En av Sveriges större skogsägare, Svenska kyrkan, överväger att byta vinster från ett hårdhänt skogsbruk mot ett gott samvete.
Kyrkan är Sveriges femte största skogsägare – och har hittills överlåtit brukandet av sin skog till proffs vilket betyder ett skogsbruk som emellanåt gått ganska hårt fram, ”lite hårdare än genomsnittet,” enligt kyrkan själv.
I december 2022 lyckades intern kritik åstadkomma att kyrkan beställde fram en utredning för hur man bättre kan ta sitt ansvar i tider av klimatförändringar.
Den färdiga utredningen, som gjorts av fd landshövding Göran Enander, är glasklar på att en fullständig omläggning måste ske. Slut med kalhyggen och att öka avkastningen genom att fälla träd i allt yngre åldrar. Kyrkan ska tvärtom genom sitt skogsägande visa ledarskap, ge människor hopp istället för klimat-oro och tillåta skogen att vara en plats för andliga upplevelser.
Minskad stress följer förstås med detta medan övriga stora skogsägare lägger resurser och energi på att försöka mildra kraven på att de ska behöva bidra till svenska EU-åtaganden för klimatet.
Utredningen ger en konkret arbetsplan, komplett med en prislapp.
* 20 procent av kyrkans produktiva skog ska sättas av för att skyddas, för den biologiska mångfalden och för att rädda kolinlagringen.
* 33 procent ska ställas om till naturnära skogsbruk, alltså småskaligt, skonsamt skogsbruk, hyggesfritt och med blädning.
* 47 procent ska brukas med traditionellt skogsbruk med minst 20 procent högre avverkningsålder vilket ökar kolsänkan, den invasiva contorta-tallen ska inom 10 år ha tagits bort och ersatts med inhemsk tall, lövträd ska öka i antal. Extra fokus läggs på fornlämningar, känsliga biotoper, vatten i landskapet, risk för ras och skred, osv.
Kostnaden för att vinna ett gott samvete blir cirka 100 miljoner kronor årligen i förlorad inkomst – en bråkdel av de runt 24 mdr per år som kyrkan tar in brutto.
”Kyrkan skulle gå från att vara en av de sämre aktörerna i skogen till att bli klassens ljus,” skriver skogsexperten Leif Öster, som också tror att svenska kyrkan med detta förslag till ett balanserat skogsbruk skulle kunna vinna många efterföljare bland de svenska skogsägarna.
En fördel för svenska regeringen i sammanhanget vore ju att kolsänkan ökas istället för att som nu bara krympa, vilket gör det svårt för Sverige att klara sina EU-åtaganden om klimatomställning.
Utredningen går på remiss medan beslutet om framtiden för kyrkans 460 000 hektar av svensk skog tas på kyrkomötet, troligen under 2025.
Äntligen en ljusning på klimatområdet i Sverige. Ingen överraskning att den inte kommer från SD-regeringen. Den bryter istället mot alla regeringars, sedan 2007, eländiga skogspolitik.
Göran Enander var GD för Skogsstyrelsen tills Reinfeldt ersatte honom med en ansågs bättre representera skogsägarna. Här visar han hur framstående svensk skogspolitik skulle kunnat vara med en annan ledning.