Cecilia Malmström: Det blir inget TTIP-light mellan EU och USA

BRYSSEL. Det brinner i knutarna om EU och USA ska hinna komma överens om ett handelsavtal innan Barack Obamas mandatperiod är över. Men EU-kommissionären Cecilia Malmström säger nej till att ”rädda vad som räddas kan” med ett begränsat avtal – ett TTIP-light.

– EU-länderna har sagt nej till TTIP-light. Alla viktiga områden måste finnas med för att jag ska få det godkänt, säger hon vid en träff med svenska journalister.

De områden som nämnts som viktiga från EU-sidan, utöver sänkta tullar, är:

+ Skydd för Roquefortost, Parmaskinka, Fetaost och liknande geografiska märken som är namnskyddade i EU.

+ Ökade möjligheter för europeiska företag att konkurrera i offentlig upphandling. Cecilia Malmström har inga förhoppningar om att få Buy American Act upphävd. Men säger att det finns möjligheter för de federala myndigheterna i USA att öppna för utländsk konkurrens vid stora upphandlingar.

+ Investerarskydd enligt den modell med internationella jurister som EU förhandlat fram i handelsavtalet med Kanada. Flera regeringar och EU-parlamentet har ställt det som villkor för att gå med ett avtal, enligt Malmström.

+ Gemensamma standards för bankers finansiella tjänster för att öka möjligheterna för europeiska banker i USA.

– Alla de där områdena måste finnas med för att det ska kunna bli något avtal, svarar Cecilia Malmström när jag drar listan.

Nästa stora förhandlingsomgång är i juli. Där kan det avgöras om det är realistiskt att nå en uppgörelse innan Barack Obama avgår.

De områden där förhandlingar rör sig mest framåt verkar vara när det gäller försöken att harmonisera tekniska standards.

– Det kan handla om att få fram standards så att man inte behöver inspektera läkemedelsfabriker två gånger för att de ska få tillverka för både USA och Europa. Om att samordna standards för bilar och kemikalier. Vi gör goda framsteg, men det tar tid

– På områden där det finns olika standards, som för livsmedel, blir det inga förhandlingar, säger Cecilia Malmström.

Den tidigare handelskommissionären Karel De Gucht sade i en intervju 2013, som jag gjorde för DN, att det kunde bli möjligt för amerikanska företag att sälja klordoppad kyckling i Europa, bara det fanns en tydlig märkning i butikerna.

Numera säger EU-kommissionen kategoriskt nej till det.

– Jag tror inte heller att klordoppad kyckling är en aktuell fråga för USA längre, säger Cecilia Malmström.

2 tankar på “Cecilia Malmström: Det blir inget TTIP-light mellan EU och USA”

  1. Man undrar ibland hur viktigt detta avtal är för europeiskt samarbete. För ekonomin självklart så . Men ibland kan tyckas att ekonomin blir alltför framträdande. För att luta sig mot någon av bibelns texter… hur är det inom Europa och EU ställt med ”det sanna värdet”. Vi kan möjligen leva utan TTIP, men knappast utan ”den europeiska insikten” (Kertesz)!

    1. Ja, det är i alla fall tydligt att betydelsen av TTIP bedöms på olika sätt runt om i unionen. Svenska regeringen verkar se det som mycket stort, både ekonomiskt och politiskt. Medan S i Tyskland verkar ha en mycket mer ljummen hållning. Europasamarbetets ”sanna värde” kan utsättas för sin svåraste test hittills om en dryg vecka.

Kommentarer är stängda.