Roswalls uppdrag – att ta strid med Kristersson

”Jättenöjd, i linje med våra förväntningar,” sa Jessica Roswall om att hon får EUs miljöportfölj.
Oväntat, för nu hamnar hon på direkt kollisionskurs med sitt eget parti, regering och de som surat över plastkorkar, veteranbilar och naturskydd av skog och vatten.

Jättenöjd med att helt byta spår i miljöarbetet


Exakt vad miljökommissionär Jessica Roswall väntas utföra i sitt nya uppdrag, kan vi läsa i de skriftliga instruktioner som kommissionsordförande Ursula von der Leyen överlämnat till henne.
De inleds:
”Din uppgift blir att se till att vi håller kursen för Gröna Given. Det blir starkt fokus på att tillämpa våra beslutade lagar…”

På (m)s partikongress i höstas föreslog EU-parlamentarikern Tomas Tobé – med stöd av Jessica Roswall – att partiet ska driva att Sverige som princip tillämpa EU-regler på lägsta möjliga nivå.
I riksdagen året innan vann moderaten Sten Bergheden riksdagens stöd för att överimplementering alltid ska undvikas.
För några veckor sedan deltog statsminister Ulf Kristersson i Skogsindustriernas styrelsemöte och fick med sig från dem ett detaljerat krav på vad de vill se tillämpas milt och försiktigt på svensk industri:
”Vi lyfte specifikt implementeringen av naturrestaureringslagen, avskogningsförordningen och aktuella statliga utredningar, enligt VD Viveka Beckeman.

Naturrestaureringen = att återställa 20 procent av skadad natur eller vatten i Sverige. Avskogningen = stopp för import av varor där tillverkningen inneburit avskogning inom senare år.
Dessa utgör tydligen problem för skogsbolagen.
Men de faller inom biologisk mångfald vilket ingår i Roswalls uttryckliga instruktioner att prioritera så att EU lever upp till sina FN-åtaganden (= återställa 30 procent av skadad natur…).
Då kan det också bli problematiskt att hennes egen regering kraftigt skurit ned anslagen för sådana åtgärder.

Skogsindustrin (och jordbruket) kommer att få höra av Roswall i en annan EU-fråga som de ogillar; kol-inlagringskrediter, där skogsägare och jordbrukare åtar sig låta mark ligga orörd mot ersättning i form av krediter som köps av folk, organisationer eller företag.
Detta är en dålig idé som kan skada hela skogssektorn, meddelar svenskt näringsliv eller som i alla fall kan ”begränsa skogsbruket.”
Europaparlamentet beslutade trots detta i april om ett frivilligt europeiskt certifieringssystem för att stärka denna handel och undvika att det blir vilda västern av det (inväntar nu ministerrådets position).

Ursula von der Leyen är väldigt förtjust i metoden och vill ta den ett snäpp längre – och det blir Roswalls jobb – genom att skapa en marknad för naturkrediter, där skogs- och jordbruk ska kunna få betalt för tjänster till ekosystemet och den biologiska mångfalden på olika sätt.

Nästa uppgift för Roswall är spännande – hon ska bidra till en välfungerande europeisk marknad för begagnat och avfall.
Där bör hon ändå ha några svenskar med sig för de nordiska länderna handlar redan friskt med varandra för att få råvara till fjärrvärme och återvinning och lider snarast av brist på avfall.
Kanske inte alla svenskar – en utmaning i sammanhanget för Roswall blir att tillämpa EUs nya bilskrotningsregler. Och då får hon svenskar på nacken som uppfattar att veteranbilarna – rentav den svenska landsbygdens livsstil – skulle vara hotade.
Avfall i allmänhet och bilskrotning i synnerhet är dock branscher där de kriminella är extremt aktiva så lös och ledig tillämpning är nog inte en bra idé.

Därefter är det vatten – allt utom haven – som Roswall ska skydda. Dags för Sverige att börja tillämpa vattendirektivet kanske?
Sverige ska enligt EU-reglerna ha uppnått ”god ekologisk status” i alla vattendrag senast år 2027 men det gäller hittills bara för en tredjedel av dem.
Redan den förra regeringen beviljade (trots EU-kritik) 80 procent av alla vattendrag undantag med argumentet att det skulle vara för dyrt eller för svårt att göra något åt saken.
Vattenkraften står för en hel del av de skador som finns men den regering som Roswall har suttit i fram till förra veckan, har sedan den kom in och fram till sommaren 2025, pausat de genomgångar som skulle ha genomförts av alla vattenkraftverk med tillstånd äldre än 40 år.

Skulle Roswall inte ha funnit nog att uppmärksamma i medlemslandet Sverige får hon dessutom i specifik uppgift att driva på för nya, tuffa globala plast-åtaganden. Plastkorkar på flaskor och skatt på plastpåsar hör som bekant till några av EUs bidrag till detta men just skatten på påsar har Roswalls regering beslutat avskaffa för den behövs inte.

Slutligen ska hon samordna arbetet på europeisk-designade hus med fokus på energisnåla eko-hus. Roswall blir förstås också den som ska se till att vi implementerar EUs nya krav på husrenovering som sparar energi.

Ursula von der Leyens instruktioner är tydliga och detaljerade. EUs klimatarbete fortskrider och nu mest av allt genom att förverkliga alla ambitioner som tidigare regler handlar om.
Slutmålet är och förblir nollutsläpp i EU år 2050 och då även en cirkulär ekonomi med återvinning och återanvändande inbyggt från start.

Finns det utrymme för Roswalls gamla kompisar i regering och skogsindustri att övertala henne till överseende med svenska förseningar och avsteg?
Knappast.

Roswall kommer att arbeta direkt under ledning av spanska Teresa Ribera, exekutiv vice president för klimatomställningen, i lag med den holländske klimatkommissionären Wopke Hoekstra och den danske energi/bostadskommissionären Dan Jörgensen.
Denna trio är alla starka personligheter med höga ambitioner och breda erfarenheter som dessutom känner varandra mycket väl sedan flera år av klimatarbete i respektive regeringar. De lär sätta tonen.

Roswall har en intressant tid framför sig – när hon väl har godkänts av Europaparlamentet.