Därför sitter Orban hellre i utvisningsbåset hos Merkel och Busch Thor än går i säng med Le Pen och Salvini

Det är inte överraskande att den konservativa partigruppen EPP med Moderaterna och Kristdemokraterna straffar Viktor Orbans parti. Däremot är det anmärkningsvärt att Orban accepterar utvisningen. Det visar att den ungerske högerpopulisten är en smartare maktspelare än David Cameron.

Viktor Orban har vunnit popularitet på hemmaplan genom att framställa sig själv som försvarare av ungrarna mot hoten från den invandringsvänliga ”EU-eliten”. Han har tillsammans med Polens politiske ledare Jaroslaw Kaczynski talat om att genomdriva en ”kontrarevolution” i Bryssel. Han har tagit emot Italiens högerpopulistiske ledare Matteo Salvini och lovat skapa en ”anti-invandringspakt” i EU.

Orban har lanserat sin egen ideologi, den ”illiberala demokratin”, tvingat Europauniversitetet att stänga i Budapest, ändrat grundlagar för att ta kontrollen över rättssystemet, medierna och valsystemet för att säkra sin politiska makt för lång tid framåt.

Men det var först när Viktor Orban satte upp affischer som attackerade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker – EPP-gruppens mångårige politiske ledare – som ledningen för den konservativa partigruppen i EU kände sig tvingad att agera.

Matteo Salvini och Marine Le Pen drömde om en bred högerpopulistisk valrörelse som skulle leda till formeringen av en ny stor partigrupp i EU-parlamentet, där alla högerextrema partier inklusive ungerska regeringspartiet Fidesz kunde samlas och sätta stopp för nya EU-lagar och börja genomdriva ”kulturrevolutionen”.

Men Viktor Orbans ouvertyrer på den internationella scenen handlar bara om att stärka hans position på hemmaplan.

När flera partier i EPP-gruppen krävde att Orbans parti Fidesz skulle kastas ut ur partigruppen för att slippa stå till svars för hans politik i EU-valrörelsen backade han. Efter onsdagens ”uteslutningsmöte” deklarerade Viktor Orban att beslutet att suspendera Fidesz var en kompromiss han själv förordat.

I uppgörelsen från EPP-mötet formuleras det också som att EPP:s ledning och Fidesz gemensamt kommit överens om suspenderingen:

”The EPP Presidency and Fidesz jointly agree that Fidesz suspends its membership in the EPP until the report of the evaluation Committee is ready”

Viktor Orban sätter sig ”frivilligt” i utvisningsbåset på obestämd tid och låter sig underställas en extern granskning av Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel och Hans-Gert Poettering.

Orban vet att de flesta av hans väljare vill att Ungern ska fortsätta vara med i EU. Ungern är det medlemsland som får högst bidrag per capita från EU-budgeten.

När oppositionspartierna nu för första gången enats, även med högerextrema Jobbik, emot Fidesz vill inte Viktor Orban ge dem möjlighet att framställa honom som extremisten som är anti-EU i EU-valrörelsen.

Oppositionen i Ungern hävdade ändå att den ”frivilliga suspenderingen” av Fidesz från EPP var ett ”första steg mot att lämna EU”:

Jobbik deputy leader Márton Gyöngyösi said in a statement that even though the EPP “allowed” Fidesz to agree to the suspension of its membership, it was still “clear” that Fidesz had “taken the first steps towards quitting the European Union”.

Viktor Orban inser förmodligen också att han har större möjlighet att påverka EU-politiken från utvisningsbåset i den största partigruppen, där Tysklands Angela Merkel ingår, än tillsammans med ett gäng högerpopulister som är utestängda från politiskt inflytande i de flesta länder. I EU-parlamentet kommer EPP, Socialdemokraterna, Liberalerna och De Gröna att på olika sätt försöka minimera inflytandet för högerextrema partigrupper, oavsett om de formeras i ett, två eller flera gäng.

Orban skiljer sig totalt från den politiske ledare som ställde till Brexitkaoset – den förre brittiske premiärministern David Cameron. Han lovade att Torypartiet skulle lämna EPP-gruppen som ett sätt att vinna partiledarstriden 2005. Tories bildade en ny partigrupp tillsammans med det nationalistiska polska Lag och rättvisa, och hamnade därmed utanför den styrande maktkonstellationen i EU-parlamentet.

Men det gjorde framför allt att Cameron som premiärminister stod utan tunga bundsförvanter som Angela Merkel när han skulle förhandla om undantag från EU:s regelverk för att kunna vinna den folkomröstning om EU-medlemskapet han utlovat. Storbritannien fick bara några små eftergifter i regelverket för arbetskraftsinvandring, framtagna av EU-kommissionen, som snabbt glömdes bort i den upphetsade brittiska Brexitdebatten. Det har också gjort att den brittiska Toryregeringen inte har haft något nätverk bland EU-regeringarna att få stöd ifrån i Brexitförhandlingarna.

Viktor Orbans taktik att ta emot bestraffningen med sitt vanliga vinnargrin gör också att han kan fortsätta att så split i EPP-lägre och skapa trovärdighetsproblem för de partier som krävt att hans parti skulle uteslutas.

Övriga partier i EU-parlamentet dömde omedelbart ut EPP:s ”kompromissbeslut”. Liberalerna Guy Verhofstadt kallade det för ”ett politiskt trick som är en skam för Europa”. De Grönas Ska Keller anklagade EPP för att inte våga ta klar ställning.

“This suspension seems to be an attempt to buy time ahead the elections. But that won’t work. The defense of rule of law and European democratic values cannot be compromised through political tricks.”

Viktor Orbans skugga kommer att hänga över Moderaterna och Kristdemokraterna i den svenska EU-valrörelsen även efter EPP-beslutet om utvisning.

Viktor Orban själv har skaffat sig fritt spelrum att efter EU-valet välja vilken väg han tror gynnar hans långsiktiga maktintressen bäst.