Fransk drabbning i EU-valet: Macrons o Le Pens kronprinsar

President Emmanuel Macron ligger hopplöst efter Marine Le Pen inför EU-valet. Macrons kronprins Gabriel Attal(35) fick uppdraget att försöka avslöja Le Pens kronprins Jordan Barella(28).

-Bardellas politik skulle leda till ekonomiskt ras och utradera franska företag på den europeiska marknaden, anklagade premiärminister Attal i ”Le Grand Débat” på France 2.

Marine Le Pens parti är dubbelt så stort som Macrons – 32 – 16 – i opinionsmätningarna. Så det krävdes en storseger för Attal för att vända den opinionstrenden.

Båda uppträdde i nästan identiska blanka blå kostymer i den stora public service-kanalen. Båda dömde ut den andres politik både i EU och i Frankrike. Men det var Attal som framträdde som den mest självsäkre och med ett lätt avståndstagande leende när Bardella talade.

-Ditt parti ville att Frankrike skulle lämna euron; nu säger ni att Frankrike ska vara kvar. Ditt parti ville att Frankrike skulle lämna EU; nu låtsas ni vara emot Frexit

Ni har ”antivaxare” och klimatförnekare på era listor. Ni röstar nej till alla politiska förslag utan ens läsa igenom dem, anklagade Attal.

-Med all respekt, ni ljuger, svarade Bardella.

Jordan Bardella anklagde Macrons regering för att ha låtit Europa bli ”världens sjuke man” medan USA och Kina skyddar sina företag. Attal svarade med att Le Pen-partiets krav att stänga ute andra länders företag att delta i offentlig upphandling i Frankrike skulle ”slå undan benen” för 80 procent av små- och medelstora franska företags export till övriga EU-länder.

Bardella anklagade Macrons regering för att undergräva fransk bilindustri genom att ha röstat för EU-lagstiftning att förbjuda försäljning av fossildrivna bilar från 2035.

-Monsieur Bardella verkar leva i en värld där det finns olja i Frankrike. Dåliga nyheter för er, så är inte fallet. Vi satsar på stora batterifabriker och 2030 kan vi bygga två miljoner elbilar, replikerade Attal.

Bardella krävde att Frankrike ska införa gränskontroller där bara EU-medborgare släpps över gränsen. Attal frågade hur Bardella ska kunna kontrollera en halv miljon fransmän som rör sig över gränsen?

Då förklarade Bardella att hans parti vill ha slumpvisa gränskontroller. Och gav Attal chansen att pika Bardella för att byta åsikt än en gång.

Premiärminister Attal anklagade Bardella och Marine Le Pens parti för att vara Putinkramare. Le Pen har avslöjats för att ha lånat pengar från Ryssland. Bardella och hela partiet var frånvarande i franska parlamentet när alla övriga ställde sig bakom ett uttalande mot förtrycket i Ryssland och behandlingen av oppositionspolitiker Aleksej Navalny.

Jordan Bardella hävdade att han i EU-parlamentet fördömt den ryska agressionen mot Ukraina, samtidigt som han ursäktade sitt parti för att det varit ”naivt”.

-Jag är ärlig mot franska folket när jag har gjort misstag.

Det har funnit en kollektiv naivitet när det gäller Vladimir Putin och hans intentioner, hävdade Bardella.

Men Bardella anklagade i sin tur Macrons regering för att försöka utnyttja kriget i Ukraina i sin valkampanj.

Två timmars debatt gav för en utomstående en storseger för Macrons kronprins. Men missnöjet bland fransmännen över regeringens politik är djupt och långvarigt. Svårt att tro att en debattseger kan ändra på det. Men kanske stoppa Marine Le Pens raketuppgång i väljarstöd.