Oroväckande mycket käbbel när de stora elefanterna möttes

Käbbel och dåligt humör var allt världsaktörerna hade att bjuda på när de diskuterade det globala läget i helgen.

Den årliga säkerhetskonferensen i Munchen är ett slags Davos för de stora elefanterna där säkerhet är ämnet för dagen istället för ekonomi.
 Årets upplaga var en dyster föreställning.

USA stod för elaka angrepp mot Ryssland (ovedersäglig inblandning i presidentvalet) och misstänksamhet mot Europa (Visserligen borde Europa ska beväpna sig men inte hitta på ett säkerhetssamarbete där amerikansk vapenindustri missgynnas).

Ryssland stod för elaka svar till USA (dumheter om ryska cyberattacker) och ännu ilsknare mot Ukraina.

Ukrainas president Poroschenko anklagade Ryssland för att vara en destruktiv makt.
Poroschenko nämnde inget om den galopperande korruptionen i hans land eller  kidnappningen av Michail Saakashviili.

Ukrainas rådgivare Anders Fogh Rasmussen kom inte långt med sitt förslag om att skicka FN-trupper för att hjälpa Kiev.
Kvartetten länder som förhandlat fram nuvarande Minsk-avtal och som skulle ses för en uppföljning, brydde sig inte ens om att mötas.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hotade från talarstolen Irans utrikesminister Javad Zarif där han satt bland åhörarna och när det var Zarifs tur förklarade han Israels oövervinnlighet för bortblåst och om de försökte något mot Iran, så skulle de få se.

Brittiska Theresa May berättade för européerna hur bra europeiskt polis- och försvarssamarbete är och bad att få ett hängavtal snabbt, färdigt när landet lämnar EU vilket hennes anhängare därhemma oväntat tolkade som att ”där fick dom!”
Angela Merkel och Jean-Claude Juncker sa att;  i sinom tid men först får regeringen May finna sig i att förhandla de andra delarna och förstås bestämma sig för vad man vill ha för avtal med EU.

Tyske utrikesmiinstern Sigmar Gabriel sa att Kina gör anspråk på globalt ledarskap och Ryssland ställer maktanspråk medan nationalismen växer.
För honom är det ett starkt Europa vad som krävs (som inte skyr militär kraft)  för USA känner han inte igen längre och kan inte lita på.

Den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen kritiserade amerikanska presidenten Trumps förkärlek för militära lösningar istället för andra påtryckningsmedel.

Den franska försvarsministern Florence Parly följde upp med att understryka att Europa behöver sitt eget försvarssamarbete så man inte måste ringa efter USA ”för att störta till sjukbädden.”

En dyster slutsats infinner sig av utrikesministrars och presidenters tal i helgen.
Alla tycks lika misstänksamma mot alla.
Inte ens västmakterna litar på varandra just nu.