EU-kommissionen håller trycket uppe på Polen – tror regeringen beredd backa

EU-kommissionens Frans Timmermans kommer att ägna sig åt skytteltrafik Bryssel-Warszawa de närmaste veckorna i hopp om att få den polska regeringen att backa från sina försök att lamslå konstitutionsdomstolens arbete.

– Vi kan inte ha två parallella juridiska system i ett medlemsland, sade Timmermans på en presskonferens i Bryssel i dag just hemkommen från Warszawa efter att ha försökt sätta press på den polska regeringen.

– I ett första steg för att få slut på det måste regeringen tillåta att konstitutionsdomstolens utslag publiceras, och att de implementeras.

Press conference by Frans Timmermans, First Vice-President of the EC, on the conclusions of the weekly meeting of the Juncker Commission

Timmermans räknar med att resa tillbaka inom fjorton dagar för fortsatta diskussioner med bland andra president Duda och ”frivilligorganisationer”, som tagit strid mot regeringens nya lagar.

Det är första gången som EU-kommissionen på det här sättet utsätter ett medlemsland för en granskning av det uppfyller de grundläggande demokratiska kraven. Den rättsliga granskningen är en trestegsprocess som kan leda till sanktioner mot Polen.

EU-kommissionen väljer att fortsätta med det första steget i processen, dialogen. Det andra steget, en offentlig brännmärkning av Polen med krav på lagändringar inom en viss period, skulle innebära en kraftigt upptrappad konflikt.

– Jag tror att det finns fortsatta möjligheter till dialog och utrymme att finna lösningar, sade Timmermans efter sitt besök i Warszawa.

Den polska regeringen har visserligen haft överläggningar med oppositionspartierna om konstitutionsdomstolen, men regeringen har hittills inte visat någon som helst vilja till eftergifter.

Om den inställningen ändras när EU-kommissionen och Europarådet nu ansluter sig till pressen mot regeringen får de kommande veckorna visa. Frans Timmermans angav inga tidsramar för när hur länge ”dialogen” ska pågå.