lågavlönade drabbas särskilt hårt när momsen, där sjuka drabbas när lönen dras in första sjukdagen och strejkande  får skärpta straff.

Finlands nya högerregering har lyfts fram internationellt som ett tecken på den högervåg som sveper över Europa. Men avslöjandena om nazistkopplingarna har snabbt lett till det motsatta med stora rubriker i europeiska medier som Süddeutsche Zeitung och Tagesspiegel.

Petteri Orpos bristande auktoritet över sin regeringskoalition blev ännu mer uppenbar när det krävdes att president Sauli Niinistö gick ut offentligt och krävde agerande innan den nazistanklagade Vilhelm Junnila avgick.

”Jag har tidigare fått kritik för att lägga mig i för mycket, men ifall jag nu avgör situationen, är den minst sagt pinsam för regeringen. Minst sagt”, sade president i en tv-intervju. Enligt Niinistö behöver regeringen se till att dess politik åtnjuter västerländsk uppskattning och är i enlighet med våra värderingar.

Petteri Orpos nye minister Wille Rydman är inte bara ökänd för anklagelserna om sextrakasserier. Han ägnar sig också åt att trakassera journalister som ägnar sig åt granskning av Sannfinländarna.

När författaren Mike Pohjola i ett inlägg på Facebook, som Omeuropa publicerat, går igenom Sannfinländarnas högerextrema kopplingar och manar journalisterna till hårdare granskning pekar han ut hur Wille Rydman drar igång mobben mot enskilda journalister.

Inbördeskriget i Petteri Orpos regeringskoalition bör göra att Mike Pohjolas uppmaning till journalistkåren hörsammas brett.