Päron till farsa reboot: ”Trump i Paris” – Dubbelsucce för mästerregissören Macron

Det är 32 år sedan den amerikanske snubbelfarsan Clark Griswold med familj var på besök i Paris i den klassiska komediserien Päron till farsa. Nu har Frankrikes president Emmanuel Macron skapat en slags reboot, med Donald Trump i huvudrollen. En vågad satsning, men det blev en dubbelsuccé – Trump gjorde Paris till en eftertraktad turistort för amerikaner igen och Macron till den främste militäre ledaren i Europa.

Emmanuel Macron har inte bara ambitionen att bilda radarpar med Angela Merkel för att leda EU. Han vill också inta världsscenen jämte stormaktsledarna. Och han har lyckats med det på bara drygt två månader – med hjälp av smicker och diplomatiskt spel.

Först lockade han Rysslands Vladimir Putin till Paris för att se på en utställning på slottet Versailles om Peter den store, som Putin beundrar. Och nu president Trump för att delta på Frankrikes nationaldagsfirande, med motiveringen att det hundra år sedan USA gick med i första världskriget.

Både Putin och Trump föll för chansen att få sola sig i glansen av världshistorien.

Och Donald Trump levererade de repliker som president Macron hoppats på. Efter att under valrörelsen i USA varnat amerikaner för att turista i Paris, och sagt att ”Frankrike och Paris är inte vad de var tidigare”, talade Trump nu om Paris som ”en av de vackraste städerna i världen” och lovade snart komma tillbaka:

”You know what? It’s going to be just fine, because you have a great president,” Trump said. ”You have somebody that’s going to run this country right. And I would be willing to bet cause I think this is one of the great cities, one of the most beautiful cities in the world, and you have a great leader now, you have a great president. You have a tough president.”

”He’s not going to be easy on people that are breaking the laws and people that show this tremendous violence,” Trump added. ”So I really have a feeling that you’re going to have a very peaceful and beautiful Paris. And I’m coming back.”

Det blev bingo i amerikanska media för den franska turistindustrin när paret Macron tog med sig paret Trump på finmiddag i Eiffeltornet.

Donald Trump slapp göra bort sig genom att köra bil i rondellen vid Champs-Elyssèes, men han gjorde ändå en ”Clark Griswold” när han inför tv-mikrofonerna kommenterade Brigitte Macrons kropp:

“She’s in such good physical shape.” sade Trump till president Macron.

Det gjorde att Trumps Parisbesök också blev ett tacksamt ämne i amerikanska talk shows, som i The Daily Show: ”Jag har funderat hela dan på varför Macron inte slog Trump på käften”.

Emmanuel Macron har nått rekordhöga opinionssiffror utan att ha åstadkommit någon verklig politisk förändring ännu i Frankrike. Men han har förstått att fransmännen vill att deras president ska framstå som en stor ledare, och med hjälp av Donald Trump, Vladimir Putin och Angela Merkel har han kunna spela den rollen, och visa att han vill vara något annat än sina senaste företrädare.

Det ger Macron extra förtroendekapital när han ska ta itu med den politiska verkligheten och försöka genomdriva de ekonomiska och arbetsrättsliga förändringar som hans företrädare misslyckats med.

Det säkerhetspolitiska läget har också förändrats till Frankrikes fördel. Efter Brexit är Frankrike den enda kärnvapenmakten i EU, och den enda med en permanent plats i FN:s säkerhetsråd. Med sina personliga möten med Putin och Trump markerar Macron för dem att det är honom de ska ringa när de vill diskutera säkerhetspolitik med Europa.

Macron visade också vid Putins besök att Frankrike vill vara med och påverka utvecklingen i Mellanöstern, när han bytte den officiella hållningen och är beredd acceptera att Bashar al-Assad kan sitta kvar i Syrien.