EU hotar bygga en andra mur för att stoppa flyktingarna – tvingar Löfven byta fot?

Grekerna struntar i vad EU säger…. Turkarna kräver bara mer betalt…

Desperata EU-ledare hotar nu att bygga en andra mur för att snabbt få stopp på flyktingvågen. Det blir i så fall emot ett medlemslands vilja – Greklands. Och den ska resas i ett land som inte är medlem i EU – Makedonien. Hundratusentals flyktingar ska avskräckas att ge sig ut på Medelhavet inför risken att fastna i kaosets Grekland.

Det som började som vaga uttalanden av någon enstaka öststatspolitiker har nu växt till ett reellt hot mot Grekland, som hörs även från Sveriges och Finlands inrikesministrar Ygeman och Orpo.

– EU-länderna dryftar möjligheten att stoppa migranter från att komma vidare från Greklands norra gräns, säger Petter Orpo till FNB vid EU-inrikesministerötet i Amsterdam.

– Om man inte lever upp till de förpliktelser man har enligt Schengensystemet då måste ju det få någon form av konsekvenser, säger Anders Ygeman till TT.

Grekland ingår i Schengen, men har ingen landgräns med övriga Schengländer, och idén om att klippa av landet har kastats fram ända sedan i somras när flyktingströmmarna växte. Förhållandena för asylsökande är så usla i Grekland att Europarådets domstol till och med slagit fast att ingen som lyckats ta sig vidare i Europa får skickas tillbaka dit.

Grekland har inte klarat av att ta emot flyktingarna, eller att stoppa flyktingarna. EU har skickat dit gräns- och asylexperter, utan verkligt resultat. Höstens beslut på flera EU-toppmöten att upprätta ”hot spots”, flyktingmottagningar, i Grekland och Italien har knappt ens påbörjats.

Fler och fler regeringar i Central- och Östeuropa har följt Ungerns väg och upprättat murar i olika former mot de flyktingar som söker sig från Grekland till i första hand Tyskland och Sverige.

Därför kom utspelet från Sloveniens premiärminister Miro Cerar mycket lägligt. I ett brev till EU-kommissionen och medlemsländernas regeringar föreslog han att EU skulle hjälpa Makedonien att stoppa ”en del flyktingar att ta sig över gränsen mellan Makedonien och Grekland”. Slowenien bringt Mazedonien bei Grenzkontrollens ins Spiel.

I både Bryssel och Berlin reagerade man i rekordfart och positivt Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ”välkomnade” förslaget om att EU ska ”stödja” gränskontrollerna i Makedonien, och se till att flyktingar sökt asyl i Grekland, enligt Financial Times.

“I welcome your suggestion that all EU member states should provide assistance to the Former Yugoslav Republic of Macedonia authorities to support controls on the border with Greece through the secondment of police/law enforcement officers, and the provision of equipment,”

”Member states should indeed refuse entry at the external border to third-country nationals who do not satisfy the entry conditions, including third-country nationals who have not made an asylum application despite having had the opportunity to do so”.

I onsdags i förra veckan diskuterades Cerars brev på EU-ambassadörernas veckomöte, och frågan är om ett litet lands brev någonsin kommit upp på förhandlingsbordet så snabbt. Kommissionens har redan haft experter på plats för att granska vilka resurser som behövs. I dag, måndag, var det huvudfrågan på EU-inrikesministrarnas möte i Amsterdam. Kommissionen fick i uppdrag att utreda vad som behövs för att sköta gränskontrollen.

Den makedonska regeringen har redan tidigare mycket dåliga diplomatiska relationer med Grekland, som stoppat Makedonien från att inleda medlemsförhandlingar med EU och från medlemskap i Nato på grund av en tvist om landets namn.

En stängd gräns för flyktingar vid Makedonien skulle innebära att Grekland blir ett ”svart hål” för flyktingarna, som det sägs i proteststormen från Grekland. Regeringen försöker bagatellisera frågan med att det bara är ett förhandlingsutspel. Men om Tysklands Angela Merkel ser det här som en utväg för att slippa sätta upp taggtrådsstängsel längs den tyska gränsen, och Sveriges Stefan Löfven ser chansen att kunna börja tala om att ta bort ID-kontrollerna vid Öresundsbron kan priset att göra Grekland till ett ”svart hål” framstå som lågt.

Men för Löfven riskerar det också leda till ytterligare en politisk kostnad. De senaste månadernas EU-haveri med flyktingpolitiken demonstrerar rätt tydligt att en regerings inkompetens inte kan få stå i vägen när gemensamma EU-projekt ska genomföras. EU måste få överstatliga befogenheter att sätta in den föreslagna EU-gränsstyrkan om en regering, som nu den grekiska, inte klarar av att skydda Schengens yttre gräns.

Inrikesminister Anders Ygemans uttalanden till TT vid EU-ministermötet visar att en omsvängning kan vara på väg:

– – Det kan handla om att ombilda Frontex, att ingripa mot en medlemsstats vilja, om att utesluta en medlem från delar av Schengen-samarbetet,

 

1 tanke på “EU hotar bygga en andra mur för att stoppa flyktingarna – tvingar Löfven byta fot?”

  1. Helt rätt riktning detta. Man måste göra impopulära beslut för att säkra eu och schengen. Grekland har varit och är ett problem, det gäller att minska förlusterna.

Kommentarer är stängda.