EU:s handelsavtal med Kanada skulle bana väg för världens största frihandelsavtal med USA. Men nu riskerar allt att gå i stå eller helt stoppas. Den växande opinionen mot frihandel och globalisering gör att EU-ländernas regeringar inte vågar godkänna avtalet. Nu väntar en lång och komplicerad omväg där medlemsländernas parlament ska ta ställning
EU-kommissionen ville ha en normal beslutsordning för handelsavtal, där det räcker med att EU-parlamentet och handelsministrarna från EU-länderna ger klartecken. Men frihandelsmotståndarnas kampanj har fått flera regeringar att protestera och handelskommissionären Cecilia Malmström meddelade på tisdagen att kommissionen nu föreslår ett ”blandat beslutsförfarande”.
– Vi vill att medlemsländerna nu ska visa ledarskap, sade Malmström.
EU-kommissionen vill att avtalet med Kanada ska träda i kraft ”provisoriskt” genom att handelsministrarna och EU-parlamentet säger OK. Men att avtalet träder i kraft ”till fullo” först när medlemsländerna genomfört de ”nationella ratifikationsprocesserna”:
”Its full entering into force will be subject to the conclusion by the EU, through a Council decision with the consent of the European Parliament, and by all Member States through the relevant national ratification procedures.”
I flera EU-länder har stora partier anpassat sig till kampanjen mot ökad frihandel. Socialdemokraterna i Tyskland och Frankrike har uttalat hård kritik mot förhandlingarna med USA, även om deras regeringar i EU fortsatt ge grönt ljus till kommissionens förhandlingar.
Men när flera parlament nu fått sina regeringar att kräva beslutsrätt över avtalet med Kanada kan det även sätta käppar i hjulet för övriga handelsförhandlingar.
Moderaternas EU-parlamentariker Christofer Fjellner kallar kommissionens backning för det ”enskilt mest destruktiva beslutet i EU:s handelspolitik”:
I några medlemsländer, som Belgien, kan det nu krävas godkännande av flera parlament innan avtalet kan godkännas. Fjellner har räknat ihop det till 38 parlament.
En period av ännu mer osäkerhet kring EU:s handelspolitik väntar, och det enda som verkar säkert är att det blir en mycket lång tids fördröjning.
Handelsavtalet med Kanada anses banbrytande eftersom det inte i första hand ger sänkta tullavgifter, utan för att EU och Kanada också öppnar delar av tjänstesektorn och offentlig upphandling för varandras företag. Kanada erkänner EU:s namnskydd för parmaskinka, roquefortost mm. EU och Kanada godkänner varandras certifiering på ett stort antal produktområden.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker manar nu EU-ländernas regeringar och parlament att ta ansvar:
”The credibility of Europe’s trade policy is at stake.”
Riktigt bedrövligt om det skulle gå så illa. Vi på Áktiv syn AB är halvt förberedda på export till USA, men idag är tullkostnaden för hög.
Med ett frihandelsavtal slipper vi en mängd kostnader och blir konkurrenskraftiga. Så visst är det ett handelshinder helt klart.