10 000-tals soldater från Sverige och övriga Europa på plats i Ukraina för att säkra ett fredsavtal med Putinregimen.
Ett sådant historiskt beslut har tagit ett steg närmare under dubbla toppmöten i Bryssel de senaste dagarna.
Det är bråttom nu. Om en månad tillträder Donald Trump som USA:s president och han vill leva upp till sitt skryt under valrörelsen om att han kan ”fixa fred i Ukraina på 24 timmar”.
Ukraina och Europas länder måste ha en plan för hur de ska hantera både Vladimir Putin och Donald Trump för att kunna stoppa den ryska imperialismens maktplaner.
Därför var det ett avgörande möte på onsdagskvällen hos Natochefen Mark Rutte i Bryssel med några av de europeiska ledare som haft möjlighet att träffa Trump efter valsegern för att försöka utröna vad han egentligen vill.
Rutte har mött Trump i Mar-a-Lago i Florida, Volodomyr Zelensky, Giorgia Meloni och Emmanuel Macron vid återinvigningen av Notre Dame i Paris. Nu fick några andra av Europas stormaktsledare höra hur de tolkat Trump och diskutera hur Europa ska agera för bästa möjliga resultat för Ukraina.
Det enda besked som kom ut efter mötet var uppmaningen att Europa måste stå enade för att stödja Ukraina och stå starka om Donald Trump försöker tvinga Zelensky till stora eftergifter.
President Zelensky medger nu offentligt att Ukraina pressas i kriget och inte på slagfältet kommer att kunna ta tillbaka de stora territorier som Putinregimen intagit. Han inser också att med Trump som president kommer Ukraina att nekas medlemskap i Nato och pressas till någon form av fredsavtal med Ryssland.
Zelensky har därför dubbla krav på Europas ledare:
+ Säkerhetsgarantier efter ett fredsavtal som gör att Putinregimen inte vågar gå till anfall på nytt efter en tids vapenvila.
+ Ökat militärt stöd för att kunna stå starka på slagfältet mot Ryssland när Donald Trump tillträder. President Putin visar inget intresse av fredsförhandlingar nu när de ryska och nordkoreanska styrkorna om än med massiva förluster vinner mark.
Men Zelensky vill pressa Donald Trump till att USA att också ska vara med och ge säkerhetsgarantier till Ukraina. Zelensky kan peka på att flera amerikanska presidenter har skrivit under internationella avtal med USA som garant för Ukrainas nationella självständighet.
”Det är Nato, där USA ingår, som måste ge dessa säkerhetsgarantier”, deklarerade Zelensky på en presskonferens efter torsdagens EU-toppmöte.
”Jag hoppas kunna tala med Trump om det här när han tagit över i Vita huset.”
USA behövs också för att den vapenproduktion som behövs för Ukrainas militära säkerhet.
Men Trump har tydligt klargjort att USA ska trappa ner sina insatser för Ukraina, och därför är det högst osannolikt att han skulle vara beredd att skicka amerikanska soldater.
När EU-ledarna om och om igen försäkrar att de kommer att stödja Ukraina innebär det också att de måste leva upp till det även om USA backar ut eller trappar ned.
Frankrikes Emmanuel Macron har talat om 40 000 europeiska soldater till Ukraina för att säkra ett fredsavtal längs med den demarkationslinje som blir resultatet av ett avtal om vapenstillestånd.
De flesta andra EU-ledare säger att det är för tidigt att prata om att skicka soldater innan man vet om det blir något fredsavtal eller fortsatta strider. Men diskussionerna pågår och försvarsminister Pål Jonsson säger i en intervju med Kyiv Independent att det kan bli aktuellt att skicka svenska soldater till Ukraina:
In response to a question over whether Sweden would potentially take part in a more direct physical presence in Ukraine amid talks of potentially deploying peacekeepers to monitor a possible ceasefire, Jonson said he doesn’t ”exclude that possibility.”
President Zelensky talade efter EU-toppmötet specifikt om akut behov av ytterligare 19 luftvärnssystem för att kunna möta de ryska angreppen mot landets kärnkraftverk och andra energisystem.
EU-ledarna lovar också i den gemensamma slutkommunikén från toppmötet att bland annat leverera fler luftvärnssystem till Ukraina.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talade om att ytterligare ett sanktionspaket förbereds till början av nästa år . Men Ungerns Viktor Orban hotade omedelbart med att lägga in veto, och deklarerade att han inte vill ha några beslut innan Donald Trump tillträtt som president.