Därför har Turkiet intresse av att minska flyktingströmmen till EU

EU har lovat Turkiet 3 miljarder euro i bidrag till flyktingarna och visaliberalisering i utbyte mot att flyktingströmmen minskas.

Många kritiker har hävdat att EU knäböjer för president Erdogan och att det inte kommer att få någon effekt på flyktingkrisen. Men Kemal Kirişci på tankesmedjan Center on the United States and Europe menar att Turkiet har mycket att vinna på att se till att avtalet följs.

Han pekar på att Turkiet förlorat en stor del av sin växande handel i Mellanöstern på grund av kriget i Syrien och Irak, och nu riskerar att förlora handel även med Ryssland. Det gör att handeln med EU där turkiska företag har fullt tillträde till Inre marknaden ökar i betydelse.

De stora flyktingströmmarna till Europa hotar nu Schengen och därmed EU:s inre marknad. Det gör att inte bara EU-ländernas regeringar utan även den turkiska har ett intresse av att bidra till att Schengen kan återupprättas.

Läs hans inlägg här. http://www.brookings.edu/blogs/order-from-chaos/posts/2015/12/03-turkey-eu-deal-on-syrian-refugees-kirisci?platform=hootsuite