Ylva Johanssons plågoris tillbaka på EU-scenen

”Där passar han,” lät en bitter kommentar om Frontex-chefen som ställt till så mycket kontroverser i EU men nu återkommer på Le Pens lista till EU-valet.

”Jag har inte gjort nåt fel och det finns inga bevis mot mej”


Fabrice Leggeri har inte slutat vara en huvudvärk för EU-kommissionären Ylva Johansson trots att han tvingades avgå för två år sedan.
Just nu ”avslöjar” han i fransk press hur Ylva Johansson skulle ha sagt till honom att hans jobb som chef för gränskontrollmyndigheten Frontex, är att ta emot flyktingar ”för de kommer av kärlek.”
Hon ska också ha sagt att Europa måste ta emot dem ”…eftersom vi är en åldrande kontinent så ni måste släppa in dem.”
(EU-kommissionen dementerar bestämt i ett långt svarstal.)

Leggeri var en tjänsteman som fick chefsjobbet på Frontex i Warsawa 2015. Han lyckades inom ett par år bli beskylld för att trakassera sin personal, ljuga för och vägra lyda order från sina chefer i Bryssel samt mörka möten med hundratals lobbyister, bland annat för vapenindustrin.

Europaparlamentet var tidigt ute för att få honom sparkad men EU-kommissionär Ylva Johansson höll fast vid att han hade hennes och styrelsens förtroende och att eventuella felaktigheter skulle tas om hand.

Det var när anklagelser kom, om att Frontex under honom börjat skjutsa ut flyktingbåtar på Medelhavet istället för att rädda dem i land, som skandalen blev riktigt infekterad.
Europaparlamentet kallade in Leggeri för utfrågningar, vägrade godkänna budgeten för Frontex 2020 och krävde åter att han skulle få sparken. Johansson upprepade att Leggeri hade hennes förtroende, trots att vid det laget hade Olaf, EUs interna bedrägeriutredare, börjat samla in fakta om missförhållanden.

Slutet kom när Olafs rapport på över 100 sidor landade på Frontex-styrelsens bord 2022, tillsammans med en rekommendation att öppna en formell utredning mot Leggeri. Då skrev Frontexchefen snabbt en avskedsansökan vilket räddade honom undan att bli utredd.
”Ingen kan svara mig hur det ska gå till,” klagade han i sitt avskedsbrev över vad han kallar schizofreni, ”att flyktingar inte får korsa en gräns illegalt men att man inte får knuffa bort dem.”

Ylva Johansson kom inte heller väl ur historien, kritiserad för att vara svag när hon inte kunde sparka Leggeri och betraktad som politiskt opålitlig när hon trots problemen upprepade att han hade hennes stöd.

Men med skandalen bakom sig (”Det finns inga bevis mot mig!”) gör Fabrice Leggeri nu come back i EU. Han är uppställd på tredje plats på listan till EU-valet för Marine Le Pens parti Rassemblement National.
RNs opinionssiffror är så starka att det garanterar honom en stol i Europaparlamentet, den institution som varit mest kritiska mot hans arbete.

För RN räknas det som en stor politisk framgång att kunna sätta upp Leggeri på sin lista.
Det kräver förstås att alla snabbt glömmer hur RN ofta angripit Frontex under Leggeris år som chef där och RNs motstånd mot att EU alls agerar gränsbevakare men av rubriker att döma, verkar det kunna låta sig göras.