Melonis albanska flyktingläger västgötaklimax – Jubelropen från övriga EU lär tystna

Tänk så snabbt det kan svänga när politiska ledare söker quick-fix på svåra problem.

På EU-toppmötet i förra veckan hyllades Italiens Giorgia Meloni som en förebild med de nyöppnade lägren i Albanien som skulle förpassa flyktingar ur väljarnas åsyn.

Men när en domstol förklarade att det strider mot EU-domstolen utslag hamnade Meloni i stället i krig med domare och gjorde snabbt egna lagtolkningar om att det finns 19 länder som är ”säkra” trots att de flesta bryter mot EU:s krav på mänskliga rättigheter.

Det politiska haveriet kom extra olyckligt för Giorgia Meloni som firar två år som premiärminister och förberett stor lansering av sina framgångar – ” 2 anni de Governo Meloni”.

Efter att domstolen i Rom slagit fast att förpassningen av flyktingar från Italien till läger i Albanien för att skickas tillbaka till sina hemländer är ett brott mot EU-lagarna eftersom de inte kan betecknas som ”säkra” länder.

Varje land ”måste vara säkert i alla dess delar och utan undantag” för att kunna betecknas som säkert, deklarerade domstolen.

Giorgia Meloni och flera ministrar har anklagat domarna för att agera politiskt, att stödja oppositionen, att de inte begriper EU-domstolens utslag. Och på måndagskvällen lade regeringen fram ett dekret med en lista över 19 länder som är ”säkra”.

På listan över säkra länder som enligt regeringen träder i kraft omedelbart, redan innan parlamentet godkänt den, återfinns:

Albanien, Algeriet, Bangladesh, Bosnien-Herzegovina, , Elfenbenskusten, Egypten, Gambia, Georgien, Ghana, Kap Verde, Kosovo, Marocko, Montenegro, Nordmakedonien, Peru, Senegal, Serbien, Sri Lanka and Tunisien.

Regeringen informerade också om att Colombia, Kamerun och Nigeria tagits bort från listan för att de inte uppfylle kriteriet för ”säkra” länder.

 Men det är svårt att se hur de övriga 19 kan betecknas som ”säkra”. Det räcker med att googla på homosexuellas rättigheter och se hur de förföljs. Till exempel i Tunisien:

”Hbtqi-personer i Tunisien lever i en kontext av stigmatisering, diskriminering och
våld samt riskerar att gripas och straffas för sin sexuella läggning.”

Regeringens dekret lär snabbt ifrågasättas i domstol och överprövas ända upp till Konstitutionsdomstolen, enligt italienska jurister.

Det gör inte bara att Melonis framgångssaga med avtalet om flyktinglägren i Albanien hamnar i juridiskt limbo. Det skapar också stor osäkerhet om det projekt med ”return hubs” som lyftes fram på toppmötet och av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Övriga EU-regeringars entusiasm och planer på egna läger i andra länder lär bli mer försiktiga.

EU-domstolens utslag den 4 oktober om ”säkra länder” som fick domstolen i Rom att lyfta Stopp-skylten för Meloni handlade inte om Italien, utan om en migrant från Moldavien som tagit sig till Tjeckien och begärt asyl på grund av förföljelser i hemlandet.

EU-domstolen pekade på EU:s lagstiftning från 2013, direktiv 2013/12, som ställer upp strikta kriterier.

”En nationell domstol som ska pröva lagenligheten av ett förvaltningsbeslut på området för internationellt skydd måste på eget initiativ lyfta frågan om ett åsidosättande av de unionsrättsliga bestämmelserna om fastställande som säkert ursprungsland. Kriterierna för fastställande av ett tredjeland som säkert ursprungsland måste nämligen vara uppfyllda på hela landets territorium.”

Trots von der Leyens lovord för Meloni i förra veckan har EU-kommissionen efter att domstolen i Rom stoppat sändningen av migranter till Albanien uttalat att italienska myndigheter måste agera ”i enlighet med EU-lagar och fördrag”.

Ursula von der Leyen sade efter toppmötet att den nya kommissionen nästa år kommer att lägga fram lagförslag om gemensamma EU-regler för vilka länder som ska betecknas som säkra för att skicka tillbaka migranter som fått nej på sin asylansökan.

Giorgia Meloni får nu medan hon firar två år vid makten om hon ska fortsätta driva på Albanienplanen och försöka skrämma domarna att godkänna hennes lista över ”säkra länder”. Eller om hon ska bita huvudet av skam, gå ner på lågvarv och vänta på EU-kommissionens försök att få enighet om en gemensam ”Säkra länder-lista”.

Prenumerera gratis. Skriv in din mejladress i rutan.