Portugal: Mobilisering av missnöjda väljare ger stor högerseger – krav på ministerposter

Portugals väljare har på bara två år svängt dramatiskt, från en stor vänstermajoritet till en ännu större högermajoritet. I ett land där bara drygt hälften av väljarna röstar lyckades det högerextrema partiet mobilisera stora grupper missnöjda soffliggare.

Mittenhögeralliansens ledare Luis Montenegro försökte locka vänsterröster med att upprepade ”Nej! Nej!” till samarbete med extremhögern. Efter ett sämre valresultat än väntat sätts han nu under press att svika sitt vallöfte.

Chegas ledare André Ventura krävde på söndagskvällen att få ingå i en regering tillsammans med mittenhögeralliansen AD:s ledare.

– Det här är en historisk kväll när tvåpartistyret tog slut i Portugal, sade Ventura. Nu kan vi få en verklig högerregering.

– AD:s Montenegro bad om en majoritet, och de portugisiska väljarna gav besked om att den majoriteten utgörs av AD och Chega. Det skulle vara oansvarigt om vi inte bildar en allians, sade Ventura, som haft stöd av såväl extremhögerns ledare runt om i EU som av brasilianska Jair Bolsonaros parti för att nå ut via sociala nätverk till unga väljare.

I nyvalet 2022 fick socialdemokratiska PS överraskande egen majoritet i parlamentet efter en framgångsrik mobilisering av väljare i slutspurten. Men efter en korruptionsskandalen i slutet av förra året utlöste presidenten ännu ett nyval som ledde till en lika överraskande kraftig högersväng.

Valdeltagandet som sjunkit i flera val där bara hälften av väljarna röstat steg det nu kraftigt när två av tre utnyttjade sin rösträtt. (I valet 1975, året efter att diktaturen störtats, röstade mer än nio av tio väljare).

Och det verkar ha varit de verkligt missnöjda väljarna som lockades till vallokalerna trots piskande regn och stormväder i stora delar av landet. Valresultatet för högerextrema Chega överträffade samtliga opinionsinstituts sista mätningar. Chega mer än fördubblas från 7 procent i förra valet till 19 procent med sitt budskap om att göra upp med korruptionen.

Politiska kommentatorer ansåg att presidenten, den tidigare högerpolitikern Marcelo Rebelo de Sousa, var ansvarig för missnöjesröstningen för att han drivit fram nyvalet trots att den rättsliga utredningen av korruptionsaffären inte är klar.

De missnöjda väljarna ignorerade de upprepade beskeden i valrörelsen från Demokratiska Alliansen AD:s ledare Luis Montenegro att han inte kommer att inleda någon form av samarbete med Chegas André Ventura:

As a matter of principle, we will never make a political agreement with someone who has policies, opinions, which are often xenophobic, racist, populist, excessively demagogic,” Montenegro told Chega leader Andre Ventura in a televised debate.

Montenegro har i stället försökt locka vänsterväljare med löften om åtgärder för att öka jämställdheten, höja minimilönerna och bygga fler bostäder. Han gav vallöftet att som premiärminister förhandla med socialdemokratiska PS om budgetfrågor om hans högerallians inte skulle få egen majoritet.

Socialdemokraternas ledare Pedro Nuno Santos räckte också ut en hjälpande hand till Luis Montenegro under valrörelsen med löfte om att PS inte kommer att kräva misstroendevotum i parlamentet om Montenegros allians blir störst i valet.

Montenegros högerallians har dock fått färre röster än de tre partierna fick tillsammans i valet 2022. Alliansens partier är också splittrade i synen på Chega och konservativa politiker har under valrörelsen förespråkat samarbete. Som med krav på att avskaffa aborträtten tillsammans.

Chegas ledare André Ventura har också lovat lägga undan en del av sina mest extrema krav, som kemisk kastrering av våldtäktsmän, för att få ingå i en koalitionsregering.

Högeralliansen AD:s 30 procent beräknas ge drygt 80 platser i parlamentet, tack vare att mandaten fördelas enligt ”d’Hondt-metoden” som ger de stora partierna fler mandat . Men det räcker ändå inte på långt när till de 116 mandat som krävs för majoritet i parlamentet.

En minoritetsregering med Luis Montenegro som premiärminister måste få stöd i någon form av socialdemokratiska PS eller högerextrema Chega.

Chegas ledare André Ventura krävde redan på söndagskvällen att få inleda förhandlingar om budgeten med Luis Montenegro.

Men högeralliansens Luis Montenegro vidhöll sin vägran att förhandla med Chega när han utropade sig som segrare under natten till måndagen. Han vill tillsätta en minoritetsregering och förhandla med andra partier i parlamentet, i första hand socialdemokratiska PS.

”Självklart kommer jag att stå vid mina ord under valrörelsen. Jag skulle aldrig utföra något sådant brott mot mig själv, mot partiet eller Portugals demokrati”, försäkrade Montenegro.

”Jag förväntar mig att alla partier tar sitt ansvar nu. Till att börja med PS som fick färre röster och färre mandat.

De etablerade mittenhögerpartierna har en svår balansgång framför sig. Kan de hålla ihop och upprätthålla en ”cordon sanitaire” mot extremhögern, som de lovade under valrörelsen. Eller kommer Luis Montenegro pressas göra en helomvändning för att slippa kompromissa med vänsterpartierna och gå samma väg som mittenhögerpartierna i Sverige och Finland – bjuda in extremhögern till samarbete och makt över regeringspolitiken.

Övriga EU-länders politiker kommer att noggrant följa vilken väg de väljer för att försöka desarmera den växande extremhögern.

Valresultat, med 100 procent av rösterna räknade:

AD 28,8 % (31 i valet 2022), 80 mandat (77). PS 28,0 (41,4), 78 mandat (120). Chega 18,1 (7,2), 50 mandat (12). Liberala IL 4,9 (4,9), 8 mandat (8). Vänsterp Bloque 4,4 (4,4), 5 mandat (5). Vänsterp CDU 3,2 (4,3), 4 mandat (6). Gröna Livre 3,2 (1,3), 4 mandat (1). Gröna PAN 2,0 (1,6), 1 mandat (1).