EU-kommissionen valde att spänna musklerna på måndagen och varna Donald Trump från att införa tullar på EU-import.

”EU ser inget berättigande för tullar på vår import. Sådana vore illegala och ekonomiskt kontraproduktiva. Vi kommer reagera för att försvara europeiska företags, arbetares och konsumenters intressen.”
Varningen levererades med ovanligt starka ord när EU-kommissionen på måndagen kommenterade helgens uttalanden från USAs president Donald Trump.
Hittills har EU-sidan valt att prata så lite som möjligt om tullar med argumentet, att så länge ingenting faktiskt har gjorts från amerikansk sida, så ska inte EU dra igång vare sig ett ordkrig eller ett handelskrig.
Men två saker tycks ha fått EU-kommissionen att kliva fram. På söndagen förnyade president Donald Trump sina hot mot EU om tullar, dels om 25 procent på både stål och aluminium, dels om att införa vad han kallar ”ömsesidighet” via tull.
I helgen har också den brittiska affärstidningen Financial Times publicerat uppgifter från en tysk europaparlamentariker som påstått att EU tänker erbjuda Trump sänkta europeiska biltullar för att Trump ska låta EU slippa nya, amerikanska tullar.
Den uppgiften är för övrigt ord för ord, vad VD för den tyska bilproducenten BMW hoppas kunna få EU-ledarna att göra.
Ordsalvan som lanserades från EU-kommissionen på måndagen var kanske därför ett svar till hemmapubliken, lika mycket som ett svar på Trumps tullhot lanserat under Superbowl.
Bryssel tar ifrån tårna och vill uppenbart krossa alla idéer om att EU skulle vara redo att lägga sig.
Hör bara:
”Som långvariga allierade har EU och USA skapat ett nära ekonomiskt partnerskap byggt på delade värderingar, ömsesidigt förtroende och samarbete.
Tullar skulle riskera denna inställning som länge inspirerat de transatlantiska relationerna.”
Därifrån fortsätter man med att påpeka att EU är en extremt öppen marknad, att över 70 procent av all varuimport till Europa är tullfri.
Detta är ett direkt svar på Donald Trumps tal om att kräva ömsesidighet (”reciprocity”) i handel.
Han har t ex ofta retat sig på att Europa säljer många fler bilar till USA än tvärtom, vilket han anser djupt orättvist och bara kan lösas med strafftullar på den som säljer mest.
År 2023 exporterade USA varor till EU för 347 miljarder euro och för 396 miljarder euro tjänster, påpekar EU-kommissionen. EU sålde samma år till USA för 543 miljarder euro varor och 292 miljarder euro tjänster.
”Som ni ser så kompletterar vi varandra väl,” hävdar EU-kommissionens talesperson.
Dagens starka uttalande från EU-kommissionen vibrerar av hotfullhet när det avrundas med att:
”Vi kommer alltid stå redo att vidta åtgärder för att försvara våra ekonomiska intressen liksom företagens arbetarnas och konsumenternas. Vi kommer alltid motsätta oss orättfärdiga handelshinder.”
Är EU verkligen redo? Mycket tyder på det.
Trump la redan 2018 ståltullar på EU och EU svarade med tullar på amerikanska varor för ett motsvarande värde (klassiskt nog, varor som tillverkas i Trump-anhängares delstater).
Joe Biden pausade sedan tullarna men tog inte bort dem. Såväl USA som EU kan därför med ett pennstreck införa dem igen.
EU-kommissionen har dessutom förberett listor över andra amerikanska produkter att tullbelägga, skulle Trump ta i hårdare den här gången. Det arbetet har skett EU-kommissionen tillsammans med EU-regeringar för att säkra uppbackning.
Tyske förbundskansler Olaf Scholz lät sig undslippa i söndagens valdebatt att ”EU är redo att svar på en timme!”, om Trump skulle utföra sina hot.
Först mot slutet av sitt uttalande på måndagen, lämnar EU-kommissionen en öppning:
”Vi förblir villiga till konstruktiv dialog med USA och andra partners. Nu är tid för samarbete, inte för konfrontation.