G7-ledarna enas…mot Boris Johnson

G7-toppmötet i brittiska Cornwall var Boris Johnsons chans att visa upp Storbritannien som en internationell ledare i världspolitiken trots Brexit. Men den brittiska regeringens vägran att följa sitt utträdesavtal med EU om Nordirland har i stället visat fått övriga G7-ledare att enas mot BoJo.

Men Boris Johnson lär som vanligt vänta med att backa till sista minuten.

Boris Johnson var förvarnad. USA:s president Joe Biden hade redan veckan före toppmötet levererat en ”demarche” – en diplomatisk varning – över den brittiska regeringens upptrappning av läget på Nordirland och uppmanade den brittiska regeringen att gå med på även ”icke populära kompromisser”.

US President Joe Biden has warned Boris Johnson and the UK government about ‘inflaming’ tensions in Ireland and the EU amid the fallout from Brexit. US “strongly urged” the UK to come to a “negotiated settlement”, even if that led to “unpopular compromises”.

Den irländska regeringen gjorde ett inspel till G7-mötet med att välkomna Joe Bidens erbjudande till den brittiska regeringen att USA är berett att förhandla om ett frihandelsavtal även om UK ger efter och går med på att införa EU:s regelverk för jordbruksprodukter.

Boris Johnson försökte få bort frågan om konflikten efter sitt första möte med Joe Biden på torsdagskvällen och försäkrade att de båda var överens om att säkra fredsavtalet på Nordirland.

Men det hjälpte inte. Kanadas premiärminister Justin Trudeau tog vid sitt möte med Boris Johnson på fredagen också upp Nordirland. Trudeau pekade på att Kanada var delaktigt i fredsförhandlingarna på Nordirland och erbjöd sig att hjälpa till i förhandlingarna mellan UK och EU för att säkra fredsavtalet.

På lördagen fortsatte pressen på Boris Johnson.

Frankrikes Emmanuel Macron och Tysklands Angela Merkel agerade ”bad cop – good cop”. Macron krävde vid sitt möte med Johnson att UK följer EU-UK-avtalet om Nordirland i alla dess delar. Medan Merkel manade till en ”pragmatisk lösning”.

EU-kommissionenens Ursula von der Leyen och EU-ordföranden Charles Michel kunde med fog understryka för Boris Johnson att EU-länderna är helt eniga i kravet på att UK måste följa det avtal som den brittiska regeringen och parlamentet skrivit under.

Boris Johnson är satt under en extremt hård internationell press, men han har samtidigt bundit upp sig hårt inför hemmaopinionen och det egna Torypartiet för att sätta hårt mot hårt mot EU. Efter mötena med G7-ledarna upprepade han den brittiska regeringens hot om att hoppa av Nordirlandavtalet med EU.

Boris Johnson repeated his threat to suspend Brexit agreements with the EU over Northern Ireland.

Det kallas för ett hotande ”Korvkrig” när den brittiska regeringen nu vägrar följa EU:s regler om att korv och andra köttprodukter som importeras från icke-EU-länder måste vara frysta. Nordirland ingår fortsatt på EU:s inre marknad enligt Brexitavtalet och leveranser från övriga Storbritannien måste därmed kontrolleras och leva upp till EU:s regler.

Boris Johnson beskrev Nordirlandavtalet med EU som en ”stor framgång” när han undertecknade det i november 2019 och fixade ”suveränitet” från alla EU-regler. Men när Johnson avtal skulle sättas i verket klarade det inte testet. Boris Johnsons Brexitförhandlare David Frost har erkänt att det var ett misslyckat avtal och skyller på att det var så bråttom utan att nämna att det var Boris Johnson som satte upp deadline.

Men brittisk satta deadlines har varit förhandlingstaktik under hela Brexitprocessen, som EU:s chefsförhandlare Michel Barnier beskriver i sin bok. Först utträdesavtalet med Nordirlandprotokollet 2019 och sedan handelsavtalet i december 2020.

Den nya deadline är den 1 juli, då övergångstiden för avtalet från 1 januari är över. Men den brittiska regeringen hotar nu att förlänga övergångstiden på eget bevåg och kräver att Nordirlandprotokollet förhandlas om. Mötet mellan EU-kommissionen och den brittiska regeringen tidigare i veckan beskrivs som en total krock med hot om EU-handelssanktioner.

After talks in London ended without a breakthrough, European Commission vice-president Maros Sefcovic said patience with the UK was wearing “very, very thin”.

Boris Johnsons har under sin tid som politiker uppepade gånger visat att han inte i första hand agerar utifrån vad som är bäst för Storbritannien utan vad som är bäst för att säkra hans egen position. När han nu därför ska försöka verkliga sin vision om ”Global Britain” kan han inte ha de flesta av övriga världsledare emot sig.

Det mesta talar därför att Boris Johnson än en gång går med på en uppgörelse med EU i sista minuten även denna gång.

Men på samma sätt som när Boris Johnson skrivit under tidigare avtal måste motparten förbereda sig för att han kommer att strunta i att följa det.