Emmanuel Macron lanserar sig som outsider i första debatten – attackeras från höger och vänster

Efter två månaders politisk kalabalik inleddes den franska presidentvalrörelsen på allvar på måndagskvällen med den första tv-debatten. Den självklara segraren i november, Francois Fillon, försvann i skuggan. Medan strålkastarna nu riktades mot uppstickaren Emmanuel Macron, som klarade duellerna med både åt vänster och höger.

Det var en avgörande kväll för Macron, nybörjaren i sådana här sammanhang, mot fyra politiska rävar som högerextrema Marine Le Pen, högerpartiets tidigare premiärminister Fillon, och vänsterkandidaterna Benoit Hamon och Jean-Luc Melenchon.

Emmanuel Macron var klädd i nära nog identisk mellanblå kostym som Hamon och Fillon, men lanserade sig som outsidern.

– Jag kommer inte från något parti, jag finansieras inte av statliga bidrag. Jag vill bryta den historiska klyftan, öppna för nya ansikten i politiken och skapa ett nytt hopp för Frankrike, öppnade Macron.

Franska politiska debatter är ofta stela och varje deltagare får hålla monologer utan att bli emotsagda. Men under de drygt tre timmarna till långt efter midnatt blev det flera hårda dueller den här kvällen. Och oftast var Macron inblandad.

De hårdaste motsättningarna handlade om flyktingpolitiken och integration av muslimer.

Macron stod upp för flyktingars rätt till asyl och skydd från krig och dödshot.

– Frankrike har inte levt upp till sitt ansvar de senaste åren, sade Macron, samtidigt som han talade om att migranter som inte har rätt till asyl måste utvisas snabbare än i dag.

Mot det stod Marine Le Pen som helt enkelt vill stänga gränserna:

– Jag vill stoppa alla immigration, både laglig o illegal immigration. Vi ska avskaffa alla sociala bidrag till migranter., avskaffa hemspråksundervisning.

– Vi ska högst ta emot 10 000 per år. Vi har 7 miljoner arbetslösa. Vi vet att det finns terrorister bland flyktingarna.

Däremot var även Emmanuel Macron mycket försiktig i debatten om integration. Han manade Le Pen och Fillon att sluta attackera landets fyra miljoner muslimer och på det sättet öka splittringen i landet. Samtidigt sade han att borgmästare för att förhindra upplopp har rätt att agera mot muslimska kvinnor som bär burkini på badstranden.

Macron kritiserade Socialistpartiets Banoit Hamon som vill införa en medborgarlön för de som inte arbetar, samtidigt som han avvisade högerpartiets Francois Fillon som lovat avskaffa lagen om 35-timmarsvecka.

Som en mellanväg vill Macron öppna för att företag och fack lokalt kommer överens om att avskaffa 35-timmarsveckan.

Både Marine Le Pen och Benoit Hamon anklagade Macron för att i själva verket vara styrd av lobbyister, bankirer eller kemiindustrin. Le Pen pekade på att Macron gått på elitskolan ENA och som president kommer att gynna sina gamla skolkamrater som i dag är bankhöjdare. Medan Hamon undrade om det inte fanns stora bidragsgivare från kemibolagen, som förväntade sig en välvillig behandling av en president Macron.

– Dra mig inför domstol i så fall, i stället för att stå här och ägna dig åt ärekränkning! replikerade Macron till Le Pen.

Marine Le Pens valtaktik är att lova rundhänt till de stora väljargrupperna. Hon lovade höjda pensioner, stoppa matimporten för att gynna franska bönder, och dramatiskt höjda försvarsanslag, till två procent av BNP nästa år och till tre procent om fem år.

Francois Fillon hamnade så mycket i skuggan att debattledarna var tvungna att ge honom ordet flera gånger efter de första två timmarna för att de fem presidentkandidaterna skulle få lika mycket talartid under kvällen.