Nordstream – säg oss nu, vem var det?

Diplomatiskt men påstridigt krävde flera länder i FN på onsdagen att Sverige, Danmark och Tyskland nu hostar upp vad de vet om Nordstream-explosionen (säg bara, var det USA?)

Tysk politiker hånas för sin tro att fiskare oavsiktligt sprängde rören


”Vi har allt förtroende för att Sverige, Danmark och Tyskland utreder korrekt och vi räknar med att resultaten offentliggörs.”
Sa Japan. Och Brasilien. Och Gabon. Och Ecuador.
Medan Mocambique undrade högt varför en FN-utredning fått nobben när de nationella utredningarna nu inte kunnat ge svar.

Nordstream-explosionens årsdag inföll i veckan och i FNs säkerhetsråd begärde talare efter talare i diplomatiskt artig men insisterande ton svar från de tre utredande länderna:
Vem sprängde Nordstream-ledningen?

Det är en fråga som lånar sig väl till konspirationer och sådana flödar.

Alla har sina egna teorier men på sociala media leder nog övertygelsen att det var USA.
USA och Tyskland i samarbete.
Eller USA, Tyskland och Nato i en konspiration.

Verkligen? USA?


Polens fd utrikesminister hoppade för sin del till denna slutsats bara timmar efter sabotaget och tweetade lyckligt ”Tack USA”… vilket han tog bort rätt fort igen för det blev ju snabbt pinsamt.

Till FN-mötet hade faktiskt några talare bjudits in som ansåg att det var USA.
Högerkonservative Tucker Carlson har också fastnat för att det var Biden-administrationen, en åsikt som han för vidare i en video-intervju med Ungerns premiärminister Orban.
”Jag har aldrig ens hört att det skulle finnas någon som inte håller med om det,” förklarar han glatt.
(Orban nickar men är smart nog att byta samtalsämne.)

Att Biden-administrationen skulle ha sprängt upp en tysk-rysk gasledning för att straffa ut Ryssland och rysk gas, sprids med emfas av högerextrema Afd som just nu har växande opinionssiffror i Tyskland.
”Vi glömmer inte Nordstream,” twittrar ominöst Björn Höcke, en talesperson för partiet.

Men det finns fler kandidater i konspirationsströmmen.
I Tyskland lever en alternativ teori att det var de tyska Gröna som gjorde det. I sitt ogillande av fossilenergi, skulle de ha organiserat sprängdådet.
En Afd-politiker har anmält sin misstanke mot näringsminister Robert Habeck till polisen.

Och så lever uppfattningen i tyska Bundestag att kanske fiskare, utan att mena det, råkade spränga sönder rören.

Många är ändå bergsäkra på att det måste ha varit Ukraina.
Den tyska tidningen Die Zeit har tillsammans med New york Times publicerat ett många uppslag långt reportage om vem, när och hur ukrainarna sprängde Nordstream för att få tyskarna att sluta köpa rysk gas.
(Fast Zelenskyj ska inte ha vetat något om det.)

Ryssland då? Detta har från starten varit den officiella teorin men trots indicier som t ex ryska krigsfartyg i närheten osv, verkar det svårt att leda i bevis.
Ryssland som skurk är kanske en för tråkig teori för att vinna i spekulationerna.

Internetnördarna då, som brukar kunna leta fram dolda fakta? De avfärdar USA som sabotör, underkänner Die Zeit-historien men har inga egna bevis den här gången utan landar i en egen spekulation:
Kan det ha varit en listig rysk operation för att svärta ner Ukraina?

Parallellt med denna spännande gåta har myndigheter det senaste året intresserat sig mer än någonsin för de säkerhetshot som finns mot undervattenskablar.

I Sverige har man t ex börjat uppmärksamma när ryska fartyg går misstänkt nära viktiga elkablar i svenska vatten.
Nato testar undervattensdrönare och AI för att försvara kablar i en övning utanför Portugals kust med 14 länder (inklusive nästan-Natomedlemmen Sverige).

Globalt grubblas mycket på hur man skyddar internet vars kommunikation hela tiden pågår i ett växande nätverk av undervattenskablar världen över.
Men först ut ligger USA som i några år redan använt sin kommersiella makt för att trycka bort Kina från denna marknad, misstänkt för dolda maktambitioner bakom sin världsomspännande digitala sidenväg.