Macron ökar pressen på Ukraina: ”Gå med på avtalet om självstyre för Donbass”

President Emmanuel Macron fortsatte sitt fredsmäklande på tisdagen med att besöka Kiev för att sätta press på president Volodymyr Zelenskyj att acceptera det fredsavtal som Ukraina pressades till 2015. Det skulle leda till en splittring av landet och självstyre för de rysstödda regionerna i Donbass.

Macron talade själv om en möjlig ”finlandisering” av Ukraina före mötet med Rysslands Vladimir Putin i Moskva dagen innan. Det skulle starkt begränsa Ukrainas säkerhetspolitiska handlingsfrihet, på samma sätt som Finland efter andra världskriget.

Men på plats i Kiev förnekade Macron att han talat om ”finlandisering”:

– Jag har inte använt det där ordet. Jag har bara talat om vilka problem som Ukraina kan drabbas av, sade Macron.

– Det viktiga är att ”Minskavtalet” från 2015 genomdrivs enligt protokollet. Där ingår en del procedurer som jag tagit upp med president Zelensky.

Det är ”procedurer” som innebär att Ukraina ska ändra sin grundlag och tillåta regioner att införa självstyre, eligt det avtal som undertecknades i de förhandlingar som kallades ”Normandie-formatet” under överinseende av Frankrike och Tyskland.

Där ingår enligt den ryska tolkningen av Minskavtalet att val ska hållas i regionerna i östra Ukraina och att självstyret ska införas omedelbart. Innan regeringen i Kiev fått en chans att ta kontroll över de nu rysstödda separatisternas områden.

Men Zelenskyj har ända sedan har blev vald till president försökt få till stånd förändringar i Minskavtalen. Han har krävt att Ukrainas militär ska ha kontroll över landets gränser även i Donbass innan några omröstningar hålls.

Zelenskyj fnyste åt planer på ”finlandisering” av Ukraina på presskonferensen med Macron och han nämnde inte Minskavtalet från 2015. I stället pekade han på förhandlingarna 2019 och toppmötet i Paris.

Då uttalade Tysklands Angela Merkel stöd för en ”flexibel tolkning” av Minskavtalen.

Men Macron låtsades nu inte om Zelenskyjs tal om Normandie-mötet 2019, utan upprepade flera gånger att förhandlingarna nu handlar om att genomdriva Minskavtalet från 2015. Ett avtal som Ukraina skrev under för att undvika en fortsatt rysk militär invasion.

Macron försäkrade samtidigt att Frankrike stödjer Ukrainas territoriella integritet och pekar på att Frankrike stödjer landet meed 1,2 miljarder euro.

Macron skulle avrapportera sina diskussioner med Zelenskyj till Putin. Förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina under överinseende av Frankrike och Tyskland fortsätter närmast med ett möte i Berlin.