Sanktionerna biter – EU ställer om

Medan ukrainarna blöder på slagfältet går Europas ekonomiska krig mot Ryssland mycket bättre än det ser ut.

Europa tar sig ur det ryska gasberoendet just nu


Sanktionerna biter.
President Putin sprider gärna en annan bild – och får hjälp av snabbfotade men aningslösa media – men en ny studie från Yale visar att till exempel har bolag motsvarande kring 40 procent av Rysslands BNP försvunnit sedan kriget började, importen har kraschat och når Ryssland bara fläckvis medan inhemsk produktion stagnerar.
Såg ni bilderna av det överväldigande ryska föräldraparet som fick en rysk Lada i kompensation för att deras son dött vid fronten?
Det var en rätt unik gåva för rysk bilproduktion har minskat med 75 procent av ryska bilar och av utländska bilar (tillverkade i Ryssland) med över 95 procent.

Vi ska inte tro att alla kryphål kommer täppas till. Smugglare kommer smuggla.
Putin har t ex gjort det lagligt att importera illegala kopior av all möjlig utrustning som inte längre når Ryssland. Tillgången på halvledare närmar sig noll, vilket skadar både militären och flygbolagen. De senare ställer plan och plockar reservdelar från dem.

Jo, Putin kan fortfarande räkna sina rubel eftersom gas- och oljepriserna har stigit rejält under våren. Det är enormt svårt att svälta ut Putin. Han hade förberett det ekonomiska kriget noggrannare än det militära.
Men steg för steg förlorar han sina bästa kunder, européerna.
 
EU lovade i juni att till vintern dra ned rysk oljeimport via fartyg med 90 procent och hade i juni nått minus två tredjedelar av den importen.
Rysk gasimport till Europa är halverad sedan februari. Om EU-länderna nu genomför den utlovade 15-procentiga konsumtionsminskningen av gas är målet (2/3 mindre rysk gas vid årsskiftet) snart uppnått.

Men gör de det? Det ser ut så.
Tyskland har introducerat en plan för att minska gasen med 20 procent, Frankrike inleder med en frivillig minskning av all energi liksom Danmark gör. Nederländerna bad invånarna spara energi redan i april och varnar nu industrin att begränsningar är att vänta. Italien må ha haft den hetaste sommaren på länge men regeringen hade skruvat ner luftkonditioneringen för alla.

I EU (där ett motvilligt Tyskland fått släpas i håret till dessa insatser) har det ekonomiska kriget ett högt pris eftersom vi naivt försatt oss i ryskt energiberoende. Men vi är fler, vi är rikare och har en oanad förmåga att ställa om.
Sanktionerna biter och Europa håller sakta på att ta sig ur det ryska beroendet.

Ryssland är på väg in i en ekonomisk öken, beroende av andra skurkstater för inkomster. Kina och Turkiet utnyttjar redan chansen att tvinga till sig stora rabatter på vad Putin kan sälja.

I EU sjunker det nu sakta in att för säkerhetspolitisk trygghet trumfar fossilfria energikällor som sol, vind, våg och vatten de traditionella fossila olja och gas.
Det är visserligen dystert just nu att se kolgruvor tas i bruk igen och EU-regeringar flörta med oljeshejker för att klara övergången men i backspegeln kommer vi framöver kunna se att Ukrainakriget har blåst nytt liv och kraft i klimatarbetet.

Militären är på väg att bli klimatsmart för ingen vill fastna i ett framtida beroende av andra skurkstater än Ryssland.

Om detta ändå ledde till en strålande framtid.
Men bakom hörnet väntar större bekymmer.
Kina.
Kina råkar vara EUs största marknad, både i export och import. Som om det inte räckte, så dominerar Kina dominerar dessutom solkrafts-och vindkraftsindustrin.

Det mesta som USA för tillfället gör inom handel eller diplomati, går ut på ladda för en kraftmätning med Kina som svarar med upprustning och aggressiva utfall. Just nu hettar det till för att representanthusets talesperson Nancy Pelosi annonserat en symbolladdad resa till Taiwan.
Liksom Ryssland gjorde, lär Kina ändå invänta ett tillfälle när de är som starkast innan man tar en öppen konflikt med väst.

Frågan för dagen blir då om Europa likt en sömngångare tänker försätta sig i samma läge med Kina som man gjort med Ryssland?

Då är det oroande att höra att Europas mest dominerande industri – den tyska – storsatsar på Kina i sommar. Affärsinvesteringar har ökat 21 procent på fem månader.
Eller att i Sverige är den störste vindkrafts-investeraren-och-ägaren kinesiska CGN.

Europeiska ledare, som flera gånger det senaste decenniet visat sig kunna samla sig och kavla upp ärmarna i en kris med EU som välsmort verktyg, är tyvärr sämre på att förbereda en kris som ännu inte inträffat.