Frans Timmermans i Stockholm: Klokt att ha ”glest minne” när Brexitomröstning närmar sig

EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans kom till Stockholm i torsdags på sin charmturné kallad ”Medborgardialogen”. Han är en politisk stjärna som vet att anpassa sitt budskap efter åhörarna och den politiska temperaturen.

Veckorna före Brexitomröstningen och i ett EU-kritiskt land som Sverige lanserar han sig som ”Dr No” och har ett så glest minne att han glömt EU-kommissionens planer för att fördjupa euroländernas samarbete.

Det är publikrekord i Europahuset på Regeringsgatan med över 300 personer på plats, och huvuddelen får inte ens se Timmermans live utan bara på en bildskärm.

Han är en tidigare EU-federalist som efter holländarnas nej till EU-konstitutionen 2005 bytte fot och relanserade sig som pragmatikern som lyssnar till folket. Som holländsk socialdemokratisk utrikesminister presenterade han förslag om ett ”reformerat EU”, med färre nya överstatliga lagar. Det gjorde honom populär även hos Storbritanniens David Cameron som fick hopp om Nederländerna som en allierad i hans försök att få igenom brittiska undantag från EU:s regelverk.

Även Jean-Claude Juncker är en politisk ringräv som vet att känna av vart de politiska vindarna blåser. Och när han efter ett våghalsigt spel med EU-parlamentets ledare lyckades bli ordförande för EU-kommissionen erbjöd han Timmermans att bli hans parhäst. De formar en kristdemokratisk-socialdemokratisk allians, som kan samarbeta med samma makthavande allians i EU-parlamentet och maktcentrumet för EU-regeringarna, Tyskland.

Juncker-Timmermans tar över företrädaren José Manuel Barrosos ”Refit-plan”, att begränsa antalet nya lagar och även dra tillbaka gamla EU-lagar som inte behövs längre. Men de gör det mer storslaget, och Frans Timmermans ges rollen som grindvakt för att granska alla andra kommissionärers planer. Den förra EU-kommissionens mer begränsade ambitionsnivå på lagstiftningsområdet har också nått full effekt under Junckerkommissionen, och EU-parlamentariker klagar över att de har för lite att göra.

Inför den svenska publiken talar Frans Timmermans gärna om hur han sett till att 93 lagar dragits tillbaka.

– Jag har hört att jag fått öknamnet Dr No, skrattar han.

Men det är nog mer den profil han vill ge sig själv. I verkligheten har Frans Timmermans’ roll blivit att hasta fram nya lagförslag med långtgående överstatliga befogenheter för möta akuta EU-kriser.

+ Det är Timmermans som varit huvudaktör när EU-kommissionen radat upp lagförslag på lagförslag om ökad överstatlighet för att få till stånd en EU-politik för att möta flyktingvågen. Han har tagit över huvudansvaret för migrationsfrågorna från flyktingkommissionären Dimitris Avrampoulos och föreslagit att kommissionen ska få skicka in EU-gränsvakter till motvilliga medlemsländer och besluta om kvotering av flyktingar.. Och när Tysklands Angela Merkel fört förhandlingar med Turkiet om ett flyktingavtal är det Timmermans hon haft med som ressällskap.

Han har snabbfotat anpassat sig till vad som är politiskt möjligt.

– Det är underbart att ha rätt. Men det är bättre att vara relevant, sade Frans Timmermans när han lade fram det senaste lagförslaget om förändringar av Dublinreglerna för en månad sedan..

– Jag skulle kunna lägga fram ett förslag om ett perfekt asylsystem för EU. Men fem sekunder senare skulle det vara nedskjutet av EU-regeringarna och EU-parlamentet.

+ Det är Timmermans som varit huvudansvarig när EU-kommissionen försöker tvinga den polska regeringen att ändra sina lagar som inskränker konstitutionsdomstolens befogenheter. Den rättsliga granskning som kommissionen bedriver mot Polen är för övrigt utarbetad av Frans Timmermans själv när han var holländsk utrikesminister.

Men samtidigt som EU-kommissionen lägger förslag om ökade överstatliga befogenheter och pressar EU-regeringar vill Frans Timmermans bibehålla bilden av att han bromsar alla försök att driva EU i en federalistisk riktning.

När en EU-kritiker i publiken ställer frågan om hur euroländernas samarbete ska fördjupas enligt det långtgående förslag som lanserats av bland andra Jean-Claude Juncker och ECB-chefen Mario Draghi svarar Timmermans undvikande att det bara är deras ”personliga rapport”. Han ”glömmer” att EU-kommissionen tagit beslut om hur arbetet med planen ska förverkligas under ledning av vice kommissionären Valdis Dombrowskis.

När Timmermans får en fråga om EU-ordföranden Donald Tusks nationalistiska attack mot EU-federalism och ökad överstatlighet tidigare i veckan, som många tolkade som direkt riktad mot EU-kommissionens och Angela Merkels flyktingpolitik, väljer EU-kommissionären att inte gå i polemik.

– President Tusk menade nog bara att folk inte ska tala om Europa som ”Utopia”.

Det är EU-folkomröstning i Storbritannien om mindre än tre veckor och det gäller att inte ge några öppningar för anklagelser om hemliga planer på Europas förenta stater.

 

 

 

2 tankar på “Frans Timmermans i Stockholm: Klokt att ha ”glest minne” när Brexitomröstning närmar sig”

  1. Timmermanna är möjligen holländare, men han var nederländsk minister, och det var nederländerna som röstade.

Kommentarer är stängda.