Kampen mot korruption: Rumänien får beröm – tvärtom för Bulgarien

EU:s mest korrupta land är Bulgarien, enligt Transparency International. Och landets politiker stoppar åtgärder mot korruptionen, visar EU-kommissionens årliga granskning av rättsläget som offentliggjordes på onsdagen.

Det är Rumänien och Bulgarien som är utsatta för den här särskilda granskningen av sina rättssystem och kampen mot korruptionen ända sedan de kom med i EU 2007. De fick bli medlemmar trots att flera EU-regeringar ansåg att de inte uppfyllde de grundläggande kraven för en rättsstat, och ”Cooperation and Verification Mechanism” syftar till att få dem att fullfölja utlovade juridiska reformer: Why does the Commission report.

Länderna har heller inte fått bli fulla medlemmar i Schengen, som ett sätt att hålla dem under press.

Det är stora skillnader i kommissionens bedömningar av de båda länderna i de nya rapporterna.

I Rumänien tvingades premiärminister Victor Ponta och hela regeringen avgå efter folkliga massprotester mot korruptionen. Kommissionen berömmer rättsapparatens professionella arbete och stora beredskap att försvara sitt oberoende.

”The mass demonstrations against corruption have shown how these issues matter to Romanian citizens.” säger vice ordförande Frans Timmermans.

Men EU-kommissionen är ändå kritisk till att politikerna i parlamentet bromsar flera av de reformkrav som togs upp i fjolårets granskning. Korruptionsåklagarna motarbetas också av partierna i parlamentet när de vill ställa politiker inför rätta.

I Bulgarien stoppades den anti-korruptionsstrategi som lagts fram av regeringen i parlamentet. Många politiker är uppenbarligen oroliga för att bli avslöjade av den myndighet som skulle få i uppdrag leda kampen mot korruptionen.

Bulgarien har dock sent omsider skrivit om sin grundlag, där ett oberoende rättssystem nu är en central del. Men frågan är om politikerna i parlamentet är beredda gå från ord till handling. Kommissionen tvivlar och har uppenbarligen tryckt på för att regeringen ska begära mer juridisk hjälp från Bryssel.”

”The slow progress in tackling high-level corruption and organised crime cases continues to erode public confidence in the ability of the Bulgarian authorities to deliver justice.”

Transparency Internationals ranking hamnar Bulgarien på 69:e plats, strax efter Turkiet. Rumänien är inte längre näst sämst i EU – Italien rankas som 61:a mot delad 58:e plats för Rumänien och Grekland.

I flera europeiska länder, som Spanien, Ungern och Makedonien har korruptionen ökat.

Sverige har klättrat en placering till tredje plats, tätt efter Danmark och Finland.