”Välkommen Musk. Här gäller våra regler, hlsn EU”

Twitter är på väg att hamna i tveksamma händer. Men i Europa har vi i alla fall EU-kommissionen som skyddar vår debatt.


En doktorand i Lund blev stor på svenska twitter efter Ukrainakriget med inlägg som ville nyansera synen på vad som sker i kriget.
Han skylldes för att sprida Putins propaganda. Mitt i heta gräl om saken stängdes hans konto ner av twitter.
Vi kan se på twittrarens blogg att han fick ingen förvarning, ingen förklaring till varför hans konto stängdes utöver ett svepande:
”…efter noggrann granskning, kommit fram till att du brutit mot twitters regler.”

Twitter är ett välutnyttjat debattforum i Sverige (20 proc av svenskarna) men det är en amerikanskt storbolag som avgör vad som får sägas, som inte behöver förklara sig och inte tar emot överklaganden.

Och nu köper Elon Musk, världens rikaste man Twitter för att, som han säger själv, utöka yttrandefriheten.
Donald Trumps anhängare jublar i övertygelsen att nu kan Trump själv och hans syn få fritt fram igen. Trump stängdes av för att han uppmuntrat till våld vid försöket till statskupp i USA i januari 2021.
Elon Musk ska ha motsatt sig avstängningen.

Från en random mångmiljardär då (Jack Dorsey) till en annan (Elon Musk), som annars bygger elbilar och rymdraketer som avgör vad som kan säga offentligt?

Inte ens stormrike Elon Musk har dock pengar nog (han har redan sålt av Tesla-aktier för 8 miljarder dollar) för att få ihop de 44 miljarder han bjudit. Han har fått kalla in fler miljardärer till sin hjälp.
Största bidraget kommer från den rikaste bland saudiska prinsar, prins Alwaleed.
Nästa medfinansiär blir ChangPeng Zhiao som möjligen är rikare än Musk. Han är en kinesisk-kanadesare som driver världens största kryptovaluta.
Vy Capital, baserat i Abu Dhabi följer på listan över storinvesterare, lett av Alexander Tamas som tjänade sina första miljarder med en rysk oligark.
Staten Quatar kommer härnäst på listan via sin kapitalfond och då har vi nästan glömt miljarden som hämtas från Larry Ellison, ledare av världens största molnföretag, Oracle.

Ska dessa män bestämma över debatten alltså?
Nej.
Inte i Europa i alla fall.

”Elon Musk, du är välkommen men här har du våra regler,” hälsade EU-kommissionären Thierry Breton nyheten.
”Dina regler gäller inte här.”

För två veckor sedan blev EUs institutioner klara med lagstiftning som avgör vad de stora plattformarna ska tillåta och förbjuda.
De största sajterna (twitter, facebook, google, instagram, osv) klassas som ”grindvakter” på grund av sitt enorma inflytande och får bära juridiskt ansvar för att rensa sina plattformar från vad som är förbjudet i alla media:
Hatbrott, stöd till terrorism, barnpornografi, och så vidare.
För närvarande är också flera ryska TV-kanaler förbjudna i EU eftersom de anses utgöra vapen i Rysslands krig i Ukraina.

Användarna ska också på ett enkelt sätt upplysas om vilka regler som gäller, de ska få veta i förväg om deras materiel kommer tas bort och kunna överklaga på sitt eget språk, i sitt eget land.
Plattformarna använder algoritmer för att styra annonser till användarna utifrån deras beteende på nätet. Användarna ska upplysas om detta och ha möjlighet att neka sådan profilering.

Böterna blir dryga för den som överskrider reglerna – upp till 6 procent av bolagets totala försäljning.
Eller så kan twitter bli nedsläckt.

Europa har en mycket starkare tradition av att begränsa yttrandefriheten än USA har.
Detta kan ge en fajt med EU mot twitter och de andra.

I frågor om att skydda data och ge privatpersoner rättigheter över sin information mot IT-jättarna, har EU emellertid lyckats genomdriva sin vilja.
Facebook, Google, twitter och kompani har accepterat de europeiska begränsningarna och dessutom skänkt användare i övriga världen samma skydd och rättigheter.
Vi får se hur den här matchen slutar.