EU-USA-handelskrig hotar – Är Donald Trump beredd förhandla med en pistol mot huvudet?

President Donald Trump kör med samma skrämseltaktik som när han var fastighetshaj. Men EU, Kanada och Mexiko har inte låtit sig skrämmas utan svarar med samma mynt – strafftullar till samma pris som USA:s.

 – Vi vägrar förhandla med en pistol mot huvudet! deklarerar EU. Frågan är om Trump nu känner sig på hemmaplan och är beredd att sätta sig vid förhandlingsbordet där båda parter har dragna skjutvapen.

Det är väldigt svårt att förstå logiken i USA:s agerande. Det är inte normalt, suckar Jyrki Katainen, vice ordförande i EU-kommissionen och tillsammans med handelskommissionären Cecilia Malmström ansvarig för handelsfrågorna. Han besökte Stockholm på fredagen för att diskutera cirkulär ekonomi, men fick också många frågor om ett hotande handelskrig.

Från Washington rapporteras om hur dragkampen om handelspolitiken mellan president Trumps rådgivare gör att ingen vet vad som väntar härnäst. Politico rapporterar om ”War inside Trump trade team”.

”Senior administration officials profess privately to not know exactly what Trump will ultimately decide to do on trade at any given moment. The uncertainty has led the president’s advisers to compete for his attention in a bid to sway him, leading to nasty behind-the-scenes fights that are increasingly bursting into public view.”

EU-kommissionen anmälde USA till världshandelsorganisationen WTO på fredagen efter att hotet om strafftullar på stål och aluminium utlösts. Kommissionen har utarbetat en tio sidor lång lista över vilka amerikanska produkter som man vill att EU ska slå till emot. EU-ländernas regeringar är redan förberedda, men det formella beslutet väntas den 20 juni.

Det handlar om strafftullar mot whisky, Harley Davidson-motorcyklar, apelsinjuice, kidneybönor mm. Mycket disparata produkter men med en gemensam tråd – det är produkter som tillverkas i delstater där Trump fick mycket röster och med tunga republikanska politiker i kongressen.

– Vi har valt produkter där det finns alternativ i Europa. Men vi vill också att våra motåtgärder ska få en politisk effekt, säger Jyrki Katainen.

EU hoppas att sanktionerna mot den amerikanska exporten ska öka trycket på hemmaplan mot Trump för att få honom att backa i handelskonflikten. Det lyckades EU med 2002 mot dåvarande presidenten George W Bush. Det blev en dyr affär för USA.

Men Donald Trump har redan krävt förberedelser för nästa steg med strafftullar mot bilar från Europa, eftersom han är övertygad om att det går att splittra EU-länderna och tvinga fram eftergifter från de stora bilexportörerna, i första hand Tyskland.

Än så länge håller dock EU samman, och står dessutom tillsammans med stora handelsnationer som Japan, Kanada och Mexiko. Kanada och Mexiko utlöste omedelbart motåtgärder mot USA, och premiärminister Justin Trudeau gick ut med skarpa uttalanden mot Trump i ett tonläge som han aldrig tidigare använt:

”These tariffs are an affront to the long-standing security partnership between Canada and the United States, and in particular, to the thousands of Canadians who have fought and died alongside American comrades-in-arms,” Trudeau said.

I USA har priserna på stål redan stigit med 37 procent i år och på aluminium med 12 procent, och protesterna är höga från stora delar av det amerikanska näringslivet, samtidigt som jordbruket oroas av de förväntade motåtgärderna från EU, Kanada och Mexiko.

Ett hotande handelskrig tillsammans med USA:s brott med Iranavtalet gör att G7-toppmötet i Quebec nästa helt riskerar att bli kaotiskt. Enligt Politico riskerar det att bli det första toppmötet där stormaktsledarna inte kan enas om någonting.

”The Canadians have no idea what to do,” one adviser to a G7 leader said ….they have never been this close to a summit without having general agreement on what leaders would say coming out of it.

Det blir i vilket fall en chans för de övriga stormaktsledarna att stå tillsammans och visa Donald Trump att konsekvenserna av hans ”America First” blir ”America Alone”. Det kan bli en intressant helg när de politiska världsledarna står där med dragna pistoler.