Upp ur sandlådan, politiker, det här är bra

Ett lysande beslut för svensk ekonomi – men ett som svenska Europaparlamentariker lägger en ohygglig tid på att dissa.

Goda nyheter för en gångs skull


Den som orkar hänga med i svenska EU-debatter har kanske trillat över rubrikerna ”EU hotar dej med tvångsrenovering,” eller ”Villaägare tvingas betala minst en halv miljon” och annat i samma stil.
Om ni missat det, skönt för er.
På senare tid har det låtit: ”Tvångsrenoveringar stoppade” vilket följts av ett gräl på sociala media mellan framförallt SD och sossarna om att ”Jag röstade bort tvångsrenoveringar!”, och ”nej, det var JAG som röstade bort tvångsrenovering – du röstade FÖR!”

Nå, det blev alltså inga tvångsrenoveringar från EU. Om parlamentarikerna klättrat ur sandlådan en kort stund kunde de istället ha berättat för media och på sociala media, att de just tagit ett utmärkt beslut för Sverige.
EU-länderna åtar sig att renovera sina fastigheter för att minska energikonsumtionen, för att göra dem mer energi-effektiva.

Sagt med andra ord – sänkta elräkningar.

”Äntligen!” ropar svensk byggsektor, det här är något man har längtat efter. Äntligen lite arbete på en byggmarknad som stått fastfrusen länge. Hela fastighetsbeståndet ska ses över och att eftersläpningen är enorm, kan konsulten WSP gå i god för som pekar ut 800 000 bostäder i behov av renovering varav 300 000 akut.

Det blir ett ”äntligen” från många ekonomer också för när svensk byggmarknad står still, så rullar knappt hjulen alls på svensk ekonomi.

Politikerna borde längta efter det också eftersom Sverige – som lider av ett seriöst hackande elsystem – står inför en snar framtid där vi väntas använda dubbelt så mycket el.

I det ursprungliga EU-förslaget fanns mycket riktigt med att även privatbostäder skulle energi-renoveras ( lägre elräkningar).
Under förhandlingarna försvann det. Nu ska istället varje land göra upp en nationell plan så det återstår att se om något alls kommer förväntas av privata boenden.
Kan man hoppas på statliga incitament för fler solpaneler här?

Solpaneler ska i alla fall upp på alla nya byggnader (där det är finansiellt och tekniskt möjligt) och kontorshusen måste att sätta upp laddstolpar på parkeringen.
Det här är bra, ju. Det här ger jobb.

När EU-länderna nu har åtagit sig att fasa ut fossilt bränsle ur fastigheter samtidigt som de energi-renoverar, vinner vi alltså jobb till byggsektorn, sänkta elräkningar, sänkta CO2-utsläpp, minskat beroende av oljeländer…

Detta är viktiga investeringar som troligen inte hade blivit av om en svensk regering (oavsett politisk färg) hade fått bestämma för i Sverige gäller den ekonomiska politiken att man sparar slantarna istället för att investera för framtiden.

”Nato kanske kan ge pengar till byggprojekt?,” hoppades bostadsminister Andreas Carlsson på en byggmässa nyligen efter att ha pratat sig varm för ROT.
Äsch, det är ju ingenting mot vad EU-beslutet just har gett oss