Fillon tvingas söka stöd av Sarkozy för att försöka rädda sin presidentkampanj

Onsdagar är ingen bra dag för Francois Fillon. Då kommer veckans nummer av Le Canard Enchainé med nya avslöjanden. Och den här onsdagen tvingades Fillon dessutom gå med mössan i hand till Nicolas Sarkozy och gå med på hans villkor för att få stöd för att försöka rädda sin presidentkampanj.

Fillon hade hoppats på ett fototillfälle med Sarkozy, där högerpartiets ledare öppet demonstrerade sitt stöd för hans kampanj. Men i stället visades han in bakvägen till den tidigare presidentens kontor och Sarkozys rådgivare läckte ut hans villkor för att stå emot de interna kraven på att Fillon ska kasta in handduken.

På onsdagsmorgonen hade Fillon väcktes av Le Canards avslöjande om att hans talesman Thierry Solère misstänks för skattefusk. Ovanpå tidigare avslöjanden om att Fillon anställt sin fru och sina barn på skattebetalarnas bekostnad i parlamentet utan att någon sett dem utföra något arbete. Och att han fått ett par hundra tusen euro från försäkringsbolaget AXA, som kommer att bli stor vinnare om Fillon som president genomför vallöftet om att privatisera delar sjukvården.

En majoritet av de franska väljarna tycker att Fillon ska kliva av som presidentkandidat. Och medan han varit på valturné i franska departementet Reunion i Indiska oceanen har kraven på hans avgång som presidentkandidat växt även i partiet.

Högerpolitikern Georges Fenech, som ville ha Sarkozy som presidentkandidat, säger till Le Figaro att rader av parlamentariker stödjer honom i kravet på en ny presidentkandidat men inte vågar säga det öppet av rädsla för att kallas förrädare. Fenech ordnade anordnade på måndagen en träff med 17 parlamentariker som stödjer kravet på att byta ut Fillon som partiets kandidat.

– Vi är på väg att öppna portarna till Elyséepalatset för Marine Le Pen. Vi kommer att vakna med baksmälla dagen efter den 23 april, varnade Fenech.

Men på tisdagen lyckades Fillon på ett möte med några av sina kritiker och tidigare Sarkozy-supportrar få dem att släppa kravet på hans avhopp.

– Om jag skulle dra tillbaka min kandidatur skulle det förorsaka en djup kris för partiet, varnade Fillon, och lovade diskutera med partiets ledare Nicolas Sarkozy hur presidentkampanjen ska kunna räddas.

På onsdagen fick så Francois Fillon uppsöka Nicolas Sarkozys kontor, som han tidigare sagt att han aldrig skulle återvända till efter att ha slagit ut Sarkozy i högerpartiets primärval. Sarkozy uppges ha gett Fillon rådet att utnyttja ”alla talanger” i partiet, och efter lunchen drack Fillon därför kaffe med Francois Baroin, en av Sarkozys främsta uppbackare, för att diskutera den fortsatta presidentvalskampanjen.

Franska medier uppger att Sarkozys villkor för att stoppa kraven på Fillon att kliva av är att Francois Baroin inte bara lyfts fram i kampanjen utan också blir premiärminister om Fillon vinner presidentvalet.

Ett par timmar efter lunchträffen på Sarkozys kontor gjorde Francois Fillon också ett utspel om att straffmyndighetsåldern ska sänkas till 16 år. Ett krav som Nicolas Sarkozy längre drivit, men som Fillon avvisat så sent som för en månad sedan. Fillon sägs nu satsa på hårdare tag mot kriminella, precis som Sarkozy i sin primärvalrörelse.

De senaste veckornas onsdagar har därmed på ett outplånligt sätt skadat Fillons valkampanj och hans eventuella presidentskap. Han är nu helt beroende av partiledaren Sarkozy och kan inte längre fritt välja vilken linje han för ut, och han kommer inte att kunna driva igenom alla de långtgående ekonomiska planer han utlovat. Fillon riskerar att framställas som Sarkozys buktalardocka.