Frankrikes Emmanuel Macron och Österrikes Sebastian Kurz, ett omaka par sida vid sida i Elyséepalatset, sufflerade av Nederländernas Mark Rutte på videolänk från Haag, eniga i en upptrappning av kampen mot terrorismen. Men deras budskap var i första hand riktade till väljarna på hemmaplan.
Den omedelbara följden blir att EU-kommissionären Ylva Johansson har ännu mindre möjlighet att få igenom sina förslag till en ny migrationspolitik.
Frankrike och Österrike har drabbats av dödliga islamistiska terrorattentat och Macron och Kurz närmast övertrumfade varandra i löften om EU-åtgärder mot terrorismen i Europa. Problemet är bara att samma löften har getts upprepade gånger efter terrorattentaten i Paris 2015 då 130 personer miste livet, och ändå har mycket lite hänt.
Då utlovades skärpta gränskontroller och stärkt polissamarbete över gränserna. Och när Österrike var EU-ordförande för två år sedan var det under mottot ”Ett Europa som skyddar”.
Men utredningarna i Frankrike och Österrike avslöjar hur terroristen i Nice nyligen tog sig från Nordafrika via Lampedusa till Frankrike, och att polis i Slovakien slagit larm om att terroristen i Wien försökt köpa ammunition.
När tidningen Liberation avslöjade underlåtenhet av polisen före attentatet mot skolläraren Samuel Paty kallades journalisten till förhör om källorna för sin nyhet. Samtidigt som Emmanuel Macron högstämt talar om vikten av yttrandefrihet i Frankrike.
Nu var Emmanuel Macrons budskap efter tisdagens ”toppmöte mot terrorism”.
– Hela Europa drabbas av terrorismen. Vi måste skärpa gränskontrollerna och radikalt ändra Schengenregler.
– Tusentals islamistiska krigare som återvänder till Europa är tidsinställda bomber, sade Kurz.
– Det handlar om en kamp mellan civilisation och barbari, sade Rutte.
Emmanuel Macron har redan inlett kampanjen inför presidentvalet 2022 där högerextrema Marina Le Pen väntas vara huvudmotståndare. Le Pen har krävt stängda gränser, och Macron söker bundsförvanter för att visa att han också är beredd till kraftfulla åtgärder.
Sebastian Kurz vann många röster från högerextrema FPÖ på löften om hårdare tag mot invandrare och känner uppenbarligen behov att framstå som trovärdig även om han bildat regering med De Gröna.
Mark Rutte har parlamentsval redan i mars nästa år och slåss om väljarna med två högerextrema och islamfientliga partier. I valet 2017 var Ruttes taktik att uppmana gnälliga invandrare att ”dra åt helvete” och utlova strikt kontroll av muslimska religionen.
I ett förslag till nästa EU-toppmöte, som FT publicerat, kopplas terrorism och radikalisering samman med migration och integration, med sanktioner mot organisationer som är motståndare till integration:
Tysklands Angela Merkel försökte tona ner attackerna mot muslimer:
–Det här är inte en konflikt mellan islam och kristenheten. Det handlar om hur vår demokratiska sociala modell ska hantera terrorism och antidemokratiskt beteende.
Emmanuel Macrons konkreta förslag handlar om att de förslag som lades fram efter terrorattentaten 2015 nu ska genomföras. Det handlar om stärkt polissamarbete, utökat utbyte av information mellan säkerhetsmyndigheter och utbyggnad av databaser.
Men alla medlemsländer i passunionen Schengen har redan satsat mångmiljardbelopp på databaser för att kontrollera personer. Och polismyndigheterna ska utbyta information om misstänkta personer. Ändå sker det allvarliga misstag för att säkerhetspolisen i EU-länderna inte litar på varandra och samarbetar fullt ut.
På femårsdagen av attackan mot Bataclan i Paris kommer EU:s inrikes- och migrationsministrar på fredag att diskutera hur kampen mot terrorism ska trappas upp.
EU-kommissionens Ursula von der Leyen och EU-ordföranden Charles Michel utlovade också nya förslag på tisdagens möte. Michel förordar en EU-skola för utbildning av imamer.
Samtidigt som EU-ledare utlovar nya åtgärder mot terrorism och kopplar samman terrorismen med invandring ska migrationskommissionären Ylva Johansson söka stöd för kommissionens förslag till ny migrationspolitik med en ny sorts ”solidaritetsmekanism”.
Emmanuel Macron har flera år krävt ett EU-beslut om gemensamma åtaganden om solidaritet i mottagandet av migranter. Medan Österrikes Sebastian Kurz avvisat alla sådana förslag. Nu har de båda tillsammans satt kampen mot terrorism överst på sin politiska agenda.
Ylva Johanssons förslag har redan avvisats kategoriskt av Viktor Orban och andra östeuropeiska ledare. Hennes möjligheter att få igenom sina förslag undermineras nu ytterligare.
Ylva Johansson manar EU-regeringarna att inte blanda samman migranter och terrorister:
“It is important that we are not afraid of migration, especially not of migrants,” Johansson said.
“We need to manage migration, but migration by itself is not a security threat,” she said, adding that “there might be individuals who are dangerous, among migrants but also among people who already live here”.