Desperata förslag: Nato-militärfartyg, mer taggtråd, fler flyktingläger – men legalt flyktingmottagande kan bli lösningen. Ställer Sverige upp?

Ryska bombningar har drivit hundratusentals på flykt från syriska Aleppo mot Turkiet. Samtidigt har 68 000 flyktingar tagit sig till Makedonien de senaste veckorna. Angela Merkel och övriga EU-politiker blir alltmer desperata när de nu begär hjälp från militäralliansen Nato och hotar stänga in alla flyktingar i Grekland.

Den överraskande lösningen kan bli att Tyskland och några andra EU-länder öppnar för legalt mottagande av 150-250 000 flyktingar. Redan nästa vecka kan statsminister Stefan Löfven krävas på besked på EU-toppmötet: Ställer Sverige upp?

Den ryska bomboffensiven i Syrien ökar pressen på Turkiet som redan härbärgerar 2,5 miljoner flyktingar, och på EU när flyktingvågen fortsätter. President Putin lyckas än en gång utnyttja västmakternas osäkra agerande för att skapa ytterligare kaos och stärka sin internationella position. EU-diplomater talar om att Putins mål är att avsätta Angela Merkel.

Angela Merkel kom ut tomhänt i Ankara i går kväll från sitt sjätte möte sedan oktober med de turkiska ledarna. När Turkiet uppenbarligen inte kan/förmår stoppa flyktingströmmarna till Grekland vädjar Merkel nu till Nato att gripa in.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kunde inte ge något svar på en presskonferens i dag, lika lite som han hade några svar på den ryska bombningen av civila i Aleppo. Ingen talar öppet om vad som händer om miljonstaden Aleppo faller. Natoländernas försvarsministrar ska diskutera om de ska åta sig det ovanliga uppdraget att stoppa flyktingar på sitt möte onsdag-torsdag.

Samtidigt diskuterar flera EU-regeringar öppet att helt stänga gränserna mot Grekland för att stoppa fler flyktingar från att sig upp i Europa. Makedonien har börjat bygga ett andra taggtrådsstängsel och får hjälp av Kroatien, Slovenien och andra grannländer med gränskontrollen. I januari anlände 68 000 flyktingar. Endast flyktingar från Syrien, Afghanistan och Irak släpps igenom. De transporteras därifrån direkt till den österrikiska gränsen.

Grekiska regeringen verkar till slut ha insett att EU kan förverkliga hotet att kasta ut landet ur Schengen och stänga alla gränser. Militär sätts nu in för att redan nästa vecka ha ställt upp de flyktingläger, så kallade hot spots, för mottagning och registrering av flyktingar som beslutades om i höstas.

Inget av de här desperata åtgärderna kommer dock att få hejd på flyktingvågen. I stället är det nu ett förslag om att öppna en legal väg för flyktingar från Turkiet till Europa som ges den största chansen att lyckas.

Det kallas ”Merkel-Samsonplanen” och innebär att Tyskland, Nederländerna och några andra EU-länder går med på att ta emot 150-250 000 asylsökande, som transporteras på laglig väg från flyktingläger i Turkiet. I gengäld går Turkiet med på att ta tillbaka alla flyktingar som tagit sig till Grekland.

Signalen till alla flyktingar som planerar att ta den livsfarliga vägen över Medelhavet till Grekland ska bli att det är lönlöst; de kommer bara att skickas tillbaka. Men att det finns en laglig väg att ansöka om att få komma till Europa.

Men för att det här ska ha någon möjlighet att förverkligas krävs att EU enas om att Turkiet är att betrakta som ett säkert land att skicka tillbaka flyktingar till. Och det krävs framför allt att det finns tillräckligt många EU-länder är beredda att ta emot asylsökande.

Den nederländske socialdemokratiske partiledaren Diederik Samsom som drivit på för att den här planen ska förverkligas har i en intervju särskilt nämnt att han haft ”intensiva diskussioner” med statsminister Stefan Löfven om att delta.

Samsom noted he has been speaking “intensively” with Germany, Austria, and Sweden “because they have social-democrats in the government”. “In the worst case scenario, only these countries plus a few like France, Spain, and Portugal take part,” he said, adding that France has been “dodging” the issue.”

Stefan Löfven dementerade att Sverige skulle vara berett att delta i en sådan här plan, när han blev tillfrågad av TT.

Men i Tyskland förlorar förbundskansler Angela Merkel snabbt i väljarstöd, och hon vill kunna visa upp en politisk uppgörelse som kan minska flyktingvågen vid toppmötet nästa vecka. Några veckor senare är det flera viktiga delstatsval.

I det här alltmer desperata läget ökar pressen på den svenska regeringen att bidra till att hitta en europeisk lösning på flyktingkrisen.