Ungerns provokatör stöter på finskt motstånd

Victor Orban har ett kanske oväntat rykte om sig att vara mild och kompromissvillig på EUs toppmöten.
Men där han är Jekyll finns alltid också den elake Mr Hyde, i form av talesmannen Zoltan Kovacs.


Ungerske premiärministerns talesman Zoltan Kovacs får andra lätt att sätta i halsen över fräckheten i hans obevekliga attacker på den som inte håller med Ungers regering i EU.
Kovacs är en mästare i kvicka elakheter, att påstå att svart är vitt liksom att hitta svagheter och dubbelmoral hos sin motpart.

Det absolut vanligaste angreppet är att motparten måste vara sponsrad av Soros, den ungersk-amerikanske miljardären som bland mycken annan välgörenhet faktiskt finansierade Victor Orbans utbildning i Storbritannien).

För den som vill ha Kovacs´ längre utläggningar om varför Ungern har rätt i allt och alla som säger något annat är tokiga, finns hans blogg.
För den som vill han en kortare version finns hans twitterkonto.

Men den har just dragit in honom i trubbel med Finlands regering.

Finland är EUs ordförandeland i höst. Ett av landets löften var att prioritera försvaret av rättststaten under sitt ordförandeskap.
Detta fick Ungern att under sommaren började rikta sina attacker mot Finland. Attackerna kom på så bred front att det kändes som en välorganiserad kampanj.
”Rättsväsendet oberoende under angrepp i Finland,” löd t ex rubriken i ungerska media.
”Vänsterliberala statistiska häxkonster,” beskyllde Kovacs Finland för när Helsingforskommittén (för mänskliga rättigheter) hade synpunkter på Ungern.

Den allra senaste sammanstötningen kom tidigare i denna vecka sedan när ordförandelandet Finland lyft upp som en punkt på dagordningen för EUs justitieministrar en dialog om rättsstaten i Ungern under artikel 7 i fördraget.

Talesmanenn Zoltan Kovacs satt med på ministrarnas möte – ett konfidentiellt möte för att artikel 7-dialoger anses vara känsliga för det land som granskas – och live-tweetade vad som sades och av vem, vilket han kommenterade med hashtaggar som ”löjligt” eller ”låtintefaktaståivägen.”
Allt illustrerades med bilder han tog på mötet.
”Soros-orkestern tar plats på scen” löd bildtexten till en bild som han sedan följde upp med en äldre bild där George Soros står bredvid EU-kommissionären Vera Jourova.

Ordförande för mötet, finska europaministern Typpi Tuppurainen, blev rasande över tilltaget och sa detta offentligt till pressen liksom på twitter, även hon.
Sedan skrev hon till Ungerns regering mer formellt och krävde en förklaring och ursäkt.

Det fick hon inte.
Under toppmötet tweetade talesman Zoltan Kovacs på, hävdade att brott mot sekretessen görs hela tiden av EUs institutioner (mer bestämt, anser han, av rådets sekretariat.
”Det är ytterst besvärande och chockerande…” säger Orbans statssekreterare Gergely Gulyas i sitt svar och anklagar sedan EU-institutioner för en rad läckor.
Så, där!, säger Gulyas något omoget, ni kan inte anklaga oss för något som ni gör själva.

Men Tytti Tuppurainen ger sig inte. Hon meddelade direkt att svaret inte dög och nu tar hon ärendet vidare formellt.

”The response is insufficient and incomplete, does not address the tweeting and is trying to shift the focus. Trampling over the confidentiality of Council meetings is very serious. We will next consult the council legal service and take up the matter in Coreper next week. ”

Driver hon det vidare, lär hon cementera Finlands rykte som ett land som talar föga, men när de talar – så menar de vad de säger.