”Super Mario” Draghi har ett renommé som eurons räddare under finanskrisen. När han nu lägger fram drastiska förslag för att stärka europeisk konkurrenskraft varnar han att EU står inför en ”existentiell utmaning” och att en långsam sotdöd hotar.
Men det kommer att krävas ”superkrafter” för att få krisande regeringar som hotas av populitiska nationalistpartier att våga ställa sig bakom EU-satsningar på 800 miljarder euro per år för möta konkurrensen från USA och Kina.
Bilden ovan är gjord med AI.
–Realinkomsterna i USA har ökat dubbelt så snabbt som i EU sedan år 2000. Antingen gör vi det här eller så väntar en långsam plågsam nedgång, varnade den förre centralbankschefen Mario Draghi när han på måndagen lade fram sin länge emotsedda rapport.
Han fick sin Super Mario-status som chef för Europeiska Centralbanken efter att 2012 uttalat ”Whatever it takes” och med drastiska grepp fått finansmarknaderna att lita på att euroländerna kunde stå emot spekulationer om statsbankrutt.
Men nu kan Mario Draghi inte göra det själv utan får förlita sig på att EU:s stats- och regeringschefer är beredda till drastiska förändringar av den ekonomiska politiken för att få igång den industriella utvecklingen.
Det är en dyster bild av hur EU-länderna hamnat på efterkälken.
De har missat stora delar av den digitala revolutionen, som gett stora produktivitetsökningar. Bara fyra av världens 50 största techbolag är europeiska. Nästan tre av tio europeiska nya bolag som i dag är värderade till över 1 miljard har flyttat utomlands, oftast till USA. för att få finansiärer. Europa har fastnat i en industristruktur där inget storbolag har startats de senaste 50 åren.
+ Mario Draghi efterlyser stora satsningar på forskning och utveckling för att komma ikapp USA och Kina. Gapet mellan EU och USA är i dag 270 miljarder euro per år. Men om det görs på nationell nivå med statlig upplåning riskerar det att slå sönder EU:s inre marknad.
EU:s strikta konkurrensregler måste dock ändras för att europeiska företag ska kunna gå samman för att kunna klara sig på den internationella marknaden även om det hämmar konkurrensen på nationell nivå.
+ De gröna investeringarna måste leda till snabbt ökad produktion en fossilfri energi som gör att energipriserna inte längre styrs av priset på naturgas. EU-företag betalar i dag 2-3 gånger högre elpriser än i USA.
Om EU-länderna i stället förlitar sig på att få billiga elbilar och grön teknologi subventionerad i Kina blir det ett hot mot industriutvecklingen i Europa.
+ De ökande säkerhetshoten kräver radikala förändringar både i handels- och försvarspolitiken.
Draghi manar EU till en ny sorts särskilt förmånliga handelsavtal med länder som har stora tillgångar till viktiga råmaterial för att säkra leveranserna till industriutvecklingen.
Det krävs företagssammanslagningar inom försvarsindustrin i Europa för att kunna öka produktionen och samordningen. I dag finns det tolv olika stridsvagnsmodeller i Europa, mot en i USA.
Mario Draghi menar att en hel del av de här satsningarna kan klaras om EU-regeringarna kan enas om reglerna för en gemensam kapitalmarknad som de förhandlat om i ett tiotal år. Och genom att ge EU-regeringarnas bank, EIB, ökade möjligheter till risksatsningar.
Men det kommer ändå att krävas ökade offentliga satsningar för att få fart på det stagnerande Europa. Draghi beräknat det till 750-800 miljarder euro per år de kommande åren.
To maximise productivity, some joint funding for investment in key European public goods, such as breakthrough innovation, will be necessary. To meet the objectives laid out in this report, a minimum annual additional investment of EUR 750 to 800 billion is needed, based on the latest Commission estimates, corresponding to 4.4-4.7% of EU GDP.
Mario Draghi förordar att EU ska fortsätta att ta upp lån på finansmarknaderna, med medlemsländernas som borgensmän, som man gjorde med EU:s återhämtningsfond för att ta sig ur coronakrisen.
-EU-upplåning skulle göra det lättare att få igång den gemensamma kapitalmarknad som inte finns i dag och som gör att företagssatsningar i stället görs i USA. Det skulle också hjälpa till att finansiera gränsöverskridande projekt som kan göra att de tekniksprång som Europa behöver blir av, säger Draghi.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som tog emot rapporten på måndagen sade att alternativen för att finansiera de satsningar som behövs för att öka den eftersläpande konkurrenskraften är höjda medlemsavgifter för medlemsländerna eller ökade möjligheter för EU att ta in skatter.
Mario Draghi ska nu lägga fram sina 170 förslag för EU-ledarna, som han menar är akuta att genomföra. Men det är flera regeringar, bland annat den svenska, som lovat sina väljare att EU-upplåningen till återhämtningsfonden var en engångshändelse som inte ska upprepas. Regeringarna i Tyskland, Frankrike och Österrike hotas av EU-fientliga partier som fått ökad väljarstöd de senaste åren. Den nya regeringskoalitionen i Nederländerna kräver till och med sänkt EU-avgift.
Det är först i akuta krislägen som EU-regeringarna lyckats enas om radikala åtgärder för att stärka samarbetet trots löften som ”inte en krona mer till EU”.
Mario Draghi hävdade att EU-regeringarna borde inse att det akuta krisläget är här nu.
-Nu är det upp till EU-ledarna att ta beslut.
Prenumerera gratis. Skriv in din mejladress i rutan.