Ulf Kristersson och andra regeringschefer stod på kö för att få vara med på Giorgia Melonis möte om hur EU:s flyktingpolitik ska skärpas ännu mer. Italiens satsning på läger i Albanien dit migranter ska skickas innan de når EU är allas förebild.
Men i verkligheten står lägren tomma och de välbetalda fångvaktarna badar bastu och tar hand om övergivna hundar.
EU-ledarnas planer på att gömma undan migranterna för väljarna och sedan snabbt förpassa dem till Långtbortistan har gått i stå och kommer att avgöras i EU-domstolen.
Det är en italiensk polistidning som berättar den gulliga historien om hur en av poliserna i det tomma flyktinglägret i Albanien hittat övergivna och utmärglade hundar som han tagit hand. Lägret används nu som hunddagis för övergivna hundar.
Polisinspektör Matteo Chifari har ”adopterat” Thor, berättar tidningen. Ett område i det tomma flyktinglägret Gjader har gjorts om till ett skyddsområde för hundar.
Hittills har Giorgia Melonis regering budgeterat 650 miljoner euro till de två flyktinglägren i Albanien. Dit skulle varje månad 3 000 migranter som försökt ta sig till Italien skickas för att snabbt få sin asylansökan prövad, få nej och sedan skickas iväg utan att någon få sätta sin fot i Italien.
Men lägren som öppnades i oktober står tomma, frånsett hundarna, sedan italienska domstolar stoppat planerna med hänvisning till att regeringens planer strider mot EU-lagar om att migranter inte kan skickas till länder som inte uppfyller kraven på mänskliga rättigheter. Enligt ett utslag i EU-domstolen.
Melonis regering har svarat med att snabbt besluta om att 19 länder uppfyller kraven på ”säkra länder”, som Egypten, Marocko och Tunisien. Men det är svårt att se hur EU-domstolen ska kunna hålla med om det är säkra länder, för till exempel homosexuella migranter.
I sin julhälsning pekade Giorgia Meloni ändå på hur många andra regeringschefer som deltagit på det förmöte hon anordnat inför EU-toppmötet i december. Och det stora stöd hon fått för sitt initiativ att upprätta flyktingläger i Albanien.
”The plan to process migrants in third countries outside the EU, such as Albania, had received strong backing from other EU leaders, highlighting reported interest in particular from the heads of Italy, Denmark, the Netherlands, Cyprus, Greece, Malta, the Czech Republic, Poland, Sweden and Hungary.”
Meloniregeringen hävdar att migranter snart kommer att skickas till de albanska lägren, utan att ange någon tidsplan. Därför är personalen fortsatt på plats med dygnet runt-tjänst.
Albanska medier rapporterar om hur de välbetalda italienska poliserna tillbringar sina dagar på det femstjärniga hotellet Rafaelo Resort, solbadar eller fördriver tiden i bastun medan deras polisbilar står parkerade utanför.
“It’s just a very expensive waiting room It looked like a ghost town” säger EU-parlamentarikern Anna Strolenberg till Politico efter ett besök i lägren.
EU-domstolen sade i oktober nej till Tjeckiens planer på att skicka en migrant tillbaka till Moldavien, med hänvisning till en EU-lag om att hela landet måste vara säkert. Italienska domstolar har stoppat regeringens planer på att skicka migranter till lägren i Albanien med att hänvisa till EU-domstolens utslag och pekat på att Nazityskland var ”säkert” för de flesta invånare, men inte för judar, romer, homosexuella och politiskt oppositionella.
I vår väntas EU-domstolen fälla utslag om det är i enlighet med EU:s lagstiftning att skicka asylsökande till lägren i Albanien. Om domstolen säger nej kommer det att krävas nya lagförslag från EU-kommissionen, som godkänns av EU-regeringarna och parlamentet, innan Giorgia Melonis, Ulf Kristerssons och andra regeringschefers drömmar om att hitta en ”innovativ lösning” för att bli av med flyktingar kan uppfyllas.