EU-ledare enas på nytt om Turkietavtal – men kaos hotar när det ska sättas i verket

EU-ledarna kunde enas enas redan före midnatt om det nya avtalet som ska göra det möjligt att skicka tillbaka alla flyktingar från Grekland till Turkiet. På fredagen hoppas de att premiärminister Ahmet Davutoglu också ska säga ja.

Men ingen vet sedan hur avtalet ska kunna förverkligas. Efter den hårda kritiken från främst FN att de första planerna stred mot en rad internationella konventioner lovar nu EU-ledarna så många formella juridiska skyddsåtgärder att det krävs hundratals nya domare och tolkar i Grekland, och att stora interneringsläger är klara inom bara några veckor .

Det blev inga överraskningar under torsdagskvällens förhandlingar. De nya komplicerade juridiska modellerna som föreslagits av EU-kommissionen och som ingick i EU-ordförande Donald Tusks förslag till toppmötet gick igenom med mycket små förändringar.

För att uppfylla kraven på individuell prövning ska varje flykting som anländer till de grekiska öarna kunna söka asyl, och även kunna överklaga ett avslag. Men eftersom Grekland ska ändra sina lagar och förklara Turkiet för ett ”säkert land” kommer i praktiken alla som inte är turkiska medborgare att snarast därefter sändas tillbaka till Turkiet.

Grekland planerar för att inrätta domstolar i containers och Merkel sade att samtliga medlemsländer ska bidra med domare till dessa snabbdomstolar.

Det krävs också stora läger där flyktingarna kan hållas instängda under denna formella juridiska prövning innan de förpassas tillbaka till Turkiet. Och själva transporterna tillbaka till Turkiet blir ytterligare en stor insats där Grekland behöver hjälp från övriga medlemsländer.

EU-kommissionen har ansträngt sig för att demonstrera hur den föreslagna hanteringen uppfyller internationella lagar. Den har fått Europarådets generalsekreterare Thorbjörn Jagland att uttala sitt stöd för modellen, och EU-parlamentets talman Martin Schulz sade också efter ett möte med EU-kommissionens Jean-Claude Juncker att han anser att den följer internationella regler.

Samtidigt är pressen hårt att hela den här komplicerade hanteringen ska vara igång inom de närmaste veckorna. Angela Merkel sade att det är viktigt för att försöka undvika att tusentals flyktingar försöker ta sig över till Grekland innan det nya flyktingstoppet träder i kraft.

Risken är därför stor att det blir kaos och mycket långa interneringstider om det inte finns tillräckligt många domare, tolkar och annan personal när snabbdomstolarna ska börja arbeta.

Den stora positiva överraskningen att det inte tycks ha blivit någon konflikt på toppmötet om förslaget att samtliga EU-länder ska ta emot syriska flyktingar från Turkiet. Förbundskansler Angela Merkel sade på en presskonferens att ”i princip” var alla överens om att fördela 72 000 flyktingar enligt den kvoteringsmodell som det varit sådan strid om sedan den drevs igenom med majoritetsbeslut i fjol höstas.

Ungern och Slovakien har överklagat kvoteringen till EU-domstolen, men Merkel räknade inte med några problem nu.

Sverige har redan tidigare fått klartecken för att man inte behöver delta i den här fördelningen eftersom det kommit så många flyktingar redan. Detsamma gäller troligen Ungern som var det land som tog emot flest flyktingar per capita under förra året.

Inför fredagens förhandling med Turkiet är den stora olösta konflikten löftet från förra toppmötet att medlemsförhandlingar inledas på fler områden. Cypern har sagt benhårt nej eftersom Turkiet inte uppfyllt tidigare krav på att erkänna regeringen i Nicosia och att öppna hamnar och flygplatser för transporter från Cypern.