Polske Kazcynski knyter åt säcken om sin rival

En dramatisk maktkamp över pälsdjur har just utspelats i Polen.
De moderata – Kazcynski – vann.


Den grå eminensen och maktspelare Jaroslaw Kaczynski som styr Polen utan att sitta i regering, är visserligen känd som en varm djurvän men man kan ändå inte låta bli att undra om pälsdjuren var en ursäkt för att tvåla till hans värsta rival, Ziobro.

Maktkampen de senaste veckorna har förts över djurskydd. Kazcynski ville att parlamentet skulle förbjuda uppfödning av pälsdjur, cirkusdjur och rituell slakt.

…vilket ärligt talat är lite märkligt för Polen är en av de största exportörerna av halal-slaktat kött till arabvärlden och kosherkött till Israel.
Polen är också världens tredje största exportör av päls.
Det är en riktigt god inkomstkälla för polska lantbrukare.

De två små partierna (Ziobro) i den polska regeringen sa nej till det största partiets (Kaczynski) önskan om förbud mot pälsuppfödning, mm.
Kaczynski meddelade Ziobro att då får hans parti lämna regeringen. Lag och Rättvisa kan utmärkt väl regera ensamt.

Justitieminister Zbigniew Ziobro från koalitionspartnern ”Enat Polen” uppfattas som maktlysten och råkar ha högst väljarsiffror av alla polska politiker.
Ziobro bedriver en politik höger om rätt-långt-åt-högerpartiet Lag och Rättvisa. Jakten på HBQT-personer bär Ziobros signum, omstöpningen av domstolarna till lydiga regeringslakejer likaså.
Han motsätter sig klimatreformer (just när Polen planerar bli jättestor på vindkraft), planerar ta Polen ur Istanbulkonventionen om våld i hemmet och var den som vållade ovälkommet krakel med Israel när han ville kriminalisera alla yttranden om att Polen skulle ha burit medansvar för holocaust.

Bakom-kulissen-bossen Kazcynski är över 70 och närmar sig pensionen men vill inte se Ziobro ta över. Han föredrar Polens premiärminister, Mateusz Morawiecki, inte dåligt höger han heller men lite mer dämpad än Ziobro.

Ziobro funderade en stund och kom fram till att nej, han stannar kanske trots allt.
Men som straff för upproret genomför nu Kaczynski en rockad i regeringen, insätter sig själv som vice premiärminister och överrock till justititeministern.

Polska parlamentet röstade just igenom djurskyddslagen med siffrorna 356 för, 75 emot. Premiärministern/efterträdaren Mateusz Morawiecki twittrade inställsamt att i dessa tider är det möjligt att göra sig vacker utan att bära päls.

1-0 till Kaczynski men ute på gatorna protesterar bönderna.
Sista ordet kanske inte är sagt.


2 tankar på “Polske Kazcynski knyter åt säcken om sin rival”

Kommentarer är stängda.