Danskt alternativ till ”Putinvänstern” för Jonas Sjöstedt i EU

Vänsterpolitiker behöver inte käbbla med fd DDR-kommunister och Putinkramare när de sitter i EU-parlamentet. Det finns alternativ för vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

Danska Socialistisk Folkeparti har valt att gå i allians med Gröna partigruppen för att kunna driva radikal klimatpolitik och stöd för Ukraina.

Det är klimatexperten Magnus Nilsson som i en kommentar till artikeln om hur Putinvänstern kan sabba Jonas Sjöstedts möjligheter att få inflytande i EU skriver:

”Jag har hela valkampanjen väntat på när någon ska fråga Sjöstedt varför V inte söker medlemsskap i parlamentets gröna grupp – där finns redan danska Socialistisk Folkeparti.”

Socialistisk Folkeparti, SF, har sedan det fick plats i EU-parlamentet 1979 hoppat mellan Vänstergruppen och De Gröna i takt med att partiet under stora konvulsioner övergett sin kommunistiska historia. Sedan 2014 ingår partiet som full medlem i Gröna partigruppen i parlamentet.

SF har två platser i EU-parlamentet i dag, och väntas behålla dem enligt opinionsmätningarna.

Partiet går till val på skärpt klimatpolitik, stärkta sociala rättigheter och stöd till Ukraina.

”Det er godt 2 år siden, Rusland foretog et brutalt overfald på Ukraine. Det er i svære tider, vi skal stå sammen i et forsvar for vores fælles værdier: Demokrati, frihed, retsstat og menneskerettigheder. Alt det modsatte af det Putins regime står for.”

SF:s toppkandidat Kira Marie Peter-Hansen är vice ordförande i Gröna partigruppen i EU-parlamentet och har haft flera tunga uppdrag under mandatperioden.

Det andra vänsterpartiet, Enhedslisten, ställde upp i EU-valet första gången 2019. Tidigare uppmanade det EU-skeptiska partiet till röstninge på Folkebevegelsen mod EU. Enhedslisten fick ett mandat och valde att ingå i Vänstergruppen tillsammans med svenska Vänsterpartiet. Partiet väntas få behålla sitt mandat enligt opinionsmätningarna.

Enhedslisten utlovar i sitt valprogram också att kämpa för skärpt klimatpolitik och stöd till Ukraina, i likhet med svenska Vänsterpartiet.

I likhet med Vänsterpartiet hade Enhedslistan också interna konflikter om stödet till Ukraina efter Rysslands invasion 2022.

Ukraine bærer en del af ansvaret for Ruslands invasion af landet”, sade folketingsledamoten Christian Juhl. Men blev motsagd av partiordföranden Mai Villadsen.

Numera ställer Enhedslisten upp på uttalanden till stöd för Ukraina.

Men det är oklart hur stora möjligheter Jonas Sjöstedt och Enhedslistens Per Clausen kommer att få att att driva dessa ståndpunkter tillsammans med Putinvänstern i parlamentets vänstergrupp.

Prenumerera gratis. Skriv in din mejladress i rutan.

2 tankar på “Danskt alternativ till ”Putinvänstern” för Jonas Sjöstedt i EU”

  1. Miljöpartiet har inte velat ha med Vänsterpartiet i Gröna Gruppen. På min tid var man länge negativa till att ta in SF. Att ta in en stark miljöpolitiker som Jonas skulle ge V gott rykte i miljöpolitiken, och underminera bilden av MP som något slags mittenparti. MPs högerfalang skulle verkligen ogilla detta.

    Nu är det visserligen fem år sedan jag var MPare, men det här har knappast ändrats.

    Nu har ju inte MP veto i Greens/EFA, men om MP säger nej så väger det tungt.

    1. Jag tror inte det är aktuellt för V-ledningen att byta partigrupp. Den var ju så att mjuka upp utträdeskravet, av rädsla för vänsterfalangen i partiet. Lär stanna i gruppen med ”DDR-kommunister” och ”Putinkramare”, men fortsätter avgränsa sig med att kallas sig ”Nordic Green Left”. Problemet är att det minskar chanserna till tunga poster och inflytande som medlemskap i Gröna gruppen skulle kunna ge.

Kommentarer är stängda.