Brexiteers revoltförsök mot Theresa May misslyckas – nu avgör Labour UK:s framtid

Toryhögerns försök att avsätta Theresa May mitt under det kaos som råder om Brexit och Storbritanniens framtid misslyckades. Men förtroendeomröstningen visar att Torypartiet är oförmöget att enas om Brexitlinje.

Strålkastarljuset kan nu svängas mot Labour: är partiet redo att inte bara opponera utan också ta ansvar för att UK inte ramlar ur EU utan avtal och ner i ekonomiskt kaos?

Jacob Rees-Mogg och övriga i Toryhögern har länge försökt få ihop tillräckligt med röster för att få till stånd en förtroendeomröstning mot Theresa May. Till slut lyckades de i tisdags kväll. Men 24 timmar senare var deras kuppförsök avväpnat.

May vann med 200 – 117 i Toryparlamentarikernas omröstning. Det är ett hårt nederlag för Brexiteers som Rees-Mogg och Boris Johnson, som under två år hävdat att de talar för majoriteten i partiet. Deras möjlighet att ta över partiet med Boris Johnson som partiledare har sopats undan.

Men samtidigt visar det att Theresa May har mer än en tredjedel av partiets parlamentsgrupp emot sig, som till varje pris vill bli av med henne. Hon har ingen chans att få igenom sitt Brexitavtal med hjälp av sitt regeringsunderlag. Det kommer att behövas stöd från oppositionspartiet Labour för att brittiska parlamentet ska kunna få fram ett majoritetsbeslut.

Problemet är att Labour är nära nog lika splittrat som Tories.

Labourledaren Jeremy Corbyn vill ha nyval och lovar att förhandla fram ett nytt avtal med EU – med UK fortsatt i tullunion och inre marknaden men utan att behöva följa EU-reglerna om fri rörlighet för arbetskraft. Ett lika orealistiskt alternativ som Brexiteers som att UK kan krascha ur EU utan att drabbas ekonomiskt. 

Medan en växande grupp i Labour kampanjar för en ny folkomröstning med Remain som ett av alternativen.

Corbyn har om och om igen hotat med att kräva misstroendeomröstning mot May i parlamentet. Men Corbyn har ännu inte verkställt det hotet eftersom även han troligen skulle misslyckas med att avsätta premiärministern, och framstå som lika svag som Toryhögern nu

Det kaotiska läget i de två stora partierna med en svag premiärminister och en svag oppositionsledare gör att risken ökar dramatiskt för att UK lämnar EU utan avtal den 29 mars, trots att endast några få ledamöter vill det.

Några Tory- och Labourledamöter, som Dominic Grieves(Tory) och Hilary Benn(Labour) försöker förhindra detta med motioner om att parlamentet ska förhindra en No Deal. Men inget talar för närvarande för att det finns en majoritet bakom något av de alternativ som lagt fram – regeringens Brexitavtal, utökat EES-avtal, ny folkomröstning eller nyval.

Theresa May försöker nu få övriga EU att ge henne någon form av uttalande, där det utlovas att ”The backstop” för Nordirland, som garanterar att gränsen mot Irland förblir öppen, inte ska bli en permanent lösning.

EU-toppmötet väntas också komma med något välvilligt löfte, men utan att det river upp det juridiskt bindande avtaltet ”backstop”. EU27 står i första hand upp för fredsavtalet i Nordirland och EU-medlemmen Irland, vilket gör att May inte kan få de garantier om att UK ska kunna bestämma på egen hand när man häver ”The backstop” som regeringens stödparti, nordirländska unionistpartiet DUP, kräver.

Det gör att Theresa Mays Brexitavtal väntas bli nedröstat när hon till slut låter parlamentet rösta om det. 

Tisdagskvällens förtroendeomröstning försvagade också Theresa May och hennes handlingsutrymme när hon kände sig tvingad att lova avgå som partiledare före nästa parlamentsval, 2022.

Det gör att alternativet med ett nyval för att försöka överflygla splittringen i parlamentet och söka stöd för Brexitavtalet från väljarna också faller.

När utträdesdatumet 29 mars närmar sig börjar ett verkligt ”chicken race” – vem blinkar först när pundet rasar inför hotet om No Deal. Theresa May har hittills stenhårt sagt nej till en ny folkomröstning. Och Jeremy Corbyn är också emot en folkomröstning som leder till att UK förblir medlem i EU, eftersom han anser att EU-regler skulle stoppa de förstatliganden och statliga interventioner han vill genomföra som premiärminister.

Det enda sätt May och Corbyn kan undvika en ny folkomröstning och en No Deal är att de på något sätt enas i parlamentet om hur Brexit ska genomföras. Möjligheten att det ska ske är mycket liten. 

Därför kommer det troligen att krävas ett samarbete mellan Tories och Labour vid sidan av May och Corbyn för att få fram en majoritet i parlamentet. Det gör också att alternativet med en ny folkomröstning framstår som allt mer troligt.